Соопштенија

Премиерот Заев: Носејќи ги духовноста и просветителството во себе, секој може да биде своевиден Свети Климент, а со делата коишто ќе ги оставиме зад нас, генерациите кои доаѓаат можат само да градат вредности

„Го честитам значајниот јубилеј на Македонската Православна Црква, 50 години од возобновувањето на автокефалноста на Охридската Архиепископија преку Македонската Православна Црква и празникот на Свети Климент Охридски основоположник на македонската духовност.

Дескоска: Развоен буџет за поквалитетно образование

Вкупниот буџет на МОН за 2018 година изнесува 25.002.838.000 денари, односно 406.555.211 евра, што претставува зголемување од 5% во споредба со лани. Гледано во рамките на вкупниот буџет на Република Македонија, буџетот на МОН учествува со 11.8%.

Министерот за култура Алаѓозовски: Одбележувањето на денот на големиот сесловенски просветител Свети Климент Охридски крунисан со промовирањето на бесплатната електронска верзија на Правописот на македонски јазик

Министерот за култура Роберт Алаѓозовски, денеска, на свеченоста по повод претстојниот патронен празник на Националната универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ ја промовираше бесплатната електронска верзија на Правописот на македонскиот јазик.

Премиерот Заев на Меѓународната конференција во Софија, државите од Западен Балкан добија поддршка од Светска Банка за олеснување на транспортот и трговијата и регионалната соработка важна за ЕУ

Обраќање на премиерот Зоран Заев на Меѓународната конференција организирана од Светска Банка, во Софија.

Бектеши: Предвидени 45 милиони денари за субвенции на домаќинства преку мерките за енергетска ефикасност во 2018 година

Министерството за економија предвиде 45 милиони денари субвенции за граѓаните за енергетска ефикасност во 2018 година, а годинешната поддршка за над 3 илјади домаќинства е навремено исплатена.

Премиерот Заев на заедничката средба со Претседателот на Европската Комисија Јункер: Очекуваме, со право, Република Македонија да стане дел од Стратегијата за проширување на ЕУ најавена за наредната година

Ја искористивме оваа можност да изразиме поддршка за неговото визионерство во најавувањето на Стратегијата на ЕУ за проширување во 2018 година. Ова беше добра прилика и непосредно да го искажеме нашето очекување дека пакетот за проширување на Европската Унија го опфаќа и Република Македонија.

Средба на владина делегација од Македонија со највисоки претставници на Светска банка во Софија: Унапредувањето на соработката ќе продолжи, взаемни се заложбите и за поддршка на регионалната соработка

Делегацијата од Владата на Република Македонија го изрази цврстиот став на Владата за интензивирање на инфраструктурните проекти, како и за подобрување на поврзувањето во делот на трговијата, транспортот и информатичката технологија.

Премиерот Заев на работнaта средба со Могерини: Убедлив и видлив е напредокот на Република Македонија за само една година

„Очекуваме дека ЕУ ќе покаже визија и ќе обезбеди одлука за отпочнување на преговорите за пристапување во првата половина од 2018 година“, потенцирашe премиерот Заев на средбата со Могерини во Брисел.

Манчевски: Буџет за професионален и дигитализиран, административен и радиодифузен сервис за граѓаните

Со делот на буџетот од развојната програма, во вредност од 146.540.000 денари, МИОА ќе инвестира во неколку капитални проекти од огромно значење за граѓаните.

Премиерот Заев на средба со претседателот на Европскиот парламент, Антонио Тајани: Европскиот Парламент го препознава напредокот на Република Македонија и останува силен поддржувач на нејзиниот процес за членство во ЕУ

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, во рамките на дводневната работна посета на највисоките институции во Брисел, денеска оствари средба со Претседателот на Европскиот Парламент Антонио Тајани.

Pages