• Нови поволности за згрижувачите и лица со инвалидност

  Зголемување на паричниот надомест за згрижувачките семејства за 25 отсто почнувајќи од јули годинава и можност за рефундирање данок и царина за набавка на патнички автомобил за сопствени потреби од страна на лицата со 80 проценти инвалидитет на долните екстремитети, потполно слепите и потполно глувите лица со придружник, ќе овозможат измените на законот за социјална заштита усвоени на седница на Владата.

 • Пријавување за финансиска поддршка за систем за наводнување на фуражните култури

  Од 15 февруари до 31 март годинава производителите на фуражни култури ќе можат да аплицираат за финансиска поддршка за набавка на систем за наводнување „Kапка по капка“. Оваа мерка првпат воведена лани само за пченката, сега е три пати зголемена и е проширена на сончогледот и на сите други фуражни култури.

 • Одбележување на меѓународниот ден на холокаустот и 70 години од ослободувањето на Аушвиц

  По повод одбележување на меѓународниот ден на холокаустот и 70 години од ослободувањето на Аушвиц , денес во просториите на Министерството за надворешни работи во заедничка организација на МНР, ИХРА (Меѓународна алијанса за сеќавање на Холокаустот), Институтот за национална историја од Скопје, Меморијалниот центар на холокаустот на евреите од Македонија и Дипломатскиот клуб од Скопје, се одржа меѓународна конференција на тема “Дипломатијата и депортацијата на македонските евреи во 1943 година”.

 • Тодоров: Реформите во македонскиот здравствен систем не застануваат

  Министерот за здравство Никола Тодоров, денеска во Брисел одржа говор на тема “Што е тајната зад рапидниот напредок на македонските здравствени перформанси”, во рамки на презентацијата на европскиот здравствен потрошувачки индекс за 2014 година, на кој, како што објави еврокомесарот за здравство, Витенис Андриукатис, Македонија има најголем напредок во Европа и од 27. место во 2013 година, на минатогодишното рангирање заврши на високото 16-то место.