Отворен Балкан

Иницијативата „Отворен Балкан“ произлегува од Берлинскиот процес и на својот почеток беше именувана како Напредна регионална иницијатива за соработка. 

„Отворен Балкан“ во моментов е иницијатива во која членуваат Северна Македонија, Албанија и Србија, а има за цел да го промовира и да го развива капацитетот на регионот, како и да донесе конкретни придобивки за граѓаните и за бизнисите.

Оваа иницијатива е можност за зајакнување на регионалната економска соработка и унапредување на слободата на движење на луѓе и добра.


Заедничка прес-конференција на лидерите на „Отворен Балкан“


Потпишани договори кои произлегуваат од „Отворен Балкан“:

 

Објави на темата
Започна Самитот на „Отворен Балкан“ во Тирана, договорите за единствен пазар на трудот во регионот се од огромно значење за граѓаните [21.12.2021]
Заев, Ковачевски и Димковски денеска учествуваат на самитот на „Отворен Балкан“ во Тирана [21.12.2021]
Премиерот Заев ќе ја предводи владината делегација на состанокот на иницијативата „Отворен Балкан“ во Тирана [20.12.2021]
„Open Balkan ID“ за слободен пристап до пазарот на труд и за олеснување на увозот, извозот и движењето на стоките на Западен Балкан [14.11.2021]
Вицепремиерот Димитров за иницијативата „Отворен Балкан“: Колку поголем успех ќе постигнеме, толку поголема ќе биде и мотивацијата за приклучување, а и одгласот на пораката дека заслужуваме европска иднина [24.11.2021]
Заедничка изјава на учесниците на денешниот состанок на Иницијативата Отворен Балкан: Иднината на проширувањето – поглед од регионот [04.11.2021]
Заев на прес-конференцијата на Економски форум „Отворен Балкан“: Од огромно значење е што новото и силно регионално поврзување доби значајна поддршка од деловните заедници [29.07.2021]
Заев, Вучиќ и Рама на завршницата на „Отворен Балкан“: Новите иницијативи ќе донесат големи придобивки за стопанствениците и граѓаните, а вратите остануваат отворени и за сите други земји од регионот [29.07.2021]
Завршна изјава на лидерите на „Отворен Балкан“ [29.07.2021]
Заев, Вучиќ и Рама ги потпишаа првите официјални документи за соработка во рамките на „Отворен Балкан“ за силен импулс за поттикнување на регионалната соработка [29.07.2021]
Во Скопје ќе се одржи Економски форум на иницијатива на Северна Македонија, Албанија и Србија [29.07.2021]
Премиерот Заев го прими новоизбраниот генерален секретар на RYCO Хани: Поддршката на мобилноста и поврзувањето на младите од регионот е вложување во нивната иднина [12.07.2021]
Заев, Вучиќ, Рама: Силно сме посветени на регионалната соработка, градиме европски Западен Балкан [29.06.2021]
Претседателот Вучиќ и премиерите Рама и Заев согласни дека иницијативата за регионална соработка е целосно во согласност со Берлинскиот процес и добра основа за Самитот во Софија [30.10.2020]
Премиерот Заев на Форумот за младинско лидерство во Нови Сад: Политичките лидери треба да ги обезбедат сите услови младите да го прифатат и да го предводат бранот на промени во своите земји и во регионот [24.11.2019]
Премиерите Заев и Рама и Претседателот Вучиќ на трилатерална средба во пресрет на утрешниот состанок со другите лидери од Западен Балкан ja утврдија декларацијата за соработка [09.11.2019]
Премиерот Заев на трилатералниот состанок со претседателот на Србија Вучиќ и премиерот на Албанија Рама: Да ги воведеме европските принципи на соработка и функционирање и четирите слободи на ЕУ за проток на производи, мобилност на луѓе, услуги и капитал [10.10.2019]