Соопштенија

Индиската „Мадерсон груп“ влегува на македонскиот пазар

Индиската компанија „Мадерсон груп“ денеска со поставување камен-темелник во Технолошко-индустриската развојна зона Скопје 1 го официјализираше влезот на македонскиот пазар. Станува збор за инвестиција вредна 12 милиони евра со која треба да се обезбедат нови 140 вработувања. Планирано е на површина од 2,7 хектари да бидат изградени два производствени погона во кои ќе се произведуваат делови за ретровизори, односно во еден од објектите лимени делови за ретровизори, а во другиот стакло за ретровизори.

Пуштена во употреба училишна спортска сала во Трубарево

Основното училиште „Крум Тошев“ во скопско Трубарево по 52 години постоење доби нова училишна спортска сала, која е дел од владиниот проект за изградба на 180 спортски сали во земјава. Ќе ја користат 327-те ученици на училиштето, како и жителите од ова населено место. Во употреба ја пуштија премиерот Никола Груевски, министерот за образование и наука Панче Кралев, градоначалникот на општина Гази Баба Тони Трајковски.

Прва седница на владиниот Економски совет

Во Владата на Република Македонија денеска се одржува првиот состанок на Економскиот совет со кој претседава премиерот Никола Груевски.
Економскиот совет е новоформирано тело во рамки на Владата во кое постојано ќе членуваат нејзиниот претседател кој воедно ќе биде и негов претседавач, министрите од економските ресори, гувернерот на Народната банка, како и претставници на други државни институции со одредени надлежности во сферата на економските прашања.

Пуштено во употреба тениско игралиште во Вевчани

Општина Вевчани денеска доби ново тениско игралиште, кое е дел од владиниот проект за изградба на 100 тениски терени во државата.
Вредноста на инвестицијуата е пет милиони денари, а игралиштето ги има сите карактеристики потребни за одржување меѓународни тениски натпревари - осветлување, пристапни патеки, жичана ограда, целосна инфраструктурна приклученост и најсовремена подлога по сите стандарди на Светската тениска асоцијација.

Prime Minister Gruevski: Government measures for developing tourism give results

The Government's subsidies for tour-operators and advertising campaigns on international TV networks have started to show results - more foreign tourists have been visiting Macedonia this year, Prime Minister Nikola Gruevski said Sunday in Vevcani.
"Over 20.000 foreign tourists have visited Ohrid and Macedonia thus far. In addition to Ohrid, the tourists also wish to visit many other places throughout the country, which means new jobs for many people, inflow of foreign currency, promotion of Macedonia. The Government's decision to give subsidies to tour-operators for bringing foreign tourists has to a large extent contributed to this result. The effects from a three-year promotion of Macedonia on international TV networks, and earlier in newspapers, have also become tangible," Gruevski said.

Груевски: Владините мерки во туризмот ги даваат ефектите, во најава и нови странски инвестиции

Владините субвенции за тур-операторите и рекламните кампањи на светските ТВ - канали почнаа да ги даваат ефектите преку зголемениот број странски туристи во земјата. Владата во следниот период посебно ќе се фокусира на развој на туризмот, изјави премиерот Никола Груевски по денешната посета на Вевчани.
- Туризмот добива една нова димензија затоа што е зголемен бројот на странски туристи. Според проекцијата и според реализацијата досега над 20.000 странски туристи ќе го посетат Охрид и пошироко, Македонија. Покрај посетата на Охрид, новитет е тоа што туристите што доаѓаат во Македонија сакаат да посетат и многу други места...

Руската фармацевтска групација „Протек“ гради фабрика во Бунарџик

Со поставување камен-темелник денеска во слободната економска зона Бунарџик почна да се гради нова фабрика на компанијата „Продис“ дел од рускиот фармацевтски холдинг „Протек Груп“, во која ќе се произведуваат природни и здрави производи.
Станува збор за инвестиција во вредност од пет милиони евра која ќе се одвива во две фази при што ќе обезбеди вкупно 300 нови вработувања, најави сопственикот на „Протек Груп“ Вадим Сергејевич Јакунин на поставувањето камен-темелник во присуство на премиерот Никола Груевски, вицепремиерите Зоран Ставрески и Владимир Пешевски и претставници на други институции.

Russian pharmaceutical group invests in Bunardzik industrial zone

A cornerstone laying ceremony kicked off Thursday a construction of a plant in the free economic zone of Bunardzik near Skopje, a EUR5 million-investment of the Russian company 'Prodis' - part of the pharmaceutical holding 'Protek Group'.
The project will be realized in two stages and open a total of 300 new jobs, 'Protek Group" CEO Vadim Yakunin said at the ceremony, also attended by Prime Minister Nikola Gruevski.

Премиерот Груевски оствари средба со заменик помошникот државен секретар на САД за европски и евроазиски прашања Рикер

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска оствари средба со заменик помошникот на државниот секретар на САД за европски и евроазиски прашања, одговорен за Јужна и Централна Европа, г-дин Филип Рикер.
На средбата стана збор за политички односи помеѓу двете земји кои се базирани на взаемна соработка, доверба и пријателство, а се потврдени и со Договорот за стратешко партнерство.

Prime Minister Gruevski meets US Deputy Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs Reeker

Prime Minister Nikola Gruevski and US Deputy Assistant Secretary for European and Eurasian Affairs Philip Reeker held talks Tuesday in Skopje, mainly focused on the name issue.
Gruevski briefed Reeker about Macedonia's commitment and responsible approach to finding a mutually acceptable solution to the dispute over the country's constitutional name, imposed by Greece.

Pages