Соопштенија

PM Gruevski meets British businessmen in London and Prince Michael of Kent

Prime Minister Nikola Gruevski presented yesterday the opportunities for investing in Macedonia to British businessmen in London at an event organized by the British Business Group Macedonia, chaired by Ray Power.

Средба на премиерот Груевски со британски инвеститори во Лондон и Принцот Мајкл од Кент

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, вчера во Лондон присуствуваше на настан организиран од Британската бизнис група во Македонија предводена од г-дин Реј Пауер, на кој ги презентираше инвестициските можности кои ги нуди Република Македонија пред повеќе британски инвеститори.

Светска банка и одобри на Македонија гаранција за кредитни политики од 100 милиони евра

Бордот директори на Светска банка вчера ја одобри Гаранцијата за кредитни политики (PBG) од 100 милиони евра, која овозможува делумно покривање на заемите на Македонија во вредност од 130 милиони евра од меѓународниот банкарски кредитен пазар.

World Bank approves EUR 100 million Policy Based Guarantee for Macedonia borrowing

The World Bank Board of Directors approved Thursday the Policy Based Guarantee (PBG) of EUR 100 million, which provides partial coverage for Macedonia borrowing of EUR 130 million from the international bank loan market.

New administration learning system through training during working hours

Administration employees will get the opportunity to learn constantly over novelties in the field of their operations, improving knowledge in the course of the working hours. This is part of the microlearning system i.e. Leitner model of education, promoted Friday by Minister of Information Society and Administration Ivo Ivanovski.

Нов систем за учење на администрацијата со обуки во тек на работното време

Вработените во администрацијата ќе добијат можност постојано да учат за новините во областа на своето работење и да ги подобруваат знаењата во текот на работното време кога ќе немаат работни обврски.

Министерот Сарачини присуствуваше на отворањето нова фабрика за кафе во село Пршовце

Во село Пршовце, општина Теарце денеска свечено беше отворена фабриката за кафе „Нелина кафе“. Новиот стопански субјект е резултат на соработката на браќата Назми и Неџат Лимани со компанијата Корд од Хамбург, Германија.

Vice PM Arifi meets with Fule, Sannino and Lajcak in Brussels

Vice Premier responsible for European affairs, Teuta Arifi during her working visit to Brussels on Friday met with EU Enlargement Commissioner Srefan Fule, Director-General of the EU's Directorate-General for Enlargement Stefano Sannino and with Miroslav Lajcak - Managing Director of the EU External Action Service for Europe and Central Asia.

Средба на вицепремиерот Арифи со Филе, Санино и Лајчек во Брисел

Заменикот на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања Теута Арифи, денеска во рамки на работната посета на Брисел, се сретна со комесарот на Европската унија за проширување Штефан Филе, со генералниот директор на Генералниот директорат за проширување Стефано Санино и со Мирослав Лајчек, директор за Европа и Централана Азија во Службата за надворешни работи на ЕУ.

Skopje City Mall, new investment in Macedonia

The first modern, energy efficient shopping centre in Skopje named Skopje City Mall will be constructed by Balfin Finance B.V., through an investment funds worth EUR 70 million, secured by a consortium of European and local banks.

Pages