Соопштенија

Skopje City Mall, new investment in Macedonia

The first modern, energy efficient shopping centre in Skopje named Skopje City Mall will be constructed by Balfin Finance B.V., through an investment funds worth EUR 70 million, secured by a consortium of European and local banks.

Скопје сити мол - нова инвестиција во Македонија, ќе почне со работа наредната година

Седумдесет милиони евра е новата инвестиција што ќе се реализира во Македонија. Скопје Сити мол е нов шопинг центар за кој инвеститорот Балфин МК обезбеди финансиски средства за негова доградба од конзорциум од европски и локални банки.

Отчет на министерот за локална самоуправа Бејта за првите 100 дена од Владата

Правната рамка за префрлување на овластувањата и ресурсите, фискалната децентрализација, приближување на услугите и институционалните капацитети и учеството на граѓаните, комуникацијата, координацијата, мониторингот и евалуација...

Meeting of MARRI Cooperation Network of National Anti-trafficking Coordinators

The pledges of the Republic of Macedonia in the fight against trafficking in human beings are noted in the US Department of State annual report where we are ranked in TIER 1 group, countries which fully meet the criteria in fight against trafficking in human beings, Interior Minister Gordana Jankuloska said addressing the second meeting of the Migration, Asylum, Refugees Regional Initiative - MARRI Cooperation Network of National Anti-trafficking Coordinators, which takes place in MARRI Regional Centre in Skopje.

Состанок на МАРРИ мрежата за соработка меѓу Националните координатори за борба против трговијата со луѓе

Заложбите на Република Македонија во борбата против трговијата со луѓе се нотирани во годишниот извештај на Стејт Департментот на САД, во кој сме рангирани во групата ТИЕР 1, земји кои во целост ги исполнуваат критериумите за борба против трговијата со луѓе“...

Билатерални средби на министерот Димовски со претставници на ресорните министерства на Унгарија, Полска и Германија

Покренување на иницијатива за склучување на билатерални договори за соработка меѓу министерствата за земјоделство од регионот и интензивирање на соработката на полето на интегративните процеси ...

Agreement on funding of hydro plant project

Vice Premier and Finance Minister Zoran Stavreski, director of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Sector for Power and Energy Utilities, Nandita Parshad, and Macedonian Power Plants (ELEM) director Vlatko Cingoski will sign Thursday agreements on guaranteeing and funding of project Boskov Most hydro-power plant.

Со потпишаните договори со ЕБОР создадени условите за реализација на проектот ХЕ „Бошков мост“

Во вториот квартал од наредната година треба да почнат градежните работи на хидроелетраната „Бошков мост“, лоцирана во непосредна близина на Дебар на магистралниот пат Скопје-Дебар-Струга. До тогаш треба да завршат постапките за избор на изведувач и за доставувач на опремата.

Попоски: Преговори со ЕУ и паралелено решавање на името

Министерот за надворешни работи Никола Поповски се надева дека препораката за почнување на преговори за членство во Европската унија што Македонија ја доби третпат по ред од Европската комисија може да се преточи во одлука на Советот на ЕУ во декември, доколку таа ги прифати сите агргументи и се врати на старата методологија билатералните спорови да се решаваат во текот на процeсот на преговори.

EU-funded project on support of public administration reform closed

Five institutions providing more than 50 over-the-counter services will receive recommendations from the Ministry of Information Society and Administration (MISA) on how to make the services for citizens cheaper and more effective.

Pages