Соопштенија

Органското производство евидентно зголемено, неопходна интензивна промоција

На домашното органско производство кое бележи значителен пораст, му е неопходна интензивна промоција. Пласман има, но побарувачката е се уште мала поради недоволната информираност на потрошувачите, заклучија учесниците на денешната трибина што ја организираше Федерацијата на фармери (ФФРМ).

Ademi attends trilateral meeting on Sar Planina - Korab - Desat transboundary protected area

Minister of Environment and Physical Planning Abdilaqim Ademi took part Tuesday at the first trilateral meeting on the proposed transboundary protected area "Sar Planina - Korab - Desat" held on Popova Sapka.

Адеми на трилатерална средба за предложеното прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб – Дешат“

Министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми денеска учествуваше на првата трилатерална средба за предложеното прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб – Дешат“ што се одржа на Попова Шапка.

Во рамки на акцијата „Ден на дрвото“, засадени 17 садници пред Зоолошката градина

Министерката за култура Елизабета Канческа - Милевска и градоначалниците на Скопје, Центар, Аеродром, Гази Баба, Бутел и Ѓорче Петров Коце Трајановски, Владимир Тодоровиќ, Ивица Коневски, Тони Трајковски, Петре Латиновски и Сокол Митровски денеска засадија 17 садници, јапонски цреши и лириодендрон пред Зоолошката градина.

Minister Janakieski to sign railway cooperation agreement with Russia

Minister of Transport and Communications Mile Janakieski takes part November 22-23 at 5. International Forum "Transport of Russia", held in Moscow.

Министерот Јанакиески во Москва ќе потпише спогодба за соработка со Русија во железничкиот сообраќај

Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески денеска и утре ќе учествува на 5. Меѓународен форум „Транспорт на Русија“ што се одржува во Москва. Во рамките на форумот Јанакиески ќе има билатерална средба со неговиот руски колега Игор Е. Левитин на која ќе биде потпишана Спогодбата меѓу владите на Република Македонија и на Руската Федерација за соработка во областа на железничкиот сообраќај.

Police locate apartment for narcotics distribution

The police has found over 12kg of marijuana, 3kg of heroin, amphetamines and ecstasy-like pills in a rented apartment in Skopje downtown, which served as a place for distribution of narcotics. The value of the seized narcotics on the black market could reach EUR 360,000.

Во центарот на Скопје откриен стан за дистрибуција на дрога

Полицијата вчера првпат во изнајмен стан центарот на Скопје, што служел како место за дистрибуција на дрога, пронајде над 12 килограми марихуана, три килограми хероин, 1.600 грама амфетамин и 1.100 таблети слични на екстази, кои ги продавале како вистински екстази. Вредноста на запленетите количини на наркотична дрога на нарко пазарот, при улична продажба, би достигнала цена од околу 360.000 евра.

Gruevski-Faymann: Austrian support to Macedonia's Euro-integration resumes

Prime Minister Nikola Gruevski told Austrian Chancellor Werner Faymann at Monday's meeting in Vienna that EU leaders should find a way to give Macedonia an opportunity to start accession negotiations in parallel with talks over the bilateral name row with Greece.

Груевски-Фајман: Поддршката од Австрија продолжува во евроинтегративните процеси

Премиерот Никола Груевски денеска во Виена оствари средба со австрискиот канцелар Вернер Фајман. Во рамки на 8. Виенски економски форум премиерот Груевски ја доби престижната награда за придонес кон економскиот развој на национално и регионално ниво на земјите членки на Виенскиот економски форум.

Pages