Општина Кичево доби нова пречистителна станица за третман на отпадни води, со што трајно се решава проблемот со отпадните води во општината и се подигнуваат стандардите за заштита на животната средина. Пречистителната станица која е сместена во близина на Кичево е со инсталиран капацитет за 48.000 жители. Реализацијата на проектот вклучува и изградба на колектор и пристапен пат.

 

 

При своето обраќање, вицепремиерот Кочо Анѓушев истакна дека финансиската вредност на проектот од 8,3 милиона евра, дел обезбеден од ЕУ и со 15% партиципација на Владата на Република Македонија, е надмината од значењето на проектот за граѓаните, за унапредување на квалитетот на животот и за примената на технолошко-иновативни решенија во подигнување на животните стандарди на граѓаните.

„Секогаш е добро кога нешто се прави соодветно на ЕУ стандардите, а ЕУ не носи само желба Македонија да биде дел од тоа семејство, туку со себе носи и стандарди за квалитет на животот на граѓаните, на индустријата и на секојдневието. Со оваа донацијата од Европската Унија и нејзините граѓани, ние имаме уште поголема обврска да достигнеме повисоки стандарди, критериуми и квалитет на живот и на нашите граѓани. Проектот значи голем исчекор во заштита на животната средина во регионот и со примена на ова иновативно решение стандардите на европскиот живот се пренесени тука“, изјави вицепремиерот.

Македонија за да биде комплетно покриени со пречистителни станици, треба да бидат направени 87 вкупно, ова е 16-ти успешен проект во рамките на ИПА. Проектот за изградба на пречистителната станица за отпадни води во Кичево е финансиран од Европската Унија преку Инструментот за претпристапна помош (ИПА), од делот за регионален развој - компонента три.

На отворањето обраќање имаше шефот на Делегацијата на Европската Унија, амбасадорот Самуел Жбогар.

„Овој проект е дел од активностите финансирани од ЕУ за унапредување на инфраструктурата која овозможува заштита на животната средина согласно стандардите на ЕУ преку изградба на пречистителни станици за отпадни води. Паралелно со инвестициите во инфраструктурата, ЕУ исто така работи заедно со државата на реформи во секторот води, со цел да се обезбедат одржливи услуги за водоснабдување на сите граѓани“, истакна амбасадорот Жбогар.

Реализацијата на проектот е во соработка со Секторот за ЕУ при Министерството за животна средина и просторно планирање и Секторот за централно финансирање и склучување на договори при Министерството за финансии. Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, го потенцираше значењето на проектот за заштита на животната средина и воедно најави дека успешната реализација на овој проект е предуслов за реализирање на уште поголем проект за општина Кичево во рамките на ИПА 2 кој предвидува рехабилитација и изградба на нова  канализациона мрежа во должина од приближно 100 километри. 

Пречистителната станица во Кичево ќе биде од огромно значење за жителите од овој крај, како и за подобрувањето на квалитетот на животот.

„Работиме посветено на решавање на отворените прашања во општината, се цел да ги подобриме состојбите и да го поттикнеме локалниот економски развој. Во овој процес заштитата на животната средина е од големо значење, па оттука поддршката од централната власт и особено од ЕУ е од огромно значење, на што сме многу благодарни“, истакна Фатмир Дехари, градоначалник на Општина Кичево.

Изградбата на Пречистителната станица за отпадни води во Кичево ја реализираше компанијата WTE Group, која е во сопственост на ЕВН Групацијата. WTE Group е водечка компанија за снабдување со вода и третман на отпадни води на пазарот во ЕУ, присутна во 18 европски земји со проекти од оваа област.

„Огромно задоволство за нас претставува можноста да работиме на изградба на Пречистителна станица за отпадни води, бидејќи третманот на водите денес станува едно од најважните прашања. Горди сме што како лидери во Европа во овој сегмент имавме можност да го пренесеме нашето знаење и искуство. Овој објект е изграден по највисоките стандарди и искрено се надеваме дека ќе имаме можност и понатаму да соработуваме“, истакна Вернер Казагранде, член на Извршниот одбор на WTE Group.

Пречистителната станица во Кичево е изградена за помалку од две години и е втора што е пуштена во употреба во рамки на проектот. Првата пречистителна станица беше пуштена во употреба кон крајот на минатата година, а лоцирана е во с. Сачево, Струмица. Се очекува наскоро да биде пуштена во употреба и третата пречистителна станица која се наоѓа во Радовиш. Вкупната вредност на овие објекти изнесува 21 милион евра.

На настанот присуствуваше и Крешник Бектеши, министер за економија.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев во придружба на министерот за финансии, Драган Тевдовски, заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев и советникот за економија и финансии, Фатмир Бесими, денеска оствари средба со висока делегација на ЕБОР - Европската банка за обнова и развој предводена од потпретседателот на ЕБОР, Ален Пију, во состав Шарлот Рухе, директорка на ЕБОР за Централна и Југоисточна Европа, Жужана Харгитаи, регионална директорка за Западен Балкан и Анка Јоана Јоанеску, директорка за Македонија и Косово.

Потпретседателот на ЕБОР, Пију ги пренесе поздравите и поддршката на раководството на Европската банка за обнова и развој на Владата на Република Македонија во однос на позитивниот исчекор што двете соседни земји го направија со постигнување на Договор за решавање на спорот за името и за стратегиско партнерство за што даде оценка дека претставува одлична можност за откочување на многу процеси, регионални проекти и инвестициски можности во земјата и регионот.

На средбата со високите претставници на ЕБОР се зборуваше за отворените можности и полиња на кои може да се интензивира соработката во иднина. Беше оценето дека постојат огромни потенцијали на соработка во областа на енергетиката, производството на електрична енергија од обновливи извори и процесот на гасификацијата, за развој, изградба и рехабилитација на патната и железничка инфраструктурата, за локален економски развој, но и за поддршка на приватниот сектор, на нови инвестиции и за зајакнување на економијата. Се зборуваше и за можностите со кои ЕБОР може да помогне во процесот за надминување на финансиските проблеми на општините, за нивна финансиска стабилизација и подобрување на менаџментот со јавните финансии на локално ниво со цел подобро и поквалитетно опслужување на граѓаните и бизнисот. На состанокот се разгледаа и можностите за забрзување на реализацијата на одредени проекти и начините на кои преку заедничка соработка може да се откочи економскиот раст на земјата и да се зајакне економијата.

Потпретседателот на ЕБОР, Ален Пију рече дека Европската банка за обнова и развој е подготвена да го интензивира својот ангажман во процеси и проекти коишто ќе значат откочување и забрзување на инвестициите и на економскиот раст на земјата, а посебно ја нагласи поддршката на приватниот сектор и домашните компании.

Премиерот Заев изрази уверување дека тоа се цели и на Владата на Република Македонија кои ќе се постигнат низ взаемната соработка со ЕБРД и други меѓународни финансиски институции и изрази огромна благодарност за поддршката и помошта што Европската банка за обнова и развој во континуитет и ја пружи на Република Македонија.

Редовна прес-конференција на портпаролите на Владата на Република Македонија, Миле Бошњаковски и Муамет Хоџа, по 75. владина седница.

Владата на Република Македонија не отстапувајќи од принципите на транспарентност, отчетност, прави уште еден чекор и создава можност за вклучување на граѓанскиот сектор во мониторирање на процедурите за јавни набавки со цел истите да бидат целосно заштитени од можности за злоупотреби.

На денешната прес-конференција во Владата на Република Македонија, министерот без ресор, задолжен за комуникации, транспарентност и отчетност во Владата на Република Македонија, Роберт Поповски, министерот за здравство Венко Филипче, заедно со директорите на Службата за општи и заеднички работи (СОЗР) при Владата на РМ и Електрани на Македонија (ЕЛЕМ), Пеце Мирчески и Драган Миновски ги повикаа граѓанските организации да се вклучат во мониторингот на јавните набавки.

„Во оваа една година на оваа Влада, за разлика од огромната нетранспарентност и злоупотреби на претходната власт во оваа сфера, со концептот „Отворена Влада“ - се отворивме целосно кон граѓаните,  имаме политика на максимална транспарентност и отчетност, ги објавуваме сите документи на интернет за да се отстранат било какви  сомнежи како се спроведуваат постапкитеи процедурите“, подвлече министерот Поповски, кој истакна дека борбата против корупцијата е врвен приоритет на Владата, не само за напредокот во евроинтеграциите, туку и воопшто за унапредување на одговорното и демократско владеење  и подигнување на квалитетот на животот во земјата за сите граѓани. 

Министерот Поповски, истакна дека целта на Владата е процедурите за јавни набавки да бидат целосно заштитени од можностите од злоупотреби и со јавна контрола да се заштитат парите на граѓаните, објаснувајќи дека граѓанските организации ќе имаат можност да се вклучат  во процесот од самиот почеток  и во сите фази на одлучување и спроведување на постапката за јавна набавка до склучување на договорот со избраните понудувачи.

„Затоа денеска од овде, апелирам до сите граѓански организации во Република Македонија, да ја поддржат оваа наша заедничка акција. Да се вклучат, со нивните капацитети за да добиеме поуспешен и посеопфатен процес. Нема поважно нешто од правилното искористување на Буџетот и парите на граѓаните, доколку сакаме Македонија да се развива и да оди напред. Нашите вредни граѓани го заслужуваат тоа, и ништо помалку!“, рече Поповски додавајќи дека трите институции, Министерството за здравство, СОЗР и ЕЛЕМ, веќе имале контакти со граѓански организации.

Поповски посебно подвлече дека целта на Владата на РМ е овој процес да ги опфати и сите други институции, за кои граѓанскиот сектор кој има познавања и експертиза за оваа област ќе покаже интерес. 

Министерот за здравство, Венко Филипче истакна дека во насока на рационалност, ефикасност и транспарентност во спроведувањето на јавните набавки и ова Министерство ги отвора вратите на граѓанските и невладините организации за целосен увид во тендерските постапки. Тој информираше дека во следниот период ќе следува соработка со стручни лица од граѓанскиот сектор, кои ќе извршат анализа на ризиците од корупција во јавните набавки во Министерството. 

„Со увид на ризик-факторите при процесот на јавните набавки, ќе се намали и ризикот од судир на интереси. Целта е навремено согледување на ризиците и судирот на интереси во насока на спречување на непотизам и блиски релации со компании и пријатели“, подвлече министерот Филипче, додавајќи дека се прават анализи за промени во постапките, проценка на потребните количини на лекови за да се намали потребата од интервентен увоз, како и за начини на штедење на неколку милиони евра на граѓаните и создавање подобри услови за пациентите со систем на централна набавка на реагенси.

Директорот на ЕЛЕМ, Драган Миновски, посочи дека како најголема компанија во државна сопственост и еден од најзначајните столбови во економијата, фирмата е должна да биде отчетна и транспарентна во поглед на трошењето за потребите на компанијата и за производствениот процес на електрична енергија, што се поклопува со владините политики на  максимална отвореност за информации во врска со тендерските постапки и набавките кон невладините организации, медиумите, но и кон сите што би побарале увид по кој било основ.

Миновски информираше дека со група невладини организации што ги следат јавните набавки имале состанок на кој е изразена подготвеност за максимална отвореност. Истовремено, тој оцени дека во процесот е потребно партнерство, доверливост и не изнесување на податоците на трети страни до крајот на постапката, со цел да не се наштети на конкурентноста во неа.

„Нашата основна цел е да имаме фер, чесен и конкурентен процес на јавни набавки, преку кој би обезбедиле што поквалитетна услуга или производи потребни за нашето функционирање и нашиот производствен процес, за што поповолна цена и услови“, потенцираше Миновски.

„Службата за општи и заеднички работи при Владата на Република Македонија е силно посветена да постави стандарди за отвореност, транспарентност и отчетност во нејзиното работење. Како во изминатата година, така и во иднина, сите јавни набавки кои ги прави службата ќе се реализираат со строго почитување на законските процедури, водени од начелата на транспарентност и отчетност. Со тоа ја елиминираме можноста за мито и корупција, како и за местење на тендери, што било одлика во некое претходно време, рече директорот на СОЗР Пеце Мирчевски.

Нагласувајќи дека во иднина во постапките нема да има практики на провизии и приоритетни добавувачи, Мирчевски рече:

„За да докажеме дека овие наши заложби се искрени, за прв пат ги отвораме вратите и ги покануваме граѓаните, преку граѓанските организации, да вршат мониторинг на сите јавни набавки кои ги спроведува Службата за општи и заеднички работи. Само така граѓаните ќе можат да се уверат дека работиме одговорно и посветено, штитејќи го јавниот интерес и парите на граѓаните“.

 

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев вчера во М6-Едукативниот Центар во Скопје присуствуваше и имаше свое обраќање на одбележувањето на почетокот на проектот „Образование за вработување во Македонија (Е4Е@mk)“.

Проектот, кој има за цел да стимулира вработување во Македонија преку подобрување на стручните вештини е поддржан од Швајцарската Конфедерација и имплементиран од страна на „Хелветас Македонија“, Македонскиот центар за граѓанско образование и Стопанската комора на Македонија.

„Дозволете ми да изразам огромна благодарност на нашите големи пријатели од Амбасадата на Швајцарија за визионерството и добрата волја што ја покажуваат преку реализација на овој значаен проект. Станува збор за одвоени средства во износ од 12.5 милиони евра, со кои ќе се спроведува проектот во 10 годишен период со што ќе овозможи младите луѓе од Република Македонија полесно да се прилагодат на барањата на пазарот на трудот преку квалитетни програми за образование, тренинг и обука“, рече премиерот Заев на настанот на кој присуствуваа и се обратија и амбасадорката на Швајцарската Конфедерација во Република Македонија, Сибил Сутер Техада и министерот за образование и наука на Република Македонија, Арбер Адеми.

Пред присутните гости, претставници на меѓународни организации, образовни институции, компании и невладиниот сектор, премиерот Заев ја истакна важната улога на младите луѓе како градители на иднината и додаде дека политичарите, родителите, професорите, научниците, академиците и деловните луѓе имаат обврска со сите сили да се изборат и да им го отворат патот на успехот и напредокот.

Премиерот Заев посочи дека Амбасадата на Швајцарија покажува визионерство и добра волја преку реализација на овој значаен проекти, додавајќи дека се истакнува и поддршката за реализацијата на владиниот проект „Младинска гаранција“, кој ја има истата цел.

„Република Македонија е единствената земја во регионот, која не е членка на Европската Унија, а започнува со воведување на „Гаранција за млади“, како мерка за зголемување на вработливоста на младите луѓе. Младинската гаранција како пилот-проект веќе се спроведува во три општини, Струмица, Куманово и Гостивар и за овој краток временски период резултатите се одлични. За овој краток временски период 1.120 млади луѓе во овие три општини веќе се корисници на некоја од мерките којашто предвидува вработување, обука или пракса“, истакна премиерот Заев, додавајќи дека Владата на Република Македонија е подготвена, од следната година да ја спроведе „Младинската гаранција“ како мерка за вработување, обука, тренинг и пракса на младите на цела територија на Република Македонија.

Нејзината екселенција, Амбасадорката Техада во своето обраќање подвлече дека проектот „Образование за вработување во Македонија“ е амбициозен проект кој е посветен на остварување на фундаменталните цели на Владата, а тоа е намалување на невработеноста, односно крајната цел е што повеќе мажи и жени во Македонија да добијат работа, соодветна на нивните стручни вештини.

Овој проект, кој вчера накусо беше презентиран пред присутните, за министерот за образование Адеми е конкретен плод на соработката меѓу македонската Влада и институциите во земјата и Швајцарската Влада и нејзиното дипломатско претставништво во Скопје со цел подигнување на степенот на вработливоста, проблем кој Македонија се обидува да го намали од осамостојувањето.

Тој, додаде дека за развојот на стручното образование е важно стручните училишта да соработуваат со работодавачите со цел да се усогласат потребните вештини стекнати преку образованието со потребите на пазарот на трудот.

На денешната 75-та владина седница министрите ја усвоија  информацијата за предлог - договорот за доделување на државна помош на друштво за производство и трговија „Теламон Европа Македонија ДООЕЛ Скопје“. Станува збор за нова инвестиција во Република Македонија, која изнесува 4 милиони евра. Според бизнис планот на компанијата, предвидени се 300 нови вработувања во првите 5 години. Компанијата Теламон произведува машини за спојување автоматски машини за сечење кабли, ленти, машини за пресекување и затворање. Инаку, компанијата е една од најголемите во САД и свои претставништва има на 9 локации: Индијана, Илиноис, Калифорнија, Арканзас, Охајо, Њу Џерси, Канзас и Мисури, два меѓународни капацитети во Кина и еден во Мексико. Фабриката во Република Македонија ќе биде четврти меѓународен капацитет и седиште на Теламон - Европа. 

Владата на седницата донесе одлука за определување на периодот на закуп на градежното земјиште во Технолошко индустриската развојна зона Скопје 2 и за висината на закупнината, а потоа го усвои нацрт – договорот за долготраен закуп на градежно земјиште со Друштвото за трговија и услуги АИМ ПРОПЕРТУ ДООЕЛ Скопје, како закупец на земјиште, како и ја прифати нацрт – одлуката за давање на согласност на договорот за долготраен закуп на градежно земјиште со Друштвото за трговија и услуги АИМ ПРОПЕРТУ ДООЕЛ Скопје, како закупец на земјиште. 

Владата на 75-тата седница ја усвои предлог - завршната сметка на Буџетот на Република Македонија за 2017 година, со конечен извештај на овластен државен ревизор. Во завршната сметка е констатирано дека минатата година капиталните инвестиции изнесувале 19,8 милијарди денари, вкупните приходи биле 179,706 милиони денари, додека вкупните расходи 196,561 милион денари. Според анкетата на работна сила, бројот на вработени во 2017 година се зголеми за 2,4% во однос на 2016 година, со што просечната стапка на вработеност достигна 44,1%, а стапката на невработеност се намали на 22,4%. Просечната бруто-плата во 2017 година забележа раст од 2,6% на номинална основа, со тенденции на повисок раст во последната третина од годината, како резултат на покачувањето на минималната плата.

На предлог од Mинистерството за труд и социјална политика, министрите го прифатија предлог – законот за спречување и заштита од дискриминација. Со него се уредуваат превенцијата и забраната од дискриминација, облиците и видовите на дискриминација, постапките за заштита од дискриминација, како и составот и работата на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Целта на овој закон е да се гарантира принципот на еднаквост и спречување и заштита од дискриминација во остварување на човековите права и слободи. 

На предлог на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство Владата ја усвои предлог - програмата за капитални трансфери за центри за развој на плански региони во областа на земјоделството и руралниот развој. Со оваа програма ќе се реализираат активности за поддршка на плански региони со цел имплементација на проекти за подобрување на пристапот до обработливи површини во подрачја на интензивна земјоделска дејност. Средствата за реализација на програма се утврдено во Буџетот на Република Македонија за 2018-та година и изнесуваат 30 милиони денари.

Како материјал за информирање Владата го разгледа и конечниот извештај за извршена ревизија на финансиски извештаи и ревизија на усогласеност за 2016 година на Јавна установа за деца - детска градинка на Општина Центар - 13 Ноември Скопје, предложен од Државниот завод за ревизија. Ревизијата во извештајот изразува неповолно мислење во однос на вистинитото и објективно прикажување на финансиската состојба и резултатите од финансиските активности во финансиските извештаи за 2016-та година, како и за усогласеноста на финансиските трансакции со релевантната законска регулатива, упатства и воспоставени политики. 

Владата на седницата ја прифати информацијата за давање на согласност за трајна пренамена на земјоделско во градежно земјиште за изработка на проект за инфраструктура за изградба на МХЕЦ на река Стровија и пропратни објекти КО Стровија, во општина Долнени, со предлог-одлука. 

Исто така министрите го прифатија и предлог – законот за изменување на Законот за основање на Технолошко – техничкиот факултет, Ветеринарен факултет и Правен факултет во состав на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во Битола. 

На денешната седница, Владата одлучи да му предложи на Собранието претседател и членови на Регулаторната комисија за енергетика и тоа:

Марко Бислимоски,  за претседател
Наташа Вељановска, за член 
Атанаско Тунески, за член 
Куштрим Рамадани, за член

Исто така Владата на седницата го именуваше Александар Дамески за директор на КПУ Затвор, Прилеп.  
 

Денешниот состанок даде можност за дискусија за заедничките предизвици и соработката помеѓу Европската Унија и Западен Балкан во областа на миграцијата, безбедноста, граничното управување и визната политика. Посебно се осврнавме на најновите случувања во врска со илегалната миграција во регионот и оперативните мерки за нивно решавање, стои во заедничкото соопштение на Комесарот за миграции, внатрешни работи и државјанство на ЕУ, Димитрис Аврамопулос, Комесарот за безбедносна унија, Џулијан Кинг, министрите за внатрешни работи на Западен Балкан и на сегашното и идните претседателства на Советот на Европската Унија по денешниот работен состанок во Брисел.

„Надоврзувајќи се на приоритетите на Стратегијата за Западен Балкан, разговаравме и за тековната работа во областа на миграцијата, безбедноста, граничното управување и визната политика, во контекст на претстојниот министерски состанок за внатрешни работи на ЕУ и Западен Балкан кој ќе се одржи на 4 и 5 октомври во Тирана. Се согласивме дека обезбедување ефективно гранично управување, борбата против криумчарењето и заедничките напори за спречување на илегалните миграциски текови остануваат врвни приоритети и за ЕУ ​​и за Западен Балкан. Партнерите од Западен Балкан, исто така, се заложија за продолжување на заедничките напори во решавањето на феноменот на странските терористички борци, спречување на насилен екстремизам и радикализација и засилување на борбата против недозволената трговија со огнено оружје“ стои во заедничкото соопштение до медиумите.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска се сретна со делегација на Парламентарното собрание на Советот на Европа за постмониторинг дијалог со Република Македонија, предводена од ко-известителите Лиза Кристоферсен и Валериу Гилечи.

На средбата се разговараше за актуелни политички прашања поврзани со реформските процеси во земјава, посебно во делот на судството, почитувањето на законите, демократијата и човековите права.

Претставниците на Парламентарното собрание на Советот на Европа даваат поддршка на евро-интеграциските процеси на Република Македонија и напредокот на државава.

Премиерот Заев посочи дека Република Македонија е на добар пат во реализацијата на своите стратешки цели, интеграциите во ЕУ и во НАТО и подобар живот на граѓаните на економски план.

Ги спроведуваме посветено потребните реформи во земјата низ инклузивни политики и водиме политики на добрососедство, што ги отворија перспективите на нашата држава. По договорот со Бугарија, постигнат е достоинствен договор и со Грција, со што го затвораме и последното прашање што стои на патот на Македонија во евро-атлантските аспирации. Граѓаните ќе го дадат последниот збор на референдум во врска со договорот со Грција, но очекувам општествена свест и сите да застанеме зад развојот на Македонија и да продолжиме уште поактивно да ја движиме државата напред, рече премиерот Заев. 

Претседателот на Владата Заев оцени дека добивањето датум за почеток на преговорите со ЕУ ќе биде мотив повеќе во енергичниот реформски пристап на Владата, којашто во овој процес ги вклучува активно и сите други општествени и политички чинители.

На состанокот, премиерот Заев и ко-известителите Кристоферсен и Гилечи од ПССЕ разговараа и за измените во Изборниот законик, како и за потребната зрелост од сите политички субјекти во државата, за носење одлуки во интерес на натамошните перспективи и стабилноста на Македонија.

Министерот без ресор, задолжен за комуникации, транспарентност и отчетност во Владата на Република Македонија, Роберт Поповски и министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, денеска во Велес учествуваа на Форумот за јавни политики на тема „Справување со дезинформациите - комбиниран пристап на властите, граѓанското општество и медиумите за долгорочни решенија“, во организација на USAID, Владата на Република Македонија, Општина Велес и граѓански организации.

На Форумот со воведно излагање се обрати и Едвард Гонзалес - директор на канцеларијата на УСАИД за општ развој, а беа присутни и  пратеници и претставници на политичките партии, како и стручњаци од областа, претставници на новинарски, медиумски и граѓански организации.

 

 

Во обраќањето, министерот Поповски рече дека и покрај тоа што Велес во еден временски период стана синоним за ширење на лажни вести, токму денеска од овој град се испраќаат пораки дека Македонија тргнува во борбата против лажните вести.
Лажните вести, како што потенцираше Поповски, речиси секогаш носат пораки на национализам, поделба, раздор, конфликт и омраза.

„Видовме, не само деновиве туку и низ годините наназад, колку штетна може да биде пропагандата, дека тие лажни зборови честопати поттикнуваат вистинско и брутално насилство и агресивно однесување“, рече Поповски, додавајќи дека завчера, за време на насилните протести во Скопје но и во континуитет, како што рече, на социјалните мрежи се шират лажни и вознемирувачки вести вклучувајќи наводни жртви на полициска бруталност, за кои се користат стари фотографии од  личности од секаде по светот, лажни текстови и постови.

Говорејќи за поставеноста на Владата за справување со овие предизвици на дигиталното дезинформирање, Поповски го истакна повикот на Владата на конструктивна атмосфера и отворена дебата со граѓаните, без страв, заплашување и притисоци да градат сопствени ставови за секое отворено прашање, посебно акцентирајќи го претстојниот референдум за Договорот со Република Грција. 

„Постојано дејствуваме против манипулациите и веруваме дека проактивното објавување на информации, отчетноста и транспарентноста придонесуваат за намалување на лажните вести и пропагандата“, нагласи министерот Поповски, кој повика и на постојана гласност во критиките од граѓаните, политичките или граѓански здруженија и медиумите, со цел да бидат слушнати и да влијаат на креирањето на владините политики, и подвлече дека владата ќе продолжи со активна и двонасочна комуникација со граѓаните на интернет и социјалните мрежи, за, како што подвлече, брзо пресретнување и спречување на лажните вести.

 

 

„Тоа што изминатите неколку дена може да се прочита по социјалните мрежи и интернет порталите во Македонија, е уште една потврда за тоа колку проблемот со лажните вести е сериозен и треба посветено да работиме за справување со овој предизвик. Лажните вести во овој случај имаат за цел намерно извртување и манипулирање. На овој начин се поттикнуваат емоциите кај граѓаните и се манипулираат да верува во тоа што сака да го продаде страната која е нарачател на овие содржини и лажни вести“, истакна министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски во своето излагање на панел дискусија на Форумот.

Манчевски потенцираше дека тоа што Владата може да го направи во моментов е, преку редовно информирање и целосна транспарентност во работењето, како што рече тој,  „да се спротивставиме на дезинформациите кои поединци сакаат да ги наметнат во јавноста“. 

Според него, овој тип на работење, Владата го темели на три основни столбови: демократизација на медиумскиот амбиент, активна транспарентност и зголемен пристап до информации.

„Во овој правец се и предлог измените во Законот за АВМУ. Измените во законот за АВМУ, гарантираат услови за професионализација на медиумските тела. Овозможуваат слободно и независно работење на медиумите во државата. Најважно од се, даваат шанса политичарите да ги тргнат рацете од медиумите. Владата цврсто стои зад овие заложби за демократизација на медиумскиот сектор и професионализација на регулаторните тела и во овој дел нема да има отстапки. Силната регулација на медиумите во основа не може да донесе голем бенефит, бидејќи многу лесно може да прерасне во цензура. Клучот е во новинарска фела, да се саморегулира и се држи до етичките и морални стандарди. Владите и сите политички субјекти мораат да се држат до овие стандарди“, нагласи министерот Манчевски. 

На денешниот форум, пред присутните гости и јавноста се обрати и градоначалникот на Велес, Аце Коцевски, кој пред сѐ, искажа жалење дека и покрај значајното место кое Велес го зазема во културната и просветната историја и традиција на Република Македонија, сепак остана најзапаметен како град-фабрика за лажни вести, што според него е резултат на долгогодишниот економски колапс и големата невработеност во градот. 

„Фактичката ситуација на терен ми потврди дека како локална самоуправа, имаме голем предизвик да се избориме не само со малигната популација на лажните вести, особено кај помладата популација, туку и со поддршка на државата да воспоставиме функционален систем на превенција, за да не се повтори оваа лоша слика која ја виде светот“, рече во своето обраќање градоначалникот Коцевски.

Градоначалникот информираше дека Општината ќе соработува со младите преку отворање на младински креативен центар, каде ќе можат да развиваат вештини од претприемништвото, иновации, европски проекти, уметност и култура, а не со ширење лажни вести, а со тоа и да придонесат за градење на имиџот на Велес.

Едвард Гонзалес - директорот на канцеларијата на УСАИД за општ развој, пред присутните на денешниот Форум, рече дека денешниот настан е важен и навремен, имајќи ја предвид актуелната тема за дезинформирање, феномен кој , како што истакна тој, рапидно еволуира и има локален но исто толку и локален импакт. 

„Граѓаните треба да развијат практика на следење на вести од различни извори и да бидат критични кон информациите кои ги конзумираат. Од друга страна, Владата треба да ја почитува улогата на независните медиуми, да промовира транспарентност и отчетност во владеењето, како и да овозможи здрава средина која овозможува овој сектор да си ја одигра својата улога“, рече Гонзалес, посебно нагласувајќи ја идејата дека сега, повеќе од било кога порано, Владата, бизнис секторот, медиумите, граѓанските организации и граѓаните треба да работат заедно во решавање на  растечкиот проблем кој го претставуваат лажните вести, како би се осигурале напорите на државата да продолжи да се движи напред кон својата европска интеграција. 
 

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски,  денеска ја отвори десеттата по ред ,„ЛЕНДНЕТ“ интернационална работилница, која оваа година се фокусира на најдобрите легислативни практики за консолидацијата на земјоделското земјиште.

„Со експертиза на ФАО, Министерството во континуитет ја подобрува законската рамка за консолидација на земјиште во Македонија. Измените на Законот за консолидација на земјоделско земјиште, кои се усвоија од страна на Собранието минатиот месец, се важен чекор кон ефикасно и транспарентно спроведување на активностите. Во моментот на терен се спроведува консолидација на земјоделското земјиште на 12-те избрани подрачја во земјата. Наша крајна цел е да ја зголемиме конкурентноста на земјоделското производство, да ги подобриме условите за живот во руралните средини и да обезбедиме одржливо користење на природните ресурси“, изјави Николовски.

На работилницата присуствуваа повеќе од 140 експерти за управување со земјиште од над 30 земји и организации од Европа и Централна Азија, кои дискутираа за препораките од регионалната студија на ФАО за легилатива за консолидација на земјиште. Целта на студијата е да им се помогне на земјите кои се дел од програмата на ФАО во развивање националните правни рамки за консолидација на земјиште, засновани на најдобри меѓународни практики.

„ФАО работи со државите да ги подготви при воведување на консолидацијата на земјиште и при развивање на целосно функционални национални програми за консолидација на земјиште.Во Македонија, преку тековниот проект финансиран од Европската Унија – МАИНЛАНД - ФАО работи да им помогне на земјоделците, сопственици на земјиште и руралните заедници да го решат проблемот со прекумерната расцепканост на земјиштето, малата површина на земјоделските стопанства и недоволно развиената земјоделска инфраструктура", изјави експертот на ФАО за управување со земјиште, Мортен Хартвигсен.

Со цел создавање на поволни услови за земјоделско производство во полза на семејните земјоделски стопанства - и подобрување на конкурентноста и продуктивноста на земјоделското производство и условите за живот во руралните средини во тој процес - ФАО и Министерството за земјоделство континуирано соработуваат за подобрување на законската рамка за консолидација на земјиште во Македонија.

Работилницата е во организација на ФАО и Работната група за земјишна администрација при Економската комисија на ОН за Европа (УНЕЦЕ) и е дел од поширока соработка  во областа на консолидацијата на земјиште со други партнери, вклучително холандскиот катастар и Техничкиот универзитет во Минхен, а поддржана и од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство и ГИЗ.

ЛЕНДНЕТ е растечка мрежа на експерти за управување со земјиште од  Европа и Централна Азија. На иницијатива на ФАО, тие редовно се состануваат од 2002 година со цел размена на искуства и идеи за консолидација на земјиште, банки на земјиште и развој на пазарот на земјиште.

На денешната интернационална работилница, имаше учесници од Албанија, Белгија, Босна и Херцеговина, Велика Британија, Грузија, Германија, Данска, Естонија, Косово, Киргистан, Латвија, Литванија, Малта, Молдавија,  Украина, Узбекистан, Унгарија, Русија, Србија, Словенија, Турција, Финска, Франција, Холандија, Црна Гора, Чешка, Шпанија.