Конференција по повод 20 години независност на Република Македонија

Постигнувањата на македонската држава во изминатите 20 години независност и предизвиците со кои се соочуваше, како и нејзините перспективи се теми на кои денеска дискутираат учесниците на конференцијата„20 години независна Република Македонија – постигнувања и перспективи на современата македонска држава“, што во Скопје се одржува во организација на Министерството за надворешни работи.

Tabanovce-Kumanovo highway put into function

Vice PM and Finance Minister Zoran Stavreski accompanied by Minister of Transport and Communications Mile Janakieski put into function on Thursday a 7,6-kilometer road connecting Tabanovce border crossing and the city of Kumanovo.
The section, which is part of Corridor 10, was under construction in the past four years. The Euro 15,5-million project was implemented by the State Road Agency in cooperation with the World Bank.

Пуштен во употреба автопатот Табановце - Куманово

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески денеска по повод Денот на независноста, во придружба на министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески го пушти во употреба автопатот Табановце – Куманово долг 7,6 километри.

Делницата, која е дел од Коридорот 10, се градеше во изминатите четири години. Вкупната вредност на проектот изнесува 15,5 милиони евра, а го спроведе Агенцијата за државни патишта во соработка со Светска банка.

Gruevski: We have created an independent and democratic state, unique system as future investment

Henceforth, each and every one of us should say in unison - this is our Macedonia, this is our victory. What you see around you is our due towards institutions of the state and towards the deeds of heroes who had made sacrifices in creating the state, and we should say this out loud proudly, Premier Nikola Gruevski stated in his speech delivered at a ceremony on Thursday marking the country's Independence Day.

Едицијата „130 тома македонска книжевност“ преведена на англиски јазик

Изданијата од едицијата „130 тома македонска книжевност“ од денеска се достапни и на англиски јазик. Со преведените дела од капиталниот проект на светот му е овозможено да го прочита македонскиот пишан збор. Премиерот Никола Груевски на промоцијата во МАНУ рече дека капиталниот проект на Владата и Министерството за култура е панорама на македонската литература и репрезент и ризница на книжевните вредности.

Груевски: Создадовме независна и демократска држава, создадовме уникатен систем што е капитал за иднината

Од денеска па натаму сите ние во еден здив треба да речеме ова е нашата Македонија, ова е нашата победа. Тоа што го гледате околу себе е нашиот долг кон институциите на државата и кон делото на хероите со чија жртва е создадена оваа држава и тоа треба со гордост да го кажуваме.
Ова го потенцира премиерот Никола Груевски во обраќањето вечерва на плоштадот „Македонија“ по повод 20 годишнината од незавиноста на Македонија.

Formal opening of reconstructed "St. Kliment Ohridski" boulevard

Prime Minister Nikola Gruevski, Skopje, Centar municipality Mayors, Koce Trajanov and Vladimir Todorovic respectively, formally set into work Wednesday the overhauled "St. Kliment Ohridski" boulevard, which now gets a third lane.
The reconstruction - a project of about EUR 600,000 - covered 524m of the boulevard.

Поставен камен-темелник на новата катна гаража кај „Работнички дом“

Почна изградбата на катната гаража „Работнички дом“ во центарот на Скопје, која е петта од седумте предвидени во централното градско подрачје со Програмата на Владата. Камен-темелникот го постави премиерот Никола Груевски. Објектот е вреден осум милиони евра, со вкупна површина од 23.000 метри квадратни, од кои 20.000 метри квадратни паркинг простор за 516 возила распространет на девет надземни и еден подземен кат и деловен простор од 3.000 метри квадратни на пет нивоа. Треба да биде готов за две години.

Пуштен во употреба проширениот бул. „Св. Климент Охридски“ во центарот на Скопје

Реконструираниот бул. „Св. Климент Охридски“ денеска беше свечено пуштен во употреба. По тримесечни градежни работи, булеварот е проширен со трета коловозна лента во двете насоки, со што значајно ќе се растовари сообраќајниот метеж во центарот на Скопје. Реконструиран е во должина од 524 метри - од крстосницата со бул. „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ до крстосницата со бул. „Партизански одреди“. Изведувач на оваа делница е ГП „Гранит“, а инвестицијата на Град Скопје е вредна 37 милиони денари.

Промовирани новите автобуси на ЈСП „Скопје“

Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ денеска ги промовираше новите 68 двокатни автобуси од кинеско производство од кои еден панорамски, како и 39-те украински нископодни автобуси. Со тоа ЈСП „Скопје“ има 140 автобуси со што е заменет 50 отсто од возниот парк.
Автобусите од Кина и од Украина се набавени со средства од Владата на Република Македонија.- Со денешното претставување на автобусите на ЈСП „Скопје“ практично почнува прославата на 20-годишнината од независноста на Република Македонија, која ќе продолжи со отворањето на реновираниот аеродром „Александар Велики“, рече премиерот Никола Груевски на промоцијата на автобусите.

Pages