PM Gruevski meets Macedonian basketball team

Prime Minister Nikola Gruevski met Tuesday with players and the team of coaches of Macedonia's basketball team.
At the meeting, interlocutors shared views and impressions about the European basketball championship and the atmosphere in Macedonia triggered as a result of the team's great achievement.

Премиерот Груевски оствари средба со играчите и членовите на стручниот штаб на кошаркарската репрезентација на Македонија

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска (вторник, 20.09.2011 година) оствари средба со играчите и членовите на стручниот штаб на кошаркарската репрезентација на Македонија.
На средбата соговорниците разменија мислења и впечатоци за текот на европското првенство во кошарка и за позитивната атмосфера во Македонија која беше создадена како резултат на спортскиот успех.

Отворен новиот Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство при УКИМ

Премиерот Никола Груевски денеска го отвори Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), нова високообразовна и научна институција во рамки на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ). Образованието беше и натаму останува приоритет на оваа Влада, рече Груевски, напоменувајќи дека пред три години ФИНКИ беше само идеја, а сега е реалност.
- Почетокот на студиите е голем предизвик на кој, убеден сум, ќе му пријдете без двоумење и ќе покажете решителност за успешно заокружување...

Премиерот Груевски се сретна со претставници на Делегацијата Се-кинескиот Народен конгрес

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска оствари средба со претставници на Делегацијата на Се-кинескиот Народен Конгрес, предводена од потпретседателот на Постојаниот комитет на Се-кинескиот Народен Конгрес, г-дин Санг Гуовеи.
На средбата беше изразено задоволството од постигнатото високо ниво на севкупните односи меѓу Република Македонија и НР Кина што ги карактеризира дух на пријателство, меѓусебно разбирање и успешна соработка...

Премиерот Никола Груевски се сретна се амбасадорот на САД во Македонија, Пол Волерс

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска (среда, 14.09.2011 година), оствари средба со амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Република Македонија, г-дин Пол Волерс. Соговорниците ги афирмираа одличните односи кои владеат помеѓу двете земји, базирани на стратешкото партнерство и верувањето во исти вредности.
Премиерот Груевски ги истакна реформите кои ги спроведува Владата, нивната динамика и определбите за нивно интензивирање. Акцентирани беа активностите за реформа на јавната администрација, судството и развој на економијата.

Steel Con opens EUR 3,5 million plant near Kumanovo

Macedonian company "Steel Con", along with its Dutch partner "Gerliko Group" opened a plant for rebar processing in Kumanovo village Mlado Nagoricane on Wednesday.
The EUR 3,5 million investment, including a EUR 750,000 grant from the Government of the Kingdom of Netherlands, is to open 100 jobs, whereas the rebar placement has been secured through several projects in Macedonia and abroad.
Prime Minister Nikola Gruevski, who attended the opening ceremony, voiced satisfaction from the investment.

Нова инвестиција на Стил Кон во Младо Нагоричане, вредна 3.5 милиони евра

Македонската компанија Стил Кон заедно со холандскиот партнер Герлико Груп денеска во кумановско Младо Нагоричане отвори нов современ погон за преработка на арматурно железо.
Инвестицијата е вредна 3,5 милиони евра и со неа се очекува да се отворат околу 100 нови работни места. За нејзината реализација се обезбедени и 750.000 евра грант од Владата на Кралството Холандија. Фабриката се простира на површина од 2.600 метри квадратни, а пласманот на арматурното железо е обезбеден...

Конференција по повод 20 години независност на Република Македонија

Постигнувањата на македонската држава во изминатите 20 години независност и предизвиците со кои се соочуваше, како и нејзините перспективи се теми на кои денеска дискутираат учесниците на конференцијата„20 години независна Република Македонија – постигнувања и перспективи на современата македонска држава“, што во Скопје се одржува во организација на Министерството за надворешни работи.

Tabanovce-Kumanovo highway put into function

Vice PM and Finance Minister Zoran Stavreski accompanied by Minister of Transport and Communications Mile Janakieski put into function on Thursday a 7,6-kilometer road connecting Tabanovce border crossing and the city of Kumanovo.
The section, which is part of Corridor 10, was under construction in the past four years. The Euro 15,5-million project was implemented by the State Road Agency in cooperation with the World Bank.

Пуштен во употреба автопатот Табановце - Куманово

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески денеска по повод Денот на независноста, во придружба на министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески го пушти во употреба автопатот Табановце – Куманово долг 7,6 километри.

Делницата, која е дел од Коридорот 10, се градеше во изминатите четири години. Вкупната вредност на проектот изнесува 15,5 милиони евра, а го спроведе Агенцијата за државни патишта во соработка со Светска банка.

Pages