Состанок на МАРРИ мрежата за соработка меѓу Националните координатори за борба против трговијата со луѓе

Заложбите на Република Македонија во борбата против трговијата со луѓе се нотирани во годишниот извештај на Стејт Департментот на САД, во кој сме рангирани во групата ТИЕР 1, земји кои во целост ги исполнуваат критериумите за борба против трговијата со луѓе“...

Билатерални средби на министерот Димовски со претставници на ресорните министерства на Унгарија, Полска и Германија

Покренување на иницијатива за склучување на билатерални договори за соработка меѓу министерствата за земјоделство од регионот и интензивирање на соработката на полето на интегративните процеси ...

Agreement on funding of hydro plant project

Vice Premier and Finance Minister Zoran Stavreski, director of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) Sector for Power and Energy Utilities, Nandita Parshad, and Macedonian Power Plants (ELEM) director Vlatko Cingoski will sign Thursday agreements on guaranteeing and funding of project Boskov Most hydro-power plant.

Со потпишаните договори со ЕБОР создадени условите за реализација на проектот ХЕ „Бошков мост“

Во вториот квартал од наредната година треба да почнат градежните работи на хидроелетраната „Бошков мост“, лоцирана во непосредна близина на Дебар на магистралниот пат Скопје-Дебар-Струга. До тогаш треба да завршат постапките за избор на изведувач и за доставувач на опремата.

Попоски: Преговори со ЕУ и паралелено решавање на името

Министерот за надворешни работи Никола Поповски се надева дека препораката за почнување на преговори за членство во Европската унија што Македонија ја доби третпат по ред од Европската комисија може да се преточи во одлука на Советот на ЕУ во декември, доколку таа ги прифати сите агргументи и се врати на старата методологија билатералните спорови да се решаваат во текот на процeсот на преговори.

EU-funded project on support of public administration reform closed

Five institutions providing more than 50 over-the-counter services will receive recommendations from the Ministry of Information Society and Administration (MISA) on how to make the services for citizens cheaper and more effective.

Заокружен проектот „Помош во областа на реформите во јавната администрација“ на МИОА и на ЕУ

Пет институции кои нудат повеќе од 50 шалтерски услуги во иднина ќе добијат препораки од Министерството за информатичко општество и администрација (MИОА) како да ги направат поевтини и поефикасни услугите кон граѓаните.

Измени во Законот за безбедност на сообраќајот: Можност 16 годишни лица да се стекнат со возачка дозвола

Можност малолетни лица со наполнети 16 години да се стекнат со право за добивање возачка дозвола, заострување на казнената политика во однос на запирање и паркирање на возила на места предвидени за движење на лицата во посебни потреби, како и измени кои се однесуваат на сообраќајот на крстосници со кружен тек на сообраќајот, се најзначајните новини во Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за безбедност на сообраќајот, усвоен на последната владина седница.

Презентирани измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност

Осумнаесет месеци наместо пет години пред исполнувањето на услови за старосна пензија ќе можат да примаат надомест од државата лицата кои ќе бидат прогласени за технолошки вишок во компаниите во кои работеле, предвидуваат измените на Законот за вработување и осигурување во случај на невработеност што ги презентираше денеска министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски.

Results of Decade of Roma Inclusion in education field presented

Minister of Education and Science Pance Kralev opened Thursday conference "What have we achieved and what do we have to achieve regarding education of Roma until the end of the Decade of Roma Inclusion?"

Pages