Customs for goods intended for industry to be reduced as of Jan. 1, 2012

In accordance with government’s programme in the sphere of customs tariffs and support to business climate, activities for reduction of customs tariffs for goods intended to several industries and sectors for overall economic activity in the country are foreseen as of Jan. 1, 2012, Zoran Stavreski, Deputy PM and Finance Minister, announced at Sunday’s open government session.

Full liberalization of Macedonia-Latvia commodity transport

Text of the agreement for full liberalization of commodity transport was initialed at Thursday's meeting of the mixed commission for international road transport of passengers and commodities between the Republic of Macedonia and Republic of Latvia.

Договорена либерализација на транспортот меѓу Македонија и Летонија

Состанокот на мешовитата комисија за меѓународен патен сообраќај на патници и стока помеѓу Република Македонија и Република Летонија (Латвија) беше парафиран текст на спогодба за меѓународен патен сообраќај каде се предвидува целосна либерализација...

Седница на Владиниот Комитет за туризам

Владиниот Комитет за туризам на денешната седница ја разгледа Националната стратегија за развој на туризмот со посебен акцент на формирање работна група која ќе се концентрира на делот на формирање и создавање развојни туристички...

Ставрески: Оценката на „Фич“ потврда за добрите макроекономски политики и сигнал за странските инвеститори

Најновата оценка на агенцијата „Фич“ за кредитниот рејтинг на Македонија како стабилен и со добри перспективи за во иднина за вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески е потврда на добрите макроекономски ...

Состанок на Комитетот за минерални суровини

Во Владата на Република Македонија вчера се одржа вториот состанок на Комитетот за минерални суровини, со кој претседаваше претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски.

Премиерот Никола Груевски се сретна со претседавачот на Домот на народите во Собранието на Босна и Херцеговина, Сулејман Тихиќ

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска оствари средба со заменик претседавачот на Домот на народите во Собранието на Босна и Херцеговина и претседател на Странката за демократска акција, г-дин Сулејман Тихиќ.

Во Москва средба на министерката Јанкулоска со нејзиниот руски колега Нургалиев

Потпишан Договорот за соработка со кој се опфатени повеќе сфери од заеднички интерес
Министерката за внатрешни работи м-р Гордана Јанкулоска и нејзиниот домаќин, министерот за внатрешни работи на Руската Федерација Рашид Нургалиев...

Fitch: Macedonia Retains Bb+ Credit Rating

The international agency Fitch Ratings has affirmed Macedonia's fiscal stability by retaining its BB+ credit rating. The country is awarded with positive foreign and local currency outlook.

PM Gruevski meets Deputy Chairman of House of Peoples of B&H Parliament, Tihic

Prime Minister Nikola Gruevski Thursday met with Sulejman Tihic, Deputy Chairman of the House of Peoples of the Bosnia and Herzegovina Parliament and leader of Party for Democratic Action.
Both interlocutors discussed relations and cooperation between two countries, which are characterised by friendly and identical positions related to international and regional cooperation with common strategic goal in meeting conditions for full-fledged membership in European and Euro-Atlantic structures, Government's press office reports.

Pages