Донација од шведската болница Халмштад за битолската Клиничка болница

Министерот за здравство Никола Тодоров денеска во битолската Клиничка болница промовираше донација од болницата во Халмштад, Шведска.

Општините задоволни од соработката со полицијата, покажува истражувањето на ОБСЕ

Општините генерално се задоволни од соработката со полицијата. Таа кон граѓаните се однесува со почит и се обидува да ги унапреди односите со локалните самоуправи, покажува истражувањето што ОБСЕ го спроведе во сите општини низ државата за перцепцијата на градоначалниците во врска со работата на полицијата.

Полицијата заплени околу 100 килограми висококвалитетна марихуана

Според направеното вештачење се работи за дрога од висок квалитет која на македонскиот пазар достигнува цена од околу 1.000 до 1.500 евра за килограм, а во западноевропските земји цената се движи дури и над 4.000 евра за килограм, изјави денеска министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска.

Gruevski: Macedonia to be given chance in Euro-Atlantic integration process

I believe it is rational and just for the European Council to accept the European Commission recommendation over determining a date for start of accession negotiations, thus acknowledging the needs and interests of my citizens for further social and economic development, new reforms", emphasized Gruevski.

Груевски: На Македонија да и се овозможи исчекор во евроатлантските интеграции

Сметам дека е рационално и исправно на Европскиот совет да биде прифатена препораката на Европската комисија за определување датум за почеток на преговори. Тоа ќе значи разбирање за потребите и интересите на моите граѓани да имаат услови за понатамошен социо-економски развој, за нови реформи и модернизација и за создавање на нови дела базирани на европските вредности, рече Груевски.

FM Poposki holds bilateral talks in Vilnius

Macedonia's perspectives in terms of Euro-Atlantic integration and an emphasis on the need of respecting the law in international relations in ensuring greater legal international safety were the focal point for Foreign Minister Nikola Poposki at bilateral talks held on the sidelines of the 18th OSCE Ministerial Council in Vilnius, MIA reports.

Билатерални средби на Попоски на Министерскиот состанок на ОБСЕ во Вилнус

Перспективите на Република Македонија од аспект на евроатлантските интеграции и нагласување на потребата за почитување на правото во меѓународните односи заради обезбедување поголема правна сигурност во меѓународен контекст, се темите во фокусот на билатералните средби на министерот за надворешни работи Никола Попоски на маргините од 18. Министерски состанок на ОБСЕ во Вилнус.

Дванаест општини добија сертификати за заложби за унапредување на заштитата од дискриминација

Дванаесет македонски општини денеска добија сертификати за „Општини без дискриминација“. Тие учествуваа во проектот „Спроведување на новиот закон за антидискриминација“ чија цел е да ја унапреди заштитата од дискриминација, социјалното вклучување и социјалните права.

12 municipalities pledge to improve protection against discrimination

Twelve Macedonian municipalities were presented with "Municipalities Without Discrimination" certificates. They were part of the project "Implementing the New Anti-Discrimination Law", which aims to improve protection against discrimination, social inclusion and social rights.