Интервјуа

Gruevski: Macedonia deserves membership invitation, NATO lacking response

Prime Minister Nikola Gruevski refers in an interview with MIA to the NATO Summit in Chicago, saying he does not expect Macedonia to get the deserved membership invitation due to the Greece's blockade, the unprincipled position and double standards policy of the Alliance, as well as the selective application of international law. He also speaks of the Government's future activities after the summit.

Груевски: Македонија ја заслужи поканата за членство, но НАТО нема одговор за ова

Премиерот Никола Груевски во интервју за МИА говори за самитот на НАТО во Чикаго и оти не очекува Македонија да ја добие заслужената покана за членство поради добро познатата блокада од Грција, но и за непринципиелниот однос и политиката на двоен стандард на Алијансата, како и за селективната примена на меѓународното право. Тој се осврнува и на идните активности на Владата и на државата по Самитот.

Грчката блокада не смее да ни ги засени целите, интервју за МИА на министерот за надворешни работи Никола Попоски

Пристигнавте во Чикаго, што очекувате да се случи на Самитот на НАТО?
- Алијансата ќе мора да се соочи со неколку стратешки предизвици. Клучен е успешен излез од Авганистан. Военото присуство не смее да се одложи предолго. Тоа би било поразително колку за земјите контрибутори во мисијата ИСАФ, толку и за самиот Авганистан. Воедно, прерано повлекување може да стане причина за продолжена нестабилност. Сепак потојат разидувања околу динамиката. Потребно е од Чикаго да се упати јасна порака...

Планот ист и по Чикаго - сакаме членство - тоа е заслужено

Интервју со министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски за Гласот на Америка на македонски јазик.

Nikola Poposki: What We Have Seen in Central Europe Can Also Happen in the Balkans

The Visegrad countries are among the strongest supporters of EU Balkan enlargement. They are excellent examples for all of us to pick up good practices and try to implement them at our level., says Foreign Minister Nikola Poposki in an interview with web-magazine "Visegrad Revue", reflecting the positions by four member-states - Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia.

Средба Панета-Бесими во Пентагон

САД благодарни за придонесот во коалиционите сили, со нетрпение го очекуваат приемот на Македонија во НАТО. Министерот Бесими веднаш по средбата даде интервју за Гласот на Америка на македонски.

Ивановски - Нема да има отпуштања во администрацијата

Административиците нема да бидат избркани од работа, дури и да се суфицит во некоја институција, вели министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски, во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

Изградбата на Коридорот 8 може да почне во 2014 година

Нашата цел е во 2014 година да започнеме со изградба доколку ја имаме неопходната поддршка од Европската комисија, ЕБРД и од ЕИБ, а за да се реализира ова потребни се инвестиции и од страната на Република Бугарија. Моја цел е да испратиме едно заедничко писмо на министрите за транспорт на Бугарија и Македонија до Европската комисија дека имаме заедничка заложба за изградба на Коридорот 8, објаснува министерот за транспорт и врски, Јанакиески за неделникот „Капитал“.

НАТО не е спринт, туку маратон, министерот за одбрана, Фатмир Бесими за Вечер

Кога тргнав, тоа беше старт од една позиција кога веќе беше дефинирана агендата на НАТО во Чикаго и се знаеше дека тема на НАТО во оваа фаза нема да биде проширувањето. Но, ние решивме да ги вложиме сите напори да покренеме иницијатива, за приемот на Македонија да стане тема на претстојниот самит.

МИА Интервју со министерот за правда Блерим Беџети

Познато е дека ресорот што го раководам зазема клучно место во извршната власт, не само поради обемноста на надлежностите кои истиот ги опфаќа или ги има, туку и поради важноста на неговата улога во општеството, тука пред се мислам во квалитетот на креирање на политики за перманентна надградба на правосудниот систем, кој како и во секоја друга држава и во Република Македонија...

Pages