Нов Закон за спречување перење пари: Јавните функционери под засилен надзор

26 Јуни 2018, Скопје - Законот за спречување перење пари и финансирање тероризам влезе во собраниска процедура. Во него се предвидува надзор за носителите на јавни функции во Република Македонија. Тие во 2011 година беа исклучени од субјектите кон кои се преземаат засилени мерки за анализа.

Во досегашниот Закон во оваа група спаѓаа само носителите на јавни функции од други држави.

Опсегот на субјектите кон кои се преземаат мерки и дејствија за спречување перење пари и финансирање тероризам се редефинира. Во оваа група покрај носителите на јавни функции во Македонија се додадени следните категории: правни и физички лица кои даваат услуги за организирање и спроведување аукции, приредувачи на игри на среќа: лотариски игри на среќа, игри на среќа во обложувалница, игри на среќа во автомат клуб и интернет игри на среќа.

Во новиот Закон по ЕУ стандарди:

  • Се прецизираат и усогласуваат со 4-та ЕУ Директива одредбите кои се однесуваат на вистинските сопственици и се предвидува воспоставување на регистар на вистински сопственици во рамки на Централниот регистар на РМ;
  • Се предвидува обврска за правните лица да поседуваат, чуваат и да ги впишат во регистарот на вистински сопственици податоци за нивните вистински сопственици; Со оваа промена сопственик на правно лице повеќе нема да  може да биде друго правно лице (фирма). Ќе мора да има податоци за физичко лице, сопственик со најголем удел на сопственост во претпријатието;
  • Се зајакнуваат капацитетите на субјектите, особено на финансиските институции за спроведување на мерките за спречување на перење пари и финансирање на тероризам;
  • Се намалува износот на забраната за вршење на готовински плаќања со цел да се намалат можностите за перење пари. Борбата против перењето пари и т.н. „сива економија“ е една од клучните насоки и барања од страна на Европската Унија во нивните извештаи. Стопанските Комори на Република Македонија исто така ја истакнаа загриженоста и потребата за намалување на ваквиот вид тргување со цел обезбедување на фер можности за сите.
  • Се воведува надлежност на Советот за борба против перење пари и финансирање на тероризам да ги координира активностите за спроведување национална проценка на ризикот од перење пари и финансирање на тероризам и учествува во подготвувањето извештај за национална проценка на ризик од перење пари и финансирање на тероризам кој потоа треба да биде усвоен од Владата на Република Македонија.

Потребен е квалитетен систем на мониторинг и спречување перење пари и финансирање тероризам. Со овој Закон ќе се зајакне и подобри работата на Управата за финансиско разузнавање и ќе се влијае на намалување на сивата економија.

Законот денеска пред Собранието го образложи заменик-министерката Ширет Елези.

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев упати писма до премиерите на земјите членки на Европската Унија во кое ги повикува своите колеги да поддржат одлука за старт за пристапни преговори на Република Македонија со Европската унија со временска рамка на процесот, како одлука заснована на заслуги, и како одлука која е одамна заслужена.

Премиерот Заев во писмото ги известува премиерите на земјите членки на ЕУ за постигнатиот Договор за решавање на разликата околу името и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу Република Македонија и Република Грција.

„Договорот претставува историска можност за надминување на спорот што ги оптоварува односите меѓу двата соседи повеќе од 25 години, и го попречуваше нашиот пат кон евро-евроатланска интеграција“, се вели во писмото на премиерот Заев до неговите колеги од ЕУ.

Претседателот на Владата на РМ Зоран Заев информира во писмото и за чекорите што треба да се преземат за да се обезбеди стапувањето во сила на договорот, и ги запознава премиерите дека е веќе извршена ратификацијата на Договорот во Собранието на Република Македонија, по што следува известување од страна на Република Грција до ЕУ дека  таа го поддржува отворањето на пристапните преговори за нашата земја, како и поканата за членство во НАТО.

Премиерот Заев во писмото до премиерите на земјите членки на ЕУ известува дека на есен ќе биде одржан референдум за поддршка на договорот, по што ќе следи и спроведувањето на постапката за уставни промени.

„За да се обезбеди реализацијата на договорот и потенцијалните придобивки од него за двете земји, за регионот на Југоисточна Европа и за Европа како целина, од огромно значење е политичката поддршка на земјите-членки на ЕУ, за да ја потврдат со конкретни мерки стратегиската визија за европската иднина на мојата земја и целиот регион“, истакнува во писмото премиерот Заев.

Затоа, се вели во писмото на премиерот Заев, „во пресрет на претстојниот Европски совет, ја барам вашата поддршка за одлука за почеток на пристапните преговори со Република Македонија“.

„Со таквата одлука ќе биде оддадено признание за евидентните реформски процеси и ќе го олесни понатамошното продлабочување на реформскиот импулс. Покрај тоа, таквата одлука ќе има пресуден придонес во создавањето на неопходната позитивна клима за успешно завршување на секој од чекорите предвидени во Договорот за да спроведе деликатно избалансираниот компромис за решавање на долготрајниот и комплексен спор“, нагласува во писмото до своите колеги, премиери на земјите членки на ЕУ, Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, и наведува дека со нетрпение ја очекува драгоцената поддршка за донесување на одлука за отворање на преговорите за пристапување на Република Македонија со ЕУ претстојниот состанок на Европскиот совет.
 

Премиерот Заев е во Виена со заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, со заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања, Бујар Османи и со министерот за надворешни работи, Никола Димитров.

- Развиваме добра економска клима, очекуваме отворање на евро-атлантските интеграции, станавме атрактивна држава за инвестиции, да ја унапредиме економската соработка, ги повика бизнисмените од Австрија, премиерот Заев.
Претседателот на Владата, Заев, посочи дека договорот со Грција го затвора билатералното прашање што стои на патот на интеграциите на Македонија, а дека земјата прави сериозни реформски чекори согласно европските стандарди што гарантира предвидливост и стабилност на бизнис климата во нашата држава.

- Ја надминавме политичката криза, ја стабилизиравме државата градејќи едно општество за сите, правиме суштински реформи за владеењето на правото и воспоставување правна држава, затоа и добивме чиста препорака од ЕУ. Сега со право за нашите напори и резултати очекуваме и датум за почеток на преговорите со ЕУ. Очекуваме и покана за НАТО. Ова за нас значи стабилност, безбедност, нови инвестиции, нови работни места, економски развој, порача премиерот Заев.

Тој изрази надеж дека бројот на австриски инвеститори во Македонија ќе се зголемува, а таков повратен охрабрувачки одговор доби и од претставниците на австриската Стопанска комора.

Австриските бизнисмени констатираа дека се отвораат можности за развој на економската соработка, по позитивните промени во Македонија.

Австриските бизнисмени изрази го поддржаа и повикот на премиерот Заев и на вицепремиерот за економски прашања, Анѓушев, да помогнат со австриските искуства околу едукацијата со цел создавање квалификувани и конкурентни работници.

Заменик претседателот на Владата за економски прашања, Кочо Анѓушев го објасни економскиот развоен план што го спроведува Владата. Тој посочи на три важни точки на коишто Владата обрнува внимание со што покажува разбирање за стопанствениците, а со тоа и за условите во кои работат работниците. 

- Прво, важно е владеењето на правото и на тоа работиме, инвеститорите да се чувствуваат безбедни, второ, градиме стабилна држава низ реформите и евро-атлантските перспективи што ги отвораме и трето, економските мерки што се темелат на транспарентен и охрабрувачки пристап кон секој инвеститор. Секој да се чувствува поддржан, порача меѓу другото заменик претседателот Анѓушев. Тој ги објасни поволностите за инвестирање во слободните економски зони и финансиската поддршка од државата за компаниите.

На средбата е заеднички констатирано дека има услови за продолжување на трендот на зголемување на трговската размена меѓу Македонија и Австрија.

По оваа средба во Стопанската комора на Австрија, премиерот Заев има тет-а-тет средба со австрискиот канцелар Себастијан Курц, по што ќе следува работен ручек на владини делегации на двете земји и заедничка прес конференција на премиерот Заев и канцеларот Курц. 
 

„Сложените и меѓусебно вмрежени облици на организиран и сериозен криминал со кои се соочуваме, претставуваат една од најголемите закани за просперитетот, владеењето на правото, развојот на современото општество и севкупната стабилност на регионот“. 
Ова меѓу другото го истакна министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на почетокот од своето денешно обраќање на Годинешниот состанок на претставниците на парламентарните комисии за одбрана и за безбедност на парламентите на земјите од Југоисточна Европа, што денес и утре се одржува во Скопје, а на тема „Современи безбедносни предизвици во југоисточна Европа“.

Министерот Спасовски нагласи дека во борбата против комплексните и специфичните форми на криминалот, потребно е да се согледаат сите нивни конкретни модалитети, појавните облици, обемот и последиците и следствено на тоа, да се проценат реалните закани кои може да се очекуваат во иднина.

„Во регионални рамки, Европа и Балканот - пред сѐ заради геостратешката положба и специфичните етнички, социјални и политички карактеристики - претставуваат погоден терен за стационирање и егзистирање на екстремни и радикални групи и поединци, но и за развивање хиерархиски закрепостени меѓунационални организирани криминални групи. Токму поради ова, може да се очекува зголеменa соработка на терористите со криминалците, што ќе овозможи поголема флексибилност и зголемена логистичка и финансиска поддршка“, потенцираше Спасовски. 

Презентирајќи ги актуелните согледувања и активности од аспект на безбедноста и спроведувањето на законите, пред сѐ во делот на посложените и посериозни облици на организиран криминал, министерот Спасовски,  исто така посебен акцент во своето обраќање стави и на терористичките закани. 

„Република Македонија во консталација на безбедносната состојба во регионот и пошироко, посебен акцент дава на борбата против тероризмот како моментална асиметрична закана, која е високо на агендата на службите кои го спроведуваат законот. Имајќи ја предвид поврзаноста на тероризмот со насилниот екстремизам, односно верската хетерогеност на населението во Р.Македонија, сосема јасно може да се препознае опасноста од етнички мотивиран насилен екстремизам што води кон тероризам. Исто така, информатичко – комуникациските технологии, особено социјалните мрежи, форуми и сајтови, претставуваат значајна поддршка на тероризмот и насилниот екстремизам“, потенцираше Спасовски.

Според првиот човек на македонската полиција сложеноста на спроведувањето истраги за кривични дела од областа на организираниот криминал и тероризмот ја наметнува потребата  за воспоставување поцврста регионална соработка и приближување на воспоставените стандарди и пракси.

Апострофирајќи ја важноста од постојана и кооординирана соработка меѓу државите која претставува чекор напред и сигурен начин за успешна и заедничката борба против криминалот, министерот Спасовски посочи дека приоритетите се менуваат, предизвиците се менуваат, но целта на меѓусебната соработка била и секогаш ќе биде зајакнување на безбедноста и стабилоста на земји од регионот на ЈИЕ, но  и пошироко, а со самото тоа и сигурноста на сите граѓани.
 

На 76-тата седница на Владата, која треба да започне денеска во 12:00 часот, министрите ќе го разгледаат извештајот за работата на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија во 2017-тата година.

На предлог на Генералниот секретаријат на Владата, министрите ќе дискутираат и за информацијата за постапување по обраќањата и препораките на Народниот правобранител упатени до Владата на Република Македонија, органите на државната управа и други органи и организации што имаат јавни овластувања, во периодот од јануари до март оваа година.

Како материјал за информирање, Владата ќе ги разгледа финансиските извештаи за работењето на АД МЕПСО во Скопје, во третиот и четвртиот квартал од 2017-тата година, односно во периодот од јули до декември, како и конечниот извештај за извршена ревизија на финансиски извештаи и ревизија на Комисија од хартии од вредност на Република Македонија.

Владата на денешната седница, на барање на Собранието, треба да даде мислење за Предлог-законот за изменување на Законот за инспекциски надзор.

Денеска пред министрите ќе се најде и Предлог-уредбата за методологијата за распределба на приходите од данокот на додадена вредност по општини за 2019-тата година.

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, вчера повторно ги посети Неготино и Тимјаник и заедно со градоначалникот на општина Неготино Тони Делков се сретна со локалните жители. Недоразбирањата се веќе минато, а подготовките за малиот групен дом во Тимјаник продолжуваат. „Никогаш не се сомневав во хуманоста на нашите граѓани и верував дека првата несакана епизода е само недоразбирање“, изјави министерката Царовска. „Драго ми е што овој пат имавме многу конструктивна дискусија и жителите дадоа поддршка на она што го правиме. Јас верувам дека Тимјаник ќе биде симбол на хуманоста на нашето општество, а жителите ќе се гордеат со тоа“, заклучи министерката. 

Во меѓувреме забрзано се работи на деинституционализацијата. Министерството за труд и социјална политика е во комуникација со другите општини коишто изразија подготвеност за отворање на мали групни домови. Истовремено, МТСП во соработка со УНИЦЕФ ја промовира и кампањата „На секое дете му треба семејство“ која што има за цел да ги поттикне граѓаните да станат згрижувачи на деца без родителска грижа и да им овозможат да растат во безбедно и грижливо семејно опкружување исполнето со љубов. Кампањата досега постигнува одличен успех, повеќе од 100 лица изразија желба да згрижат дете . Борбата за похумано општество и заштита на децата ќе биде и понатаму главен фокус на МТСП. 

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, прими делегација на Институтот за национална историја (ИНИ), предводена од директорот Д-р Драги Ѓоргиев, кој воедно е и дописен член на МАНУ.

Делегацијата на ИНИ, во чиј состав беа и проф. Д-р Марија Пандевска, и проф. Д-р Љубица Јанчева, членови на Советот на ИНИ, го информираа премиерот Заев за подготовките на прославата по повод 70 годишнината од основањето на оваа угледна научна установа.

Претставниците на ИНИ го поканија Претседателот на Владата на РМ Зоран Заев да биде покровител на годишнината со оглед на фактот што оваа научна установа е основана од Владата на Народна Република Македонија во 1948 година, како прва научна установа во историјата на македонската држава. 

Гостите од ИНИ го информираа претседателот дека програмата за одбележување на оваа значајна годишнина ќе започне на есен со серија настани и со промоција на 17 нови научни дела произлезени од проектите на ИНИ од минатата година, а завршниот дел од програмата, со свечена академија и со меѓународен научен симпозиум на тема „Балканската историографија и современите предизвици“, ќе се одржи во ноември оваа година.

Премиерот Заев се заблагодари за укажаната чест, ја прифати поканата, и ги охрабри научните работници од ИНИ во реализацијата на меѓународниот научен симпозиум, на кој ќе учествуваат голем број истакнати историчари и други научни работници од регионот, Европа и светот.

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, се обрати на Дигиталното собрание, што денеска и утре се одржува во Софија, Р. Бугарија. Дигиталното собрание е во организација на Европската Комисија и Министерството за транспорт, информатички технологии комуникации на Бугарија, како земја претседавач со Европската Комисија. 

Министерот Манчевски, зборуваше во сесијата посветена на Дигиталната агенда во Западен Балкан, заедно со колегите министри од регионот. Сесијата започна со потенцирање на успехот што се постигна со Дигиталниот Самит што се одржа во Скопје, за поврзување на регионот, соработка и посветеност на дигиталната трансформација во земјите од Западен Балкан. 

„Многу ми е мило што гледам дека еден од столбовите на новата стратегија на Европската Унија е дигитализацијата. Агендата на комесарката Габриел е тесно поврзана со политиките на шесте влади од регионот и заеднички се трудиме да ги подобриме животниот стандард на нашите граѓани. Европската Унија е наш стратешки партнер во дигиталната трансформација. И граѓаните наскоро ќе ги видат придобивките од ова партнерство“, истакна министерот Манчевски. 

Тој зборуваше за заложбите на Владата и МИОА, во делот на развивање на стратегија за сајбер безбедност и широкопојасен интернет. 

„Ако зборуваме за дигитализацијата како четврта револуција, се смета дека 5G мрежата ќе го промени начинот на функционирање на општеството, можеби дури и повеќе од начинот на кој откривањето на електричната енергија го направи тоа. 5G технологијата не само што ќе обезбеди побрз пренос на податоци, туку ќе воведе нови функционалности и апликации што ќе придонесе кон висока социјална и економска вредност. Македонија наскоро ќе ја усвои новата стратегија за широкопојасен интернет, новата стратегија за сајбер безбедноста, а некаде во октомври долгорочната стратегија за ИКТ. Македонија е спремна да иницира и да биде домаќин на првата регионална Академија за сајбер безбедност. На овој начин ќе ги потврдиме нашите заложби за заедничка посветеност и пристап кон овој сериозен и глобален проблем“, посочи Манчевски. 

На Дигиталното собрание во Софија, беше презентиран и документот на Европската Комисија, за мерките за поддршка на Дигиталната агенда за земјите од Западен Балкан. Приоритетите кои се дел од овој документ се во согласност со заложбите на Владата и МИОА. Целосната дигитална трансформација на Македонија е во фокусот на работата на МИОА и во тој дел има целосна поддршка од Европската Комисија. 
 

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, упати писмо со честитки до претседателот Реџеп Таип Ердоган, по повод победата на претседателските избори во Турција.
 
Премиерот Заев во писмото до турскиот претседател Ердоган ги реафирмира традиционално добрите односи со Република Турција и изразува надеж за понатамошно унапредување на соработката во сите полиња од заемен интерес.
 
„Традиционалните пријателски односи помеѓу нашите две земји долги години се пример за меѓусебно разбирање и помагање во насока на развој на нашите општества и градење подобра иднина помеѓу нашите држави и нашите народи“, се наведува во писмото од премиерот Заев.

Во духот на долгогодишното пријателството, меѓусебна поддршка и соработка со Република Турција, премиерот Заев во оваа прилика напиша и дека ја очекува турската поддршка за аспирациите на Република Македонија за полноправно членство во НАТО алијансата.
 

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска се сретна со Јацек Мултановски, амбасадорот на Република Полска во Македонија, чијшто мандат завршува во земјата.

Изразувајќи благодарност за ангажманот, заложбите и поддршката на Н.Е, амбасадорот Мултановски, премиерот Заев го истакна придонесот на Република Полска за демократските процеси во Македонија, на патот кон остварувањето на евроинтеграциските цели на државата.

На срдечната средба, двајцата соговорници истакнаа дека Полска и Македонија како пријателски земји се посветени на продлабочување на билатералната соработка во сите сфери и заклучија дека тоа е добра основа за интензивирање на односите, особено во областа на економијата, безбедноста културата, туризмот и други области од интерес за граѓаните на двете земји.

Амбасадорот Мултановски, оцени дека е импресиониран од напредокот кој Македонија го постигна последната година, посебно околу Договорот со Грција околу спорот со името и изрази задоволство од претстојната посета на премиерот Заев, кој заедно со владина делегација, на 27 јуни ќе отпатува во Варшава и ќе оствари средба со полскиот премиер Моравјецски.

Премиерот Заев, посочи дека Македонија ќе остане посветена на градење на пријателство и регионална соработка, подвлекувајќи дека Полска и Вишеградската група (В4), каде таа е членка заедно со Унгарија, Чешка и Словачка, е императив за тоа како се гради партнерство и напредок.

Истовремено, премиерот Заев изрази надеж дека продолжувањето на заедничката соработка со Полска и В4 ќе придонесе за забрзување на европската интеграција, развојот, безбедноста и стабилноста на Македонија и земјите на Западен Балкан.

Премиерот Заев и амбасадорот Мултановски изразија уверување дека сите партнери и институции на двете земји, ќе ја продолжат одличната соработка и поддршката на пријателството меѓу граѓаните на двете земји, во насока на политичка стабилност и отворање можности за зголемување на економскиот развој на двете земји.