„Почитувај ги правилата, почитувај го животот“ -кампања за безбедност во сообраќајот

Владата на Република Македонија од денес па во наредниот период започнува со сеопфатна кампања за безбедност во сообраќајот чија првенствена цел е да се влијае врз подигнување на свеста на граѓаните учесници во сообраќајот за почитување на пропишаните правила и прописи.

Причината за отпочнување на оваа кампања е потребата за подигнување на јавната свест, укажување на значителната бројка на жртви и повредени во сообраќајни незгоди, како и потребата од превенирање и укажување на последиците од несaкани незгоди во сообраќајот.

Оваа кампања се однесува и е насочена кон сите учесници во сообраќајот. Возачите, велосипедистите, пешаците.

Слоганот на оваа кампања е ПОЧИТУВАЈ ГИ ПРАВИЛАТА, ПОЧИТУВАЈ ГО ЖИВОТОТ!

Поентата е да се даде на значење и поголема свесност кај факторот човек дека почитувањето на правилата покрај тоа што секогаш е добро, рационално и исправно пред се и во оваа смисла претставува заштита за самиот човек, за неговото здравје и за неговата безбедност. Со почитувањето на правилата се почитува и животот.

Загубата на човечки живот во сообраќајна несреќа преставува ненадоместлива загуба, загуба за семејството и за нивните блиски, загуба за општеството, но и сериозна загуба за државата од општествен, економски и социјален аспект, при што економските аспекти достигнуваат и до 2% од националните буџети.

Податоците покажуваат дека во светски рамки бројот на жртви изнесува околу еден милион и триста илјади жртви годишно, или како секој ден да паѓаат по десет авиони Џамбо џет со триста патници.

За жал податоците покажуваат дека на патиштата во Република Македонија секој втор ден згаснува по еден живот. Бројот на загинати во сообраќајни незгоди во 2013 година достигна 198 лица или 9 жртви на секои 100 илјади жители.

Оваа состојба може и мора да се надмине! Зависи од секој од нас, од секој член на нашето општество, од секој возач на автомобил, на велосипед, на мотор, од секој пешак и од секој учесник во сообраќајот. Невниманието е немилосрдно, може да наштети на секого.

Кампањата за безбедност во сообраќајот дава и конкретни совети, алармира и врши едукација на учесниците во сообраќајот.

Централната порака на оваа кампања е ВОЗИ БЕЗБЕДНО СО ВРЗАН ПОЈАС! Таа се однесува на возачите на автомобили, камиони, автобуси, кои претставуваат процентуално најголем учесник во сообраќајот. Неврзувањето на појас е една од главните причини за настанување на тешки телесни повреди на возачите или пак повреди кои носат во смрт.

Секој учесник во сообраќајот мора да биде информиран дека светските практики покажуваат дека шансите да загинете во судар се двојно поголеми ако не носите безбедносен појас! Возачите и патниците на возраст од 17 до 34 години имаат најниска стапка на врзување појас во комбинација со највисока стапка на несреќи. Тоа значи дека многу млади животи згаснуваат како резултат на слабата сообраќајна свест.

Постојат докази дека луѓето помалку користат безбедносни појаси на кратки и познати дестинации – што ги става во сериозен ризик за повреда при судар. Возачите и патниците што не врзуваат појас кога седат напред или назад во возилата го кршат законот. Сообраќајните контроли покажуваат дека многу млади луѓе не го почитуваат ова правило.

Возачите и патниците што не врзуваат појас кога седат напред или назад во возилата го кршат законот. Тука ќе бидеме ревносни во обезбедувањето на почитувањето на ова правило, без разлика колку тоа ќе предизвика реакции во јавност. Да се знае, за да се почитува.

Апелирам до сите учесници во сообраќајот да носат безбедносен појас. Јас секогаш носам безбедносен појас во автомобил, и кога седам на предните, но и кога седам на задното седиште! Ве молам носете и вие.

Друга причина за сообраќајна незгода, која ја донесе модерното време е користењето на мобилен телефон при учествување во сообраќајот. Тоа е многу лоша, многу лоша навика. Не ја применувајте! Светските искуства покажуваат дека веројатноста да се судрите ако користите мобилен телефон додека возите е четири пати поголема. Статистиката покажува дека времето на реакција кај возачите што користат телефон при возење е 50% побавно отколку при нормално возење. Дури и на внимателните возачи може да им биде одвлечено вниманието од повик или порака – а дури и пад во концентрацијата за дел од секундата може да доведе до судар.

Потсетувам дека треба да знаете дека е незаконски да се зборува на мобилен телефон што се држи во рака кога возите дури и кога сте застанати на семафори, заглавени во сообраќаен метеж или сте паркирани на сообраќајница. Ако ве фатат, ќе бидете казнет, може да ја изгубите возачката дозвола и да ви се зголемат трошоците за осигурувањето.

Не повикувајте и не примајте повици кога возите, сите телефонски повици им го одвлекуваат вниманието на возачите од патот. Паркирајте безбедно пред да го користите вашиот мобилен телефон. Не им се јавувајте на други луѓе доколку знаете дека возат. Ако се јавите некому и ви кажат дека возат, замолете да ви се јават кога ќе паркираат безбедно.

ВОЗДРЖЕТЕ СЕ ОД УПОТРЕБА НА МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН И КОГА СТЕ БИЛО КАКОВ УЧЕСНИК ВО СООБРАЌАЈОТ!

Ограничувањето на брзината на патиштата е со причина. Разликата од неколку километри на час може да значи разлика меѓу живот и смрт. Колку побрзо се вози, толку помалку има време да се сопре ако се случи нешто неочекувано. Ако убиете некого кога возите пребрзо, ќе треба да живеете со долгорочните емоционални последици.

Брзината е еден од главните фактори во фаталните сообраќајни несреќи. Ризикот од смрт е околу 4 пати поголем кога пешак е удрен со 60 километри, отколку со 50 километри на час! Десет километри на час разлика значат 4 пати повеќе ризик за смрт.

Не смеете да возите побрзо од ограничувањето на брзината според типот на патот и типот на вашето возило. Но и треба да сте свесни и дека ограничувањето на брзината е апсолутен максимум и не значи дека е безбедно да се вози со таа брзина во сите услови. Возете според условите на патот. Во некои услови на патот(како што се магла, дожд и густина на сообраќај), дури и возењето со ограничената брзина може да биде пребрзо. Возењето пребрзо во однос на условите на патот е лошо возење. Возењето премногу блиску до автомобилот пред вас, претекнувањето и невклучувањето трепкачи при претекнувањето се широко прифатени како примери на лошо возење. Но, некои возачи не прифаќаат дека премногу брзото возење е исто така лошо возење и покрај фактот дека тоа е фактор кој придонесува за стотици смртни случаи и илјадници повреди секоја година.

Не претпоставувајте дека е безбедно да го надминувате ограничувањето на брзината на рурални патишта бидејќи таму има помалку сообраќај или отворен пат пред вас. Бидете свесни дека може да има неочекувани опасности, како остри кривини, возила што излегуваат од крстосници и животни на патот.

Заморот е лош сојузник на секој возач и на секој учесник во сообраќајот! Според студиите, возачите не заспиваат без предупредување. Возачите кои заспиваат на волан често пати се обидуваат да се справат со поспаноста отворајќи го прозорецот или пуштајќи го радиото погласно. Но, ова не функционира за долго и по правило и за жал завршува трагично.

Според истражувањата во светот речиси 20% од несреќите на главните патишта се поврзани со заспивање на возачите. Поверојатно е дека несреќите поврзани со заспивање на возачите ќе доведат до фатален исход или сериозна повреда, во однос на несреќите од други причинители. Несреќи најмногу се случуваат во раните утрински часови и по ручек. Во околу 40% од несреќите поврзани со заспивање на возачите се вклучени комерцијални возила. Најголем ризик за заспивање зад воланот има кај мажите под 30 години. Застрашувачки факти!

Планирајте вашето патување да вклучува одмор од 15 минути на секои 2 часа. Не започнувајте долг пат ако сте веќе уморни. Запомнете ги ризиците ако треба да станете невообичаено рано за да започнете долг пат. Обидете се да избегнете долги патувања помеѓу полноќ и 6 часот наутро, време во кое вообичаено спиете.

Ако почнете да се чувствувате поспано, најдете безбедно место да застанете, освежете се. Кратка дремка е краткорочно решение коешто ќе ви овозможи да продолжите да возите само кратко време.

Сите треба да се свесни. Не само возачите на автомобили, камиони и автобуси, туку и возачите на велосипеди и моторцикли. Светските практики и искуства покажуваат дека бројот на повреди со кои се здобиваат моторциклистите не е пропорционален со бројот на моторциклисти присутен на патиштата. Светските статистики покажуваат дека на моторциклистите отпаѓа само 1% од вкупниот патен сообраќај, но 19% од сите смртни случаи на учесници во сообраќајот. Веројатноста моторциклистите да загинат во сообраќајна несреќа е околу 38 пати повисока отколку онаа за корисниците на автомобили, по единица извозен километар. Триесет (30) моторциклисти дневно умираат или се повредени на раскрсници во светски рамки.

Би запрел тука. Ова се работите кој сакаме да ги посочиме и на кој дејствуваме за да се превенираат. Можеби некој ќе рече дека не е моја работа како премиер да зборувам за ова и дека тоа треба да го прави некој друг, да не кажувам статистики и да давам совети, но јас свесно ова го правам затоа што иако јас сум премиер, јас сум човек, еден од вас, кого исто како секој друг човек го погодуваат ваквите работи, несреќите, загубите на живот, социјалните драми на семејствата. И затоа што јас сум убеден дека ние сите заедно можеме да направиме многу, да ја издигнеме свеста на повисоко ниво, да допре пораката до секој човек, да придонесе, да помогне, да едуцира. Секој спасен човечки живот е од непроценливо значење. ПОЧИТУВАЈ ГИ ПРАВИЛАТА, ПОЧИТУВАЈ ГО ЖИВОТОТ, е пораката која сите треба да ја знаеме. 

Почитувани,

За комплетното осмислување, креирање и  реализација на оваа кампања се обезбедени 500 000 евра без вклучен ДДВ. Кампањата за подигнување на свесноста на граѓаните за безбедноста во сообраќајот вклучува дизајн и изработка на лого, дизајн и изработка на тв спотови, дизајн и изработка на радио спотови, дизајн на принт огласи и адаптација на билборди и внатрешно рекламирање, дизајн и изработка на web банери, осмислување и реализација на пи-ар стратегија за промоција на кампањата, подготовка на медија план и закуп на медиумски простор за електронски, печатени медиуми, внатрешно и надворешно рекламирање. Идејните решенија за на пи-ар агенцијата Република, освен медија планирањето кое ќе го реализира агенцијата Њу момент (New moment) и Њу идеас компани ( New ideas company).

Како дел од активностите на овој општ и координиран пристап ќе бидат и едукација во основните и средните училишта, промоција на активности за младите, за старите и изнемоштени лица, испраќање на пораки за безбедноста во сообраќајот на патиштата, како и учество на носители на функции од Владата и институциите во активностите и директна и непосредна комуникација со широката јавност, главно преку користење на електронските, печатените и интернет медиумите. Тоа претставува нов и свеж пристап во пренесувањето на пораката која ќе стане препознатлива помеѓу младите.

Подигнувањето на јавната свест и сообраќајната култура, што и е основната цел на кампањата, значи помалку жртви и спасени човечки животи.

Нашата намера е и што повеќе јавни личности, професори, доктори, артисти, уметници кои се влијателни во сферата каде што работат и делуваат, но и корпоративно одговорните компании да се приклучат и ја поддржат оваа кампања. Така тие ќе го дадат својот придонес во подигнувањето на јавната свест и намалување на бројот на сообраќајни несреќи во државава.

Подобрување на  одговорното однесување во сообраќајот во многу држави придонесува за значително подобрување на целокупната добросостојба на граѓаните и на општеството, а ние очекуваме дека со ова кампања ќе дадеме импулс тоа да се оствари и во Република Македонија.