Соопштенија за јавноста

 

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа редовна седница на Економскиот совет со која претседаваше претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски.

На денешната седница на Економскиот совет се разгледуваа повеќе информации од сферата на земјоделството, инфраструктурата, експлоатација на геотермални води, образование и здравство.

Економскиот совет беше информиран дека осум локации кои што се наменети за изградба на откупно-дистрибутивните центри за откуп на земјоделски производи, се подготвени и наскоро ќе бидат објавени за продажба по почетна цена од 1 евро за квадрат. Станува збор за локации во Ресен, Кочани, Свети Николе, Валандово, Облешево, Врапчиште, Штип и Демир Капија.

На седницата на Економскиот совет се расправаше и за информацијата за формирање на Академија за менаџери во Скопје. Станува збор за проект во кој што ќе бидат вклучени Министерството за образование и наука, стопанските комори од државата, како и еден реномиран странски универзитет. Целта на академијата ќе биде да се вршат специјализирани обуки за домашните менаџери од повеќе области кои што се значајни за нивната секојдневна работа, а истовремено ќе се работи и на научно-истражувачка дејност од областа на менаџментот и економијата. Во тек се подготвителните активности, а Академијата за менаџери се очекува да започне со работа во текот на следната година.

Во делот на инфраструктурата беше разгледувана информацијата за динамиката на активностите за изградба на технолошко-индустриските развојни зони, како и информацијата за процесот на урбанизација на касарните. Во тој контекст, Економскиот совет беше информиран дека постапките за урбанизација на касарните е завршена во општините Струмица, Дебар, Дојран, Гевгелија, Кочани, Кичево, Битола, Аеродром, Куманово и Велес, додека во тек е постапката во Карпош, Бутел, Радовиш и Охрид. Со процесот на урбанизацијата на касарните ќе се овозможи значителен градежен простор, кој што досега беше во функција на Министерството за одбрана, да се стави на располагање на општините. Притоа, преку продажбата на градежни парцели чијашто намена во најголем дел ќе биде за изградба на индустриски објекти, хотели, здравствени објекти и објекти за индивидуално и колективно домување, ќе се создадат услови за забрзување на локалниот економски развој.

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска (понеделник, 03.10.2011 година) оствари средба со претставниците на Движењето против хендикеп Полио плус.На средбата беа дискутирани теми од значење за општествената група која ја претставува Движењето. Премиерот Груевски ја реафирмираше заложбата на Владата на Република Македонија за континуирано спроведување мерки и активности со кои се помага во подобрување на статусот на општествената група, како и посветеноста за обезбедување на нејзините права и интереси.

Претставниците на Полио плус беа известени дека владината постапка, во однос на нивното барање, за ратификација на Конвенцијата за заштита на правата на лицата со хендикеп ќе биде реализирана до крајот на 2011 годината.

Претставниците на Полио плус ја истакнаа нивната иницијатива за изготвување на Закон за права и достоинство на лица со хендикеп, со кој што би се промовирале и гарантирале правата на лицата со хендикеп. Претседателот на Владата ги информираше дека за таа цел, во Министерството за труд и социјална политика, ќе биде интензивирана работата на комисијата за подготовка на овој закон, во чии рамки ќе бидат активно вклучени претставници на Движењето со што би можеле конструктивно да придонесат во квалитетот и решенијата кои ќе ги содржи законското решение.

Соговорниците разговараа и за други теми кои се предмет на интерес на општествената група на лицата со хендикеп, во насока на поголема вклученост во општествените процеси, гаранција на стандардите кои се предвидени на меѓународно ниво, подобрување на можностите, и подобрување на статусот на лицата со хендикеп.

Почитувани,
Имам чест и особено задоволство, од името на Владата на Република Македонија и од свое лично име, да Ви упатам најсрдечни честитки по повод големиот Еврејски празник Рош Хашана и одбележувањето на почетокот на 5772 година според Вашиот календар, истовремено посакувајќи Ви претстојната година за сите претставници на Еврејската заедница да биде исполнета со радост, среќа, здравје и благосостојба.


Припадниците на Еврејската заедница оставиле силен белег во културниот, економскиот и општествениот живот во нашата земја, како и во развојот на севкупните односи помеѓу Република Македонија и Државата Израел. Уверен сум дека и во иднина припадниците на Еврејската заедница ќе продолжат да го даваат својот придонес за напредокот на нашата држава, која се темели на принципите на меѓусебна толеранција, разбирање и соживот, кои денес претставуваат и темелна вредност на современиот цивилизациски поредок.


Владата, и јас како Премиер, ќе продолжиме со своите заложби и активности за промоција на интересите на Еврејската заедница во Република Македонија, за заштита на нејзините традиционални вредности и за одбележување на нејзиниот придонес во развојот на земјата. Во тој позитивен дух на почитување на вредностите, сите заедно да продолжиме со ангажман на нашиот целокупен потенцијал во насока на обезбедување на можности за економски развој, благосостојба на населението и подобар стандард, унапредување на општествените дејности, и изградбата на модерна Република Македонија која ќе биде член на Европската унија и НАТО.

Уште еднаш, честитајќи ви го Вам лично и на припадниците на Еврејската заедница овој празник, примете ги изразите на мојата исклучителна почит.

Никола ГРУЕВСКИ

Почитувани припадници на бошњачката етничка заедница,
Дозволете ми од мое лично име и од име на Владата на Република Македонија да Ви ги упатам моите искрени честитки по повод Меѓународниот ден на Бошњаците и да Ви посакам добро и празнично расположение, исполнето со многу здравје, успех, благосостојба и просперитет.
Овој ден кој го симболизира враќањето на националното име „Бошњак“ и именувањето на Вашиот мајчин јазик како босански јазик е добра можност за да се одбележат културните специфики и вредности на бошњачката етничка заедница во Република Македонија, да потврдиме дека тие вредности за нас претставуваат богатство во нашата мултиетничка, мултикултурна и мултиконфесионална држава, но и да ја истакнеме цврстата определба за нивно негување, стимулирање и надградба.

Водејќи се од таквите определби, Владата на Република Македонија во континуитет превзема активни мерки за поткрепа и подобрување на состојбите во повеќе области кои се од големо значење за Вашата заедница.Таквите политики ќе продолжат и во иднина, во насока на исполнување на нашиот стремеж за силен развој и просперитет, како на поединецот и неговото семејство, така и на Бошњаците кои се составен и нераздвоен дел од македонското мултиетничко општество.

Честитајќи Ви го денешниот празник, дозволете ми уште еднаш да ги истакнам нашите заложби за понатамошна интеграција на Бошњаците во македонското општеството и зајакнување на институционалните можности за негување и унапредување на Вашите интереси и културни особености. Сите заедно да продолжиме со спроведувањето на реформите и модернизацијата, со придонесот за развој на економијата и подобрување на стандардот на граѓаните, промоцијата на можностите за културно и образовно напредување, чекорењето по патот на европските и евро-атлантските интеграции, и со изградбата на силна, модерна и напредна Република Македонија.
 
Нека Ви е честит големиот празник.
 
Со почит,
 
Никола ГРУЕВСКИ

 

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

Претседателот на Владата на Република Македонија, г. Никола Груевски, заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, г. Владимир Пешевски и шефот на Канцеларијата на претседателот на Владата, г. Мартин Протоѓер, денеска ( вторник, 27.09.2011 година), на враќање од престојот во Соединетите Американски Држави, го посетија Јохан Тарчуловски во затворот Диез во СР Германија.

 
Ова е втора посета на Јохан Тарчуловски од страна на премиерот Груевски во последните четири месеци, односно прва откако Тарчуловски ја издржува казната во СР Германија. Премиерот изрази интерес за условите во кои што е сместен Јохан Тарчуловски, како и за неговата општа здравствена состојба. Тарчуловски истакна дека е во добра кондиција и се чувствува добро, дека активно ги следи и се интересира за настаните во Република Македонија, и ја искористи приликата за да испрати поздрави до македонските граѓани.

На средбата, од страна на владините претставници уште еднаш му беа пренесени големите изрази на поддршка од Владата и од македонските граѓани, при што беше изразена желбата за негово добро здравје и истрајност, со цел полесно надминување на сите предизвици со кои Тарчуловски се соочува. За време на посетата, владината делегација повторно ја нагласи заложбата дека нему и на неговото семејство Владата на Република Македонија ќе продолжи да им ја дава сета неопходна поддршка.

 

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

Согласно владината одлука, по исплаќањето на првиот дел од наградата во висина од 3000 евра по поединец, Владата на Република Македонија денеска го исплати и вториот дел од наградата од 5000 евра по поединец, со што се реализира комплетниот износ од наградата за постигнати успеси на Европското првенство на членовите на кошаркарската репрезентација на Република Македонија, кој изнесува 8 илјади евра за секој играч и член на стручниот штаб.
 
Владата, уште еднаш упатува честитки за спортскиот триумф на нашите репрезентативци и ја изразува благодарноста од нацијата за приредените чувства на среќа, радост и обединетост на сите граѓани на Република Македонија.

 

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска (вторник, 20.09.2011 година) оствари средба со играчите и членовите на стручниот штаб на кошаркарската репрезентација на Македонија.

На средбата соговорниците разменија мислења и впечатоци за текот на европското првенство во кошарка и за позитивната атмосфера во Македонија која беше создадена како резултат на спортскиот успех.

Честитајќи им го големиот спортски триумф, премиерот Груевски ја истакна мудрата, пожртвувана и храбра игра на нашите кошаркари, како пример за исклучителен подвиг со кој се гордее целата нација.  Претседателот на Владата ја истакна благодарноста од нацијата до нашите кошаркари и членови на стручниот штаб, за создавањето на чувство на среќа и радоста која ја приредија, и големиот придонес во сплотувањето и обединетоста на сите граѓани на државата.

Членовите на кошаркарската репрезентација истакнаа дека нивниот резултат и триумф е триумф на сите граѓани на Република Македонија, кој придонесе за промоција на нашата земја во светот.

Премиерот Груевски ја изрази подготвеноста на Владата за понатамошната поддршка на спортот во Република Македонија, преку изградба на спортска инфраструктура, стипендирање на спортски таленти и понатамошна поддршка на националниот репрезентативен спорт.

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска (среда, 14.09.2011 година), оствари средба со амбасадорот на Соединетите Американски Држави во Република Македонија, г-дин Пол Волерс.

Соговорниците ги афирмираа одличните односи кои владеат помеѓу двете земји, базирани на стратешкото партнерство и верувањето во исти вредности.
Премиерот Груевски ги истакна реформите кои ги спроведува Владата, нивната динамика и определбите за нивно интензивирање. Акцентирани беа активностите за реформа на јавната администрација, судството и развој на економијата.

На средбата беа презентирани и стратешките определби на Владата, за членство на Република Македонија во Европската унија и НАТО, развојот на економијата и подобрувањето на стандардот на граѓаните, борбата против криминалот и корупцијата, одржувањето на меѓуетничкиот соживот, како и за активностите за модернизацијата и подобрување на состојбите во останатите области на општествениот живот.

Двајцата соговорници разменија мислење и за можностите, перспективите и предизвиците со кои е соочена Република Македонија на полето на европските и евроатланските интеграции, со посебен фокус на аспектите и специфичностите за решавање на проблемот со името кој што е наметнат од страна на Република Грција.

Премиерот Груевски изрази надеж за продолжување на коректната, партнерска и пријателска соработка помеѓу амбасадата на Соединетите Американски Држави и Владата на Република Македонија.

 

 

С О О П Ш Т Е Н И Е
 

Во Владата на Република Македонија денеска се одржа состанок на Комитетот за странски инвестиции со кој претседаваше претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски.

Покрај претседателот на Владата, во денешната работа на Комитетот за странски инвестиции учествуваа и заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања г-дин Владимир Пешевски, министрите за привлекување странски инвестиции, министрите за информатичко општество и јавна администрација, за транспорт и врски и за земјоделство, шумарство и водостопанство, заменик министерот за економија, Директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Директорот на Директоратот за Технолошко Индустриски Развојни Зони, како и претставници на други државни институции.

Комитетот за странски инвестиции има за цел темелно да ја следи реализацијата на сите тековни проекти кои се во некоја од фазите на инвестицискиот процес, како и да ги разгледува можностите и да дава поддршка при имплементација на нови проекти со цел привлекување на нови инвестиции кои ќе ја подобрат македонската економија и ќе ја зголемат вработеноста во Република Македонија, а неговите седници се планирани да се одржуваат еднаш месечно.

На денешната седница на Комитетот за странски инвестиции се разгледуваа повеќе тековни прашања поврзани со веќе реализираните инвестициски проекти, потоа состојбата со потенцијалните инвестиции, како и сите дополнителни анализи кои им се потребни на странските инвеститори, а кои имаат за цел да им го олеснат процесот при донесување финална одлука за инвестирање во Република Македонија.

 

С О О П Ш Т Е Н И Е

 

Со цел да се зајакне фокусот и поддршката на Владата за развој на туризмот во Република Македонија, како и да се обезбеди навремена реализација за Стратегијата за развој на туризмот и на проектите од програмата на Владата од оваа област, Владата формираше Комитет за туризам, кој денеска ја одржа конститутивната седница.

Комитетот за туризам ќе ги дава потребните насоки и ќе ги разгледува политиките, мерките и проектите кои имаат за цел унапредување на туристичката инфраструктура и промоција на Република Македонија како атрактивна туристичка дестинација во странство. За таа цел, на една од следните седници на Владата ќе биде доставен акционен план со чекорите кои што ќе бидат преземани од надлежните институции во насока на реализација на Стратегијата за развој на туризмот.

Со Комитетот за туризам претседава претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски. Потпретседатели на Комитетот се заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, г-дин Владимир Пешевски, и заменик претседателот на Владата и министер за финансии, г-дин Зоран Ставрески. Во Комитетот членуваат министерот за економија, министерот за транспорт и врски, министерот за култура, заменик на министерот за економија, државниот секретар во Министерството за економија, раководителот на сектор за туризам во Министерството за економија, директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, како и претставник на Министерството за надворешни работи надлежен за економија и туризам.

Комитетот е планирано да заседава еднаш месечно, а на неговите седници ќе се повикуваат и претставници од стопанските и туристичките комори, туристички работници, професори и други експерти од областа на туризмот, кои ќе имаат можност да ги даваат своите предлози, сугестии и иницијативи од оваа област.