Лабораторија со најсовремена опрема за скрининг на психоактивни супстанци беше отворена денеска на Институтот за судска медицина, криминалистика и медицинска деонтологија во Скопје. На отворањето присуствуваа претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски и министрите за образование и наука и за здравство, Панче Кралев и Никола Тодоров.

Министерот Кралев во изјава за медиумите рече дека вкупната вредност на лабораторијата е над осум милиони денари и оти со нејзиното отворање продолжува понатаму проектот за опремување лаборатории во Македонија.

- Вкупната вредност за сите лаборатории за потребите на медицинските науки е околу 11 милиони евра. Ваква лабораторија во регионот нема, а најблиску колку што сум информиран има во Белград. Од аспект на ефикасност, стручност и на прецизност на Институтот ќе придонесе да добиваме попрецизни и поефикасни резултати што ќе се одрази и на работата на Институтот, истакна Кралев.

Во медицинските науки, посочи Кралев, се предвидени 56 лаборатории, досега се инсталирани одреден број, а преостануваат уште 29. Тој додаде дека планираат во наредниот период да работат на инсталирање нови лаборатории.

Директорот на Институтот за судска медицина, криминалистика и медицинска деонтологија, Алексеј Дума рече дека ова е почеток на опремување на лабораториите на Институтот и апаратурата има електронска поддршка анализите да ги врши на чипови. Станува збор за многу моќен апарат кој може да се користи во различни сфери во медицината.

- Кај нас ќе се користи во сферата на токсикологијата од сите аспекти - форензичната, клиничката и евентуално еколошката. Апаратурата која допрва треба да доаѓа е многу прецизна и скапа и ќе овозможи овој Институт повторно да си го врати приматот и во сферата на токсикологијата во регионот, рече Дума.

Одговарајќи на новинарско прашање Дума посочи дека интересот на Владата е позитивен за одржување и зачувување на овој Институт и изрази надеж дека ќе успеат да се вратат на првото место во регионот. Тој додаде дека тендерот е завршен, набавени се чипови и очекува до крајот на оваа и идната недела да бидат испорачани.

Министерот Тодоров истакна дека овој современ апарат во лабораторијата е дел од проектот на Владата за опремување лаборатории за високо образовните институции кој е во вредност од 60 милиони евра.

- Станува збор за исклучително битна апаратура која ќе помогне за поуспешно функционирање на Институтот за судска медицина кој е еден од најбитните чинители и во кривично-правната сфера во Македонија и од тој аспект мора да ја негуваме и унапредуваме неговата работа, рече Тодоров.

Одговарајќи на новинарско прашање истакна дека тој влегува во суштината на функционирањето на овој битен сектор и се обидува да ги согледува нелогичностите и слабостите, кои се работите кои можат да добијат на ефикасност итн.

- Пристапувам на овој сектор од една друга позиција и со друг начин на функционирање. Не сум доктор и од мене нема да може да очекувате да давам изјави кои се поврзани со какви било дијагнози или со нешто што е причина за лош или добар болнички третман. Она што во прв момент го поставувам како приоритет ќе биде квалитетот на услугите особено мислам на задоволството на пациентите. Нешто што мора да направиме да функционира одлично, потенцира Тодоров.

Тој нагласи дека втора работа треба да биде опремата која е огромен зафат и подобрување на целата здравствена инфраструктура и нејзино користење што треба да придонесе за подобро и поквалитетно здравство во Македонија, а трета приоритетна работа е рекострукцијата на сите здравствени установи.

- Тоа е голем проект кој е започнат и речиси е завршен во првата фаза, а има три фази. Сакам тој проект да се заврши целосно. Овие три компоненти на кои ќе се фокусирам во првите шест-седум месеци ќе овозможат да се почувствува подобрување на квалитетот на услугите и на здравството во Македонија. Има и многу други проекти, како што е оној за интегриран здравствен информатички систем, за здравствената картичка, протоколите и медицинската мапа на Македонија, додаде Тодоров

Автоматизирана катна гаража  „Мал ринг“, која треба да обезбеди 280 паркинг места, почна да се гради денеска до објектот на АД МЕПСО  во центарот на Скопје,  со вкупна површина од 8.222 метри квадратни и висина од 29 метри.

Во изградбата на гражата, чиј камен темелник го постави денеска премиерот Никола Груевски, Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор ќе инвестира 5,8 милиони евра.

- Во  изминатиот период почнавме многу проекти. Голем дел се во изградба, веќе ја добиваат и својата конктура, а паралелно со тоа и градот добива нов имиџ во новата слика на тоа што се создава. Новиот  објект  ќе биде дел од новата слика на македонската метропола, рече во обраќањето на свеченоста Груевски.

Тој истакна дека „Мал ринг“ е четврта по ред катна гаража која ја градат државни претпријатија или општини, од предвидените седум, покрај тие кои треба или веќе ги гради приватниот сектор.  


- Од општина Центар има најава за изградба на една гаража повеќе од планираното, што значи дека крајниот исход на изградба на катни гаражи од Градот Скопје, Општина Центар и Јавното претпријатие ќе биде осум, посочи Груевски.

Според него, новата автоматизирана гаража ќе биде изградена за две години, а со 280. паркинг места  во огромна мерка ќе помогне во надминување на проблемот со наоѓање слободен простор  во центарот на Скопје.

- Фасадниот дел  на гаражата ќе биде во стилот на околните згради што се градат во овој дел на градот за да биде во склад со тоа што се создава тука. Ова е регион каде има многу административни згради, како на приватни, така и на државни институции. Во непосредна близина е на голем број  други објекти,  културни обележја, споменици, што само по себе говори за нужната потреба од ваков објект, особено ако се има предвид дека токму поради новите содржини во Градот доаѓаат голем број туристи и е зголемена фрекфенцијата на луѓе, рече Груевски.


Според директорот на станбеното претпријатие Цветко Грозданов, гаражата  е мала по габарит, но со голема искористеност на просторот.

- Влезот во неа е решен со новопроектирана улица  со влез и излез од првото подрумско ниво. Влезот во лифтовите кои ги  дистрибуираат возилата се наоѓа во самиот подрум каде се остава возилото, а потоа  автоматски се преземаат преку лифтовите кои се решени со влез и излез, објасни Грозданов.

Тој додаде дека архитектурата на објектот  е решена во класичен стил со апликации од портал и колонади од лакови  во приземјето и на катот, разбиени со стакелни екрани низ кои ќе може да се гледаат паркираните возила.

Проектант на автоматизираната гаража е ГМС проект Скопје, а изведувач на градежните работи АД Гранит од Скопје.

Македонски народе ние не сме дрво без корен, нашата борба за слобода и напредок е заснована на историски континуитет на преплетување на идејните вредности на двата Илиндена, на избликот на националниот креативен потенцијал, на пркосот на духот желен за слобода, на храброста запечатена со победа. Тоа го порача премиерот Никола Груевски денеска на прославата во Меморијалниот центар „Пелинце“, по повод државниот празник Илинден и 67-годишнината од одржувањето на заседанието на АСНОМ.

Собирот на  Пелинце, според Груевски,  го одбележува големиот македонски празник, на кој се поставени темелите на современата македонска држава.

- Илинден е датум кога Македонија слави за успехот, за храброста и за херојството и се искажува почитта кон жртвите кои ги положија животите за слободна Македонија, рече тој, упатувајќи благодарност до сите кои своите животи и дела ги вградиле во државноста и за подобра иднина на Македонија.

Според Груевски, вториот Илинден ги внесе во себе цивилизациските придобивки на првиот, ги надгради и ги оствари.

Резултатите од НОБ, истакна премиерот, се пример за заслужена победа со сопствени сили, залагања, самооткажувања, со многу предизвици, со многу енергија, љубов и патриотизам за на крај да се стави печат на триумфот, за да се вброи македонската нација во редот на нациите великани кои му ставија крај на хитлеровото злодело...

Македонски модерни илиндени, укажа Груевски, се грижата, градбата, реформите, модернизацијата, евроинтеграциите, подобрата економија и инвестициите, а достоинството е заслужено.

Македонската свест, истакна, е реалност и е дел од објективната стварност исто како и македонските песни, ора, традиција, фолклор, исто како и српските, бугарските, грчките, албанските, словенечките културни компоненти кои ја прават и ја обликуваат една нација.

- Ние ништо туѓо не сакаме ниту посакуваме, го браниме само нашето. Ние сме народ, мирен и работлив. Ние го сакаме соседот како ближен свој, неговиот напредок и благосостојба се и наши.Сакаме искрен соживот и почит со секого, соработка која ќе придонесува за добробитта на нашите граѓани. Сме за надминување на предизвиците кои стојат пред нас, со рационален однос, со уважување на фактите и чувствата, со почитување на правото и нормите на цивилизацијата, рече Груевски.

Сакаме решенија на предизвиците, додаде тој, кои нема да ги нарушат нашите највисоки правни акти, Уставот и законите и кои ќе ја верификуваат историската реалност која ја стекнавме уште со атлантската повелба за самоопределување, а тоа е дека сме биле, сме и ќе останеме Македонци.

Претседателот на македонската Влада испрати порака дека демократијата и слободата ги извојувавме низ премрежја и на нив треба, како што рече, да им обрнеме посебно внимание, да инвестираме во нивниот развој, почитувањето, практицирањето и обезбедувањето на човековите права и слободи.

- Да работиме, да не се навредуваме, да не се клеветиме и омаловажуваме. Ние на исто место живееме и со поделби нема да одиме напред. Со внесување раздори нема да постигнеме резултати. Законите мора да се почитуваат. Тоа е одлика на цивилизацијата. Беззаконието не води никаде. Законот обезбедува услови за развој и натпревар на идеи и постигнувања во опкружување кое е еднакво за сите, нагласи Груевски.

Вистината, укажа, да ни биде ориентир и да не ја погазуваме никогаш и никаде како етика да ја промовираме соработката, да ја развиваме, да примаме и да даваме прошка, да останеме луѓе и при најголемите искушенија Македонија е нашата земја.

- Македонците, Албанците Турците, Власите, Ромите, Србите, Бошњаците и останатите, христијаните, муслиманите и атеистите имаат еден интерес - подобар живот. Нашиот соживот овде во Македонија е божја волја. Повремените инциденти настануваат од оние каде што бог сеуште не допрел и илинденскиот и асномскиот манифест повикуваат на обединување и вложување на целиот заеднички потенцијал кон достигнување на единствената цел и визија, наведе премиерот оценувајќи дека  Македонија е земја на напредок,  во која живеат среќни луѓе и се надополнуваат вредностите кои произлегуваат од спецификите и ни даваат компаративна предност пред светот.

Македонија,  истакна, е земја на слободата и правдата. - Само сплотени ќе бидеме посилни, а посилните се и поуспешни и почитувани. Тие се победниците, посочи Груевски.

Според него,  во годината кога се одбележуваат 70 години од почетокот на НОБ  и 20 години од стекнувањето на независноста и самостојноста треба да се обединиме сите без разлика на вера, партија, пол, имотен или социјален статус.

- Да се обединиме сите под знамето на успехот и на новите достигнувања. За Илинден и илинденци кои ќе донесат нови резултати корисни за сите граѓани. За илинденци кои ќе ги бранат нашите традиционални вредности и достигнувања од минатото, а кои истовремено ќе грабат кон иднината и европските стандарди, е пораката што меѓу другото ја упати премиерот Груевски.

Претходно, делегација на Владата предводена од премиерот Груевски положи цвеќе на Меморијалниот центар АСНОМ со што почна народниот собир во кумановско Пелинце.

Цвеќе положија и делегации на Собранието на  Република Македонија, на кабинетот на Претседателот на Република Македонија, на Сојузот на борците од НОВ, на дипломатскиот кор, на Генералштабот на АРМ и претставници на повеќе политички партии.
 
Меѓу високите државни претставници присутни на одбележувањето се сопругата на поранешниот претседател Борис Трајковски, Вилма Трајковска, министрите за одбрана Фатмир Бесими, за образование Панче Кралев и за земјоделство Љупчо Димов, како и директорот на Бирото за јавна безбедност при МВР Ључо Тодоровски.Во ОУ „Кочо Рацин“ во село Петровец попладнево почна изградба на училишна спортска сала во која по девет месеци ќе спортуваат  800-те ученици и ќе се рекреираат жителите од општината Петровец. Камен-темелникот го постави премиерот Никола Груевски, заедно со министерот за образование и наука Панче Кралев и градоначалникот на општина Петровец Борче Митевски.

Премиерот истакна дека салата ќе биде современа и модерно опремена за различни видови спортови, на површина од 1.300 метри квадратни.

- Салата ќе биде изградена според сите европски стандарди. Ќе има најмодерна спортска опрема и оспособена  да се користи за кошарка, за ракомет, за одбојка, гимнастика, пинг-понг и за многу други спортови, а што е најважно - во целост ќе ги задоволи потребите на учениците. Попладне, кога нема ученици, таа ќе може да биде давана на користење на сите заинтересирани граѓани и спортски клубови. Салата ќе биде и дополнителен приход за училиштето во часовите кога ќе се издава на користење, рече Груевски.

Салата е дел од проектот на МОН за изградба на 145 спортски сали. Заедно со 35-те преку Агенцијата за млади и спорт треба да бидат изградени 180 училишни сали. Груевски посочи дека планот пред 5 години да се изградат 35 училишни сали се проширил и ги опфатил сите училишта без сала, а со над 300 ученици. Тоа се должи на големиот интерес на општините и на истражувањето според кое  две третини од завршените основци имале проблеми со ’рбетот зашто немало каде да спортуваат.

- Овде реализиравме голем број проекти, за разлика, за жал, од некои други општини каде што со години ни одбиваат соработка да се изгради нешто за граѓаните, рече премиерот, набројувајќи ги инфраструктурните проекти во општина Петровец, меѓу кои е и изграденото големо фудбалско игралиште.

Во завршна фаза е, како што рече, патот Ражаничино - Свети Николе. Издвоени се 310.000 евра за изградба на нов пат Ражаничино - Таор, изградена е амбуланта во Катланово, доизграден и пуштен во употреба регионалниот водовод кој обезбедува чиста вода за пиење за општините Петровец, Илинден и Гази Баба, завршена е првата фаза од канализациската мрежа во Катланово...
 

- Следуваат и други проекти, како санација на ова училиште зашто е дојдено времето за негова реконструција и санација. Изградба на два тениски терена во дворот на училиштето. Ќе се асфалтира и дел од патот Петровец - Огњанци, ќе се изгради мултифункционално спортско игралиште за мал фудбал, ракомет и кошарка, како и голем број други проекти што ќе ги реализираме во соработка со градоначалникот на Петровец, истакна Груевски.

Министерот Кралев рече дека целта на проектот е спортот и рекреацијата да станат дел од образованието на секој ученик и на секој жител во општините.

 
- Планираме во иднина да продолжиме со динамиката за реализација на овој проект. Веруваме дека со изградбата на сите 145 сали ќе успееме да го доближиме спортот и рекреацијата до сите граѓани во државата, додаде Кралев. Најави дека наскоро ќе биде отворена завршената спортска сала во Трубарево.