Ставрески: Странските инвестиции го зголемија извозот

Македонската економија фати залет. Странските инвестиции го зголемија извозот. Со раст на БДП од 3,1% Македонија се најде на високото трето место во Европа. За ова министерот за финансии и вицеремиер Зоран Ставрески говори во интервјуто за Македонската радио телевизија.

П: ММФ почна да ја скенира македонската економија, а претходно стигна веста дека Македонија има трет најголем раст во Европа. како земјава стигна дотаму?

Ставрески: Со многу работа и со добри економски политики. Во живoтот ништо не доаѓа случајно, и во економијата исто така. Потребни се добри економски политики, а ние тие политики ги водиме долги години. Базата ја поставивме уште во 2006-та година, кога го направивме данокот на ниско ниво,  најниски даноци во Европа што е добро за домашните фирми, втора политика е привлекувањето на странски инвестиции, исто така со добар бизнис амбиент , ја направивме Македонија да биде атрактивна дестинација за странските инвеститори и прилив на странски инвестиции и фирмите што работат во зоните  се вториот генератор на економскиот раст и трето секако се политиките од буџетот со кој финансираме голем дел од структурни проекти   капитални инвестиции кои што помогнаа во градежништвото и многу други гранки доста високи стапки на раст, сето тоа кога ќе се собере заедно со стабилноста и конзистентноста на тие политики со години без да се зголемуваат даноци без да се прават проблеми на фирмите во делот на регулаторната клима и слично, придонесе Македонија и ова признание кое што стигна од Брисел и од ММФ и од Светска банка имаме трет најдобар резултат во Европа, ние планираме и така да остане.

П: Монетарците почнаа со скенирање на економските параметри, што ќе видат тука?

Ставрески: ММФ како и вообичаено еднаш годишно доаѓа на мисија каде што ги следат макроекономските политики на владата, ќе видат стабилност бидејќи нивото на државниот долг е ниско буџетскиот дефицит е во рамки на планираното, даноците остануваат во зоната на ниски вредности, банкарскиот сектор е стабилен, а реалниот сектор односно стопанството има простор да оствари економски раст, тоа е она што ММф го интересира, невработеноста се намали на 28,6% тоа се показатели што во секој случај наидуваат на поддршка и кај ММФ и од аспект на базичните политики се добро поставени се разбира ќе разговараме и за ризиците во европската економија и за ризиците што ги носат состојбите во европската економија но и таму поблаги се сега тие ризици отколку што беа порано.

П: Рековте дека нема да има ребаланс на државната каса колку буџетот е одржлив на долг рок со оглед на најавените субвенции и социјални трансфери.?

Ставрески: Ние кога ја правием програмата и го планираме буџетот планираме за следните четири години, значи не е нешто што се прави година за година, од година во година деталите се менуваат, рамката и проекциите се направени за четири години, и тука се вклопени сите оние зголемувања за социјалната помош, тука се вклучени зголемувањето на пензиите, платите во јавниот сектор како и високиот износ на инфраструктура капиталните инвестиции, автопатите  и се друго што ќе се финансира следните години буџетот со се тие проекции е одржлив ке биде обезбедена ликвидноста на буџетот, навреме ќе биде да се плаќаат обврските во стопанството, обврските кон земјоделците, пензионерите , но тоа е добро испланирано добро ја знаеме состојбата  во буџетот, добро знаеме како да ги планираме приходите, така да е одмерено реално она што може да се направи мислам со таа комбинација како и досега успеавме во период на криза да ја извлечеме Македонија да успееме бидејќи состојбите во Европската економија ќе биде постабилна.

П: Извозот расте новите бројки на државната статистика покажуваат дека извозот го билдаат токму странските компании кои работат во зоните, очекувате ли раст во извозот и во наредниот период со оглед на најавените странски инвестиции?

Ставрески: Секако, една од покрупните придобвики од доаѓањето на странските инвестиции е зголемувањето на извозот и девирсифиркацијата на извозот бидејќи се освојуваат и нови пазари или пак повеќе се пласира на пазарите како што се Германија и други земји каде што порано многу тешко се пласирале македонски производи. Сега имаме суфицит со Германија значи произведуваме производи, катализатори и друга автомобилска опрема што се користи во германските фирми, а производителите на автомобилските фирми и автомобили и слично. Тоа покажува дека имаме потенцијал за зголемување на додатната вредност во Македонија односно да не се извезува само она што е базично призводство,базична индустрија туку индустрија со повиска дополнителна вредност и затоа ние проектираме околу 10 % раст на извозот секоја година,верувам дека тоа е дури и конзерватино сценарио, можно е и оствариме и повисок извоз а фирмите што работат во зоните секако во следнаите година – две ќе придонесуваат за повеќе од една третина од вкупниот македонски извоз.

Извор: „МРТВ“