Враќањето на средната класа не е прашање на теорија, туку на практика и конкретни мерки (видео)

Зголемувањето на пензиите, огласите за вработување кај странските компании во Македонија, проектите што се поврзани со надминувањето на предизвиците за домување на граѓаните се проекти кои се реални чекори за враќање на средната класа, оценува заменик-премиерот и министер за финансии, Зоран Ставревски, за Република ТВ.

- Враќањето на средната класа не е прашање на теорија, туку е прашање на практика и конкретни мерки и потези со кои тоа треба да се направи. СДСМ е политичката партија што ја загуби средната класа во 90-тите години преку лошо спроведената приватизација и дирекно придонесе за средната класа да осиромаши. Потоа, кога СДСМ повторно имаше шанса за враќање на средната класа, исто така ја пропушти шансата. Во тоа време невработеноста не само што не се намали, туку и рекордно се зголеми, 38 проценти во 2005 година. Во тоа време не само што не пораснаа пензиите, туку и се намалија за осум проценти. Земјоделците не добиваа никакви субвенции. Во тоа време немаше проекти како сега што има за директна поддршка на луѓето за решавање, да речеме, на станбеното прашање и слично. Сега, со козметички мерки што никаде немаат точни пресметки како ќе се направат, со 50 или 100 денари враќање на одреден данок, луѓето кои што никогаш не го направиле тоа претходно, кои што ниедна мерка претходно не реализирале, сега ветуваат кули и градови дека ќе направат да се вратела средната класа, и тоа преку парцијални и паушални мерки. Од таму, кредибилитетот на СДСМ за тоа прашање е слаб – оценува за „Република“ заменик-премиерот и министер за финансии, Зоран Ставревски.

Извор: „Република ТВ“