Zaev dhe Mariçiq në takim me OSBE-ODIHR: Me amendamentet e pranuara në Kodin Zgjedhor siguruam garanci plotësuese për zgjedhje lokale sipas standardeve më të larta

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev dhe ministri i Drejtësisë, Bojan Mariçiq, pritën delegacionin e misionit për ndjekjen e zgjedhjeve lokale të zyrës së OSBE-së për institucione demokratike dhe të drejta të njeriut (ODIHR), kryesuar nga kreu i misionit Tana de Zulueta.

Kryeministri Zaev dhe ministri Mariçiq në takim theksuan se të gjitha përgatitjet për zbatimin e zgjedhjeve korrekte dhe demokratike për kryetarët dhe këshillat në komunat nën kompetencë të Qeverisë u kryen në përputhje të plotë me rekomandimet e OSBE-ODIHR, përfshirë shumicën e atyre që lidhen me dhe Kodin Zgjedhor.

Ata thanë në takim se amendamenteve të pranuara në Kodin Zgjedhor, të cilat u miratuan nga një shumicë e madhe e të gjitha partive politike në Kuvend, siguruan garanci shtesë për zhvillimin e zgjedhjeve vendore sipas standardeve më të larta.

Si pjesë e amendamenteve të pranuara është ndryshimi i propozuar i Ligjit i cili rrit përgjegjshmërinë, transparencën dhe kontrollin e burimeve shtetërore gjatë procesit zgjedhor. Në këtë drejtim, për të ushtruar mbikëqyrje të plotë, të gjitha institucionet shtetërore janë të detyruara të paraqesin të dhëna në Komisionin Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit për të gjitha automjetet me motor që janë në dispozicion, në mënyrë që të inspektojnë përdorimin e tyre gjatë zgjedhjeve dhe të parandalojnë abuzimet eventuale.

Kryeministri Zaev me përfaqësuesit e misionit vëzhgues të OSBE-ODIHR, theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut mori nota të larta për organizimin e tre zgjedhjeve të fundit presidenciale, parlamentare dhe lokale dhe se të gjitha kërkesat shtesë për përmirësimin e zgjedhjeve procesi u zbatua, duke përfshirë mënyrën e re të identifikimit me një gjurmë gishtash për të cilën një bar kod i veçantë i është shtuar listës së zgjedhësve me ndryshimet e reja për kontroll më të madh të votimit.

Kreu i misionit të OSBE-ODIHR, Tana de Zulueta, informoi se misioni vëzhgues i zgjedhjeve lokale do t’i monitorojë këto zgjedhje lokale me 20 vëzhgues afatgjatë dhe 250 afatshkurtër, të cilët do të mbërrijnë disa ditë para ditës së zgjedhjeve.

Në takim, u konfirmua se zgjedhjet do të zbatohen nën kontroll të ashpër dhe me respektim të protokolleve të konfirmuara për organizimin e fushatës së sigurt dhe votim në kushte të pandemisë aktuale me KOVID-19.