Carovska: Mbi 80 milionë denarë investime për shkollat në Gjorce, cilësia e mësimdhënies po përmirësohet

Nga vizitat që kam bërë ditët e fundit në një numër të madhë  shkollash në të gjithë vendin, mund të them se pritjet e mia në lidhje me sigurinë e mësimdhënies dhe zbatimin e ndryshimeve që i krijuam para fillimit të vitit shkollor , të cilat duhet të sigurojnë  arsimim më të   mirë më interesante dhe më kualitativ për të rinjtë ,janë plotësuar .

Shkollat janë të ​​informuara për protokollet për  mbrojtjen  nga Kovid 19, kurse  mësimdhënësit veprojnë në sipas  Konceptit  të  ri për arsimin fillor dhe planet  e reja mësimore për klasën e parë dhe të katërt. Këtë e theksoi  Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Milla Carovska gjatë vizitës së sotme në objektin  qendrorë të SHF "Dimitar Pop Georgiev Berovski" në komunën e Gjorçe Petrov, ku së bashku me kryetarin e komunës Aleksandar Naumovski kanë kryer kontrrollë në kushtet e shkollës dhe gjatë mësimdhënies.

“Shkolla është e pajisur mirë, ka të gjitha mjetet e nevojshme vizuale, tabela interaktive. Nxënësit e klasës së katërt të cilët vijnë nga familjet me të ardhura më të ulëta janë siguruar me pajisje IT, që të jenë në gjendje të shfrytëzojnë  përfitimet të cilët i mundëson  materiali digjital për  mësim. Janë siguruar edhe një numër i kompleteve të teksteve shkollore të shtypura për klasën e 4 -të për ata fëmijë që nuk patën mundësinë të përdorin tabletët e ndara.  Tekstet  shkollore të shtypura janë dorëzuar në kohë për të gjitha  klasat  e tjera”, tha Carovska, duke apeluar për respektimin e protokolleve shëndetësore.

Ministërja  tha se mësimdhënësit në shkollë vazhdimisht e zbatojnë Konceptin e ri për arsimin fillor i cili pritet ta bëjë mësimin më interaktiv , mësimi faktografik  zëvendësohet me mësimin me mirëkuptim dhe nxit kreativitetin  dhe mendimin kritik tek fëmijët, dhe siç tha ajo, për herë të parë ndiqen standardet e vendosura  kombëtare  bazuar në kompetencat që nxënësit duhet të përfitojnë dhe përvetësojnë  në mënyrë të vazhdueshme gjatë klasës së nëntë.

"Nga informacionet që kam marrë nga komunat  situata është e mirë edhe në shkollat ​​e tjera dhe ndërtesat e shkollave, ku mësimi zhvillohet në rendin më të mirë, mësimdhënësit  janë të përgatitur mirë, të trajnuar për risitë, ndërsa  kushtet janë solide falë pushtetit lokal i cili në të kaluarën u zotua dhe me të vërtetë investoi shumë në prokurimin e pajisjeve në interes të edukimit të nxënësve  dhe përmirësimit të kushteve të punës së mësimdhënësve", theksoi Carovska, duke shtuar se komuna ka mbështetjen e plotë të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe do të intensifikohet më tej në periudhën e ardhshme, sepse, siç tha ai, përmirësimi i sistemit arsimor është pbligim  dhe përgjegjësia jonë e përbashkët.

“Në këtë drejtim, dua të informoj se këtë vit Ministria e Arsimit dhe Shkencës investon mbi 80 milionë denarë në tre godina shkollore dhe në ndërtimin e një salle sportive këtu në Gjorçe. Njëra është pjesa periferike - "Dimitar Berovski" në Hrom ku po punohet për ndërtimin e këndit, ndërsa  kënd i ri po ndërtohet brenda ndërtesës së "Tihomir Milloshevskit" në Vollkovë. Të dy investimet filluan në fillim të vitit, ndërsa afati për realizim  është 20 muaj. Gjithashtu, salla sportive brenda shkollës fillore "Joakim Kërçovski" kohët e fundit u lëshua  në përdorim, gjithashtu u renovua edhe çatia e shkollës "Gjorce Petrov" njoftoi Carovska.

Ministrja theksoi se Ministria e Arsimit dhe Shkencës dhe Qeveria synojnë të përmirësojnë edhe gjithëpërfshirjen në sistemin arsimor, ku  këtë vit, janë punësuar 500 asistentë arsimorë për të cilët shteti ka ndarë 53 milionë denarë. Carovska tha se 13 nga asistentët arsimorë janë të angazhuar në shkollat në komunën e Gjorçe Petrovit. Për më tepër, siç theksoi ai, objektet e shkollave marrin rampa dhe ashensorë për nxënësit me nevoja të veçanta.

Duke iu referuar efekteve të planit të reformave në arsim që filloi me zbatimin këtë vit shkollor, ministrja tha se ajo pret që sistemi arsimor të modernizohet ndjeshëm në 5-6 vjet dhe të krijojë breza më të përgatitur me rezultatet dhe arritjet e të cilëve, veçanërisht në garat ndërkombëtare si PISA. dhe TIMSS vendi do të jetë krenar.

"Gjithashtu, unë pres që viti shkollor të vazhdojë të zhvillohet në rendin më të mirë dhe mësimi të zhvillohet me prezencë fizike si opsioni më i mirë për nxënësit . "Dhe ne do ta arrijmë atë, vetëm nëse të gjithë jemi njëlloj përgjegjës për veten, për shëndetin personal dhe kontribuojmë në mbrojtjen e shëndetit të të tjerëve përreth nesh duke respektuar protokollet shëndetësore dhe të gjitha masat e tjera në fuqi në lidhje me trajtimin e pandemisë " theksoi Carovska.