Zaev në kremtimin e Ditës së arsimit në Gjuhën Turke: Mbështetje për çdo komunitet në vendin tonë për të ushqyer dhe ruajtur gjuhën amtare si një vlerë evropiane që ne aplikojmë

Sot, Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev mbajti fjalim në një ngjarje solemne me rastin e Ditës së Arsimit në Gjuhën Turke, në të cilën të pranishëm ishin edhe Kryetar i Kuvendit të Madh Nacional të Republikës së Turqisë prof. Dr. Mustafa Sentop, Presidenti i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë Veriore, Talat Xhaferi, Kryetari i Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Maqedonisë Veriore, Salih Murat dhe Ambasadori i Turqisë në vendin tonë, z. Hasan Sekizqok.

Në vazhdim,  ju përcjellim të plotë fjalimin e e Kryeministrit Zaev:

"Më paraqet  nderë i  veçantë dhe me një ndjenjë respekti të thellë, më lejoni t'ju përgëzoj në emrin tim dhe në emër të Qeverisë, festën e sotme - Dita e Arsimit në Gjuhën Turke.

Dita e sotme është veçanërisht e rëndësishme për anëtarët e komunitetit turk, sepse më 21 dhjetor 1944, për herë të parë në Republikën e Maqedonisë, filloi mësimi i gjuhës turke. Tradita ka vazhduar të kujdeset ndër vite, dhe pas pavarësisë së vendit tonë ajo bëhet një dispozitë kushtetuese, zbatimi i së cilës garantohet nga institucionet e sistemit.

Sot, kur Republika e Maqedonisë Veriore po ndërton një shoqëri për të gjithë qytetarët e saj, anëtarët e komunitetit turk janë një pjesë e rëndësishme dhe konstruktive e shoqërisë sonë të përbashkët. Bashkëqytetarët tanë të shquar të komunitetit turk japin një kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e shoqërisë sonë multikulturore dhe multietnike.

Organizimi dhe pjesëmarrja në festimet me rastin e festës kombëtare të anëtarëve të komunitetit turk në Republikën e Maqedonisë  së Veriut, është një tjetër provë e respektit për njëri-tjetrin dhe mbështetjes për secilin komunitet në vendin tonë për të ushqyer dhe ruajtur gjuhën amtare.

Kjo është vlera evropiane për të cilën ne kujdesemi në Maqedoninë Veriore dhe e cila ka një rëndësi të madhe sepse bashkon njerëzit.

Është një vlerë e madhe për të cilën jemi krenarë dhe që gjithmonë do ta çmojmë.

Qytetarët e komunitetit turk në vendin tonë janë në të njëjtën kohë lidhja më e fortë e miqësisë tradicionalisht jashtëzakonisht të mirë dhe për bashkëpunimin e shkëlqyeshëm midis Republikës së Maqedonisë  së Veriut dhe Republikës së Turqisë.

Turqia ishte vendi i parë që zgjati dorën miqësore në fillim të pavarësisë së vendit tonë. Turqia pastaj shprehu gatishmëri për bashkëpunim dhe ndihmë në të gjitha sferat e jetës shoqërore dhe qytetarët e Maqedonisë Veriore nuk do ta harrojnë kurrë atë.

 

 

 

Të dy vendet tona janë duke investuar vazhdimisht në zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe, dhe miqësia midis dy vendeve tona është një shembull i padyshimtë se si të bashkëpunojmë në rajon dhe më gjerë.

Ilustrimi më i mirë është prania e një numri të madh të investimeve të huaja në vend, nga Turqia, e cila është investitori më i madh i huaj në Maqedoninë Veriore nga vendet jashtë Bashkimit Evropian. Sipas të dhënave zyrtare, nga Republika e Turqisë në Maqedoninë Veriore janë regjistruar mbi 1.000 persona juridikë  që kompanitë amë të të cilave janë në Turqi, si dhe 48 filiale. Ata punësojnë mbi 4,000 njerëz, me asete totale prej 392 milion euro.

Këtë vit, dy kompani të mëdha turke shprehën interes për të investuar në gazifikimin sekondar të vendit tonë dhe hynë në fazën përfundimtare të dialogut konkurrues për krijimin e një partneriteti publik-privat në këtë projekt me vlerë 300 milion euro.

Ne e vlerësojmë shumë aktin e dhënies së mbi 1,400 bursave nga Turqia për studentët maqedonas. Në të njëjtën kohë, është një kënaqësi e madhe që rreth 2,000 studentë nga Turqia po studiojnë në universitetet e Maqedonisë.

Po ashtu, bashkëpunimi në fushën e kulturës është intensiv. Hapja e qendrave kulturore në Shkup dhe Stamboll konfirmon rëndësinë e promovimit të kulturës dhe trashëgimisë kulturore të të dy vendeve.

Që nga ky vit, ne jemi aleatë në NATO dhe marrim pjesë së bashku në misionet për të siguruar paqen dhe sigurinë globale dhe Republika e Turqisë është ndër donatorët më të mëdhenj të pajisjeve për Armatën e vendit tonë.

Nga Republika e Turqisë  vazhdimisht marrim mbështetje të parezervuar dhe të plotë për përmbushjen e aspiratave tona për anëtarësim në BE.

Përveç festës së sotme, Maqedonia Veriore dhe Turqia shënojnë data të rëndësishme çdo vit lidhur me një nga figurat më të rëndësishme në historinë e Turqisë - Mustafa Qemal Ataturk.

Rrethanat historike deshën që dy vendet tona të lidhen përmes karakterit dhe veprës së krijuesit të Turqisë moderne, i cili saktësisht 121 vjet më parë mori një diplomë nga shkolla e mesme ushtarake në Manastir.

Më në fund, më lejoni edhe një herë, të gjithë bashkëqytetarëve tanë të komunitetit turk në Republikën e Maqedonisë Veriore, t'ju urojë për festën kombëtare, Ditën e Arsimit të Gjuhës Turke.

Faleminderit."