Делегација на Владата на РМ положи цвеќе на воените гробишта во Битола и Прилеп по повод примирјето од Првата светска војна

Претставници на Владата на Република Македонија денеска положија свежо цвеќе на француските гробишта во Битола и на германските гробишта во Прилеп, по повод одбележувањето на примирјето од Првата светска војна во 1918 година и во спомен на загинатите, повредените, исчезнатите и на раселените лица од сите војни и од сите народи.

Владината делегација ја предводеше министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми, во придружба на министерот Зоран Шапуриќ, задолжен за регулатива за подобрување на инвестициската клима за домашните претпријатија, Ленче Николовска, посебен советник во кабинетот на премиерот, и државниот секретар во Министерството за надворешни работи, Виктор Димовски. Покрај владината, делегација на Министерството за одбрана предводена од државниот секретар г. Драган Николиќ со полковник Марјан Јачевски, раководителот на секторот за цивилно-воена соработка, г. Тони Петрески и полтполковник Цветковски од АРМ положија свежо цвеќе на гробиштата во Битола и Прилеп.

Комеморативните церемонии по повод „Денот на народната жалост“ и „Денот на примирјето од Првата светска војна“ беа организирани од амбасадите на Сојузна Република Германија и на Република Франција.