Премиерот Заев на средба со амбасадорот на Република Чешка Томан: Не охрабрува интересот на бизнисмените од Република Чешка да инвестираат во нашата земја

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, денеска имаше средба со амбасадорот на Република Чешка, неговата екселенција Мирослав Томан.
 
Во срдечниот разговор, премиерот Заев му посака добредојде и успешна работа на амбасадорот Томан, кој од своја страна истакна дека му е особено значајно што како амбасадор на Република Чешка ќе го даде својот придонес во продлабочувањето на пријателските врски меѓу двете држави.
 
Премиерот Заев ја нагласи досегашната поддршка на Република Чешка во многу области, и особено ја издвои соработката на двете земји во делот на контролата на границата на Република Македонија. Оваа соработка продолжува и понатаму, и се проширува на заеднички иницијативи за обуки на безбедносните структури како што е граничната полиција и на АРМ.
 
Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев го информираше амбасадорот на Република Чешка за напорите на земјата да ги интензивира и да им даде нова динамика на евро-атлантските процеси, и истакна дека нашата земја очекува Чешка и понатаму да го охрабрува проширувањето на ЕУ, особено во однос на земјите од Западен Балкан. 
 
Амбасадорот на Република Чешка Мирослав Томан нагласи дека неговата земја со особен интерес го следи овој процес и посебно ги поздравува напорите на Република Македонија за квалитетно поместување на оваа ситуација во интерес на граѓаните на земјата. Амбасадорот Томан како посебно значајно ја истакна новата добрососедска и регионална политика на Република Македонија како препознаена европска вредност.
 
Во делот на разговорот за продлабочувањето на економската соработка меѓу двете земји, премиерот Заев информираше за новите политики на владата во однос на охрабрувањето на странските инвеститори, и истакна дека двете земји имаат сериозни потенцијали за продлабочување на економските врски.
 
Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, истакна дека привлекувањето на странските инвеститори и создавањето услови за добра бизнис средина за нив, е врвниот приоритет на владата и дека иницијативите од Република Чешка се охрабрување за овие политики. Амбасадорот Томан истакна оти фирмите од Чешка ќе го препознаат добриот развој на настани и можностите кои ги имаат во Македонија.