Прес

Спасов: 44 милиони денари за обука и субвенционирано вработување

Со средства во висина од 44 милиони денари во наредниот период преку комбинирани мерки за обука и субвенционирано вработување ќе се вработуваат лица од социјално ранливите категории, долгорочно невработени, постари лица над 50 години, како и млади до 29 години.

Малигно болните ќе ја добиваат терапијата во или блиску до местото на живеење

Почна спроведувањето на проектот на Министерството за здравство, кој ќе овозможи поголема грижа за лицата болни од малигни заболувања односно дисперзирано давање терапија на тие пациенти во нивното место на живеење или многу поблиску до нивното место на живеење, што ќе значи нивно растеретување од дополнителни трошоци, а ќе се овозможи и растеретување на Клиниката за онкологија во Скопје од зголемена фреквенција на пациенти.

Преку грантови за самовработување годинава ќе се отворат околу 1.000 работни места

Сите невработени лица кои имаат бизнис идеја до крајот на јануари можат да аплицираат за грант за самовработување преку отворање сопствен мал бизнис. За реализација на оваа мерка за самовработување годинава се предвидени средства од 207 милиони денари, со кои треба да се отворат 920 мали бизниси и да се остварат околу 1.000 вработувања.

Италијанската „Кондоте“ ќе гради хидроелектрани во Македонија

Вкупно 19 милиони евра е инвестицијата на италијанската градежна компанија „Кондоте“ која гради четири мали хидроелектрани во Македонија.

Self-employment grants to open 1.000 jobs in 2016

Unemployed persons who have a business idea can apply for grants for self-employment through opening their own small business by the end of January. Aimed at implementation of this measure of self-employment funds amounting to Denar 207 million have been provided for this year which will open 920 small businesses and will create 1.000 jobs.

Italy's Condotte is building hydro power plants in Macedonia

Italian construction company Condotte is investing a total of €19 million in the construction of four small hydro power plants in Macedonia.

Техничка поддршка за одржлив регионален економски развој

Вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски и тим лидерот од Германското друштво за меѓународна соработка во Македонија (ГИЗ) Бенџамин Мор денеска потпишаа Меморандум за соработка за техничка поддршка во врска со Програмата за одржлив и инклузивен регионален економски развој во Република Македонија.

Ристовски: Изградивме систем за целосно стипендирање на образованието на Ромите

Министерството за образование и наука првпат ќе додели 30 стипендии за Роми запишани на редовни додипломски студии во академската 2015/2016 година на јавните и приватните универзитети. Во конкурсот, кој е објавен на веб-страницата stipendii.mon.gov.mk, се наведени условите кои кандидатите треба да ги исполнат, а рокот за аплицирање е до 11 февруари 2016.

Technical assistance provided for sustainable regional economic growth

Deputy PM in charge of economic affairs Vladimir Pesevski and Benjamin Mohr, team leader at the German Corporation for International Cooperation (GIZ), signed Tuesday a cooperation memorandum for technical assistance in relation to the program on sustainable and inclusive regional economic growth in the Republic of Macedonia.

Education Ministry introduces university scholarships for Roma students

The Education and Science Ministry informed on Tuesday that it will begin a new program to give scholarships to 30 ethnic Roma students, enrolled in the 2015/2016 student year. Interested students can apply by 11 February.

Pages