Прес

Нов апарат за магнетна резонанца ќе добие Поликликата Чаир

Нов апарат за магнетна резонанца ќе набави Здравствен дом Скопје. Апаратот ќе биде инсталиран во Поликлиниката Чаир.

Димитриев: Логично е победник со победник да ја составуваат новата влада

Како партија го овластивме претседателот Никола Груевски да ги води разговорите за состав на новата влада. Во моментот не сакам да прејудицирам било што околу преговорите кои се во тек. Рокот го знаеме и секако дека ќе мора да има одреден епилог, изјави денеска премиерот Емил Димитриев.

Клиниката за токсикологија доби нови апарати

Голем број нови апарати се набавени и донесени на Клиниката за токсикологија, а најголем дел од нив се ставени во функција. Станува збор за опрема во вредност од 11,5 милиони денари (околу 180 илјади евра).

Попоски: Непристојно е кога премиер или претседател од соседна земја се меша во внатрешни работи

Не е пристојно ниту соодветно кога Премиер или Претседател од соседна земја директно се меша во внатрешни работи. Особено не во период по демократски спроведени избори и пред формирање на влада, бидејќи се испраќаат погрешни сигнали во регионот, изјави министерот за надворешни работи Никола Попоски во однос на прашањето за мешањето на Тирана и Приштина во внатрешните работи на Македонија.

Донирана нова компјутерска опрема за студентскиот дом „Гоце Делчев“

Нови 20 десктоп компјутери, два ТВ уреда и два печатача, како и опрема за безжичен интернет и пакет услуги од Македонски Телеком доби читалната во реновираниот блок „Б“ на студентскиот дом „Гоце Делчев“ во Скопје.

Financial support provided for 500 young people to complete internship

Those under 29, who have graduated from high school or university, are invited as of Monday to apply for internship at a public call. The call is also open for companies interested in taking in young people as interns. Funds have been singled out this year to support 500 young people to complete an internship.
The measure, aimed at allowing young people under 29 to gain their first work experience, has been implemented in the past few years.

Дебата за Договорот од Париз и климатските промени

Процесот на приближување на националното законодавство со законодавството на ЕУ, доведе до многубројни начела во врска со мерките кои треба да се преземат за ублажување на климатските промени. Македонија е потписник на Парискиот договор за климатските промини, а со тоа продолжува и кон натамошните заложби за намалување на мисиите за стакленички гасови.

МОН ќе отвори Национална канцеларија за трансфер на технологии

Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, денеска најави дека наскоро ќе се отвори Национална канцеларија за трансфер на технологии во која сите заинтересирани на едно место ќе можат да ги добијат сите неопходни информации за примена на нови технологии и иновации.Со отворањето на Канцеларијата се очекува значително да се подобрат технолошките капацитети на домашната индустрија преку намалувањето на јазот помеѓу знаењето и достигнувањата достапни на глобално ниво и во нашата држава.

Промовирани нови 150 аудио книги за слепи и лица со оштетен вид

Нови 150 наслови на аудио книги наменети за слепи и лица со оштетен вид беа промовирани денеска во рамки на проектот „400 аудио книги за лица со оштетен вид“. Досега се промовирани и достапни за слепите лица 340 наслови. На денешната промоција најавено беше и снимање нови 400 наслови.