Прес

Распишан оглас за изградба на секундарна и терцијарна гасоводна мрежа

Владата распиша огласи за изградба на секундарна и терцијарна гасоводна мрежа преку јавно-приватно партнерство за Скопскиот, Западниот и Источниот регион. Вкупната проценета вредност за изградба на оваа гасоводна мрежа е околу 150 милиони евра.

EUR 3 million for equal regional development in 2017

EUR 3 million for 60 projects have been earmarked in this year's Programme for Equal Regional Development.

Tри милиони евра за рамномерен регионален развој во 2017 година

Tри милиони евра за вкупно 60 проекти предвидува годинашната Програма за рамномерен регионален развој.

Промовирана нова електронска услуга на Катастарот

Граѓаните и бизнис заедницата од денеска можат да имаат увид во урбанистичките планови на целата територија на државата преку геопроталот на Агенцијата за катастар на недвижности преку врската: http://ossp.katastar.gov.mk/OSSP/. Тоа го овозможува новата електронска услуга што денеска беше промовирана во присуство на премиерот Емил Димитриев и министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски.

Culture Ministry to support sixty-nine creative industries projects this year

Sixty-nine out of 90 projects that applied at the contest for funding creative industries projects will be supported this year by the Ministry of Culture.

Годинава поддршка за 69 проекти на креативните индустрии

Шеесет и девет проекти од 90 пријавени на Конкурсот за финансирање проекти на креативните индустрии ќе бидат поддржани годинава од Министерството за култура.

Објавен оглас за самовработување на лица со попреченост

Лицата со попреченост можат да аплицираат за добивање грант за самовработување во висина од еден до 1,5 милиони денари во зависност од степенот на попреченост. Лицата со помал степен на попреченост во една календарска година ќе можат да добијат до еден милиони денари, а оние со потешка попреченост, односно слепи лица или со поголем степен на телесен инвалидитет до 1,5 милиони денари.

Оглас за неповратни грантови за самовработување со отворање мали бизниси

Од денеска во наредните десет дена сите невработени лица ќе имаат можност да аплицираат за грант за самовработување преку отворање сопствен бизнис во висина од 4.000 евра.

ОУ „Кирил и Методиј“ во центарот на Скопје ќе добие спортска сала

Основното училиште „Кирил и Методиј“ во центарот на Скопје до мај-јуни годинава ќе добие училишна спортска сала. Во изградбата на училиштето, која почна на крајот на септември, вложени се 32 милиони денари од буџетот на Министерството за образование и наука.

Најавени нови капитални проекти во општина Гази Баба

Нови објекти на основните училишта „Вера Јоциќ“ и „Крсте Петков Мирирков“ ќе бидат изградени во следниот период. Во рамки на ОУ „Вера Јоциќ“ ќе биде изградена и модерна спортска сала, а набрзо ќе почне и градбата на новата спортска сала во рамки на ОУ „Св.Кирил и Методиј“ во село Стајковци во општина Гази Баба.

Pages