Соопштенија за јавноста

Заев: Ребаланс на буџетот, за пораст на платите, за поддршка на домашните претпријатија, за нови работни места, за младите да останат во Македонија

Почитувани граѓани, почитувани претставници на медиумите, Дозволете, во присуство на Министерот за финансии, да ве информирам дека Владата денеска го усвои ребалансот на буџетот и го достави до Собранието и тоа според предлог кој произлезе од сеопфатната и детална анализа на Министерството за финансии...

Владата на РМ нема никогаш да отстапи од принципот транспарентност и отворени податоци

Информацијата дека во зградата на Владата на Република Македонија се блокирани одделни медиуми е објавена без соодветно и неопходно објаснување. Најточната интерпретација на привремениот прекин до пристап до одделни интернет страници, е дека станува збор за интервенција, за која постојат сериозни индиции дека се работи за намерна саботажа за да се создаде слика дека новата Влада не е транспарентна и отворена за критики.

(Видео) Зоран Заев: Очекуваме МАНУ да биде дел од успешната приказна за Република Македонија

На иницијатива на Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, во Македoнската акaдемија на науките и уметностите (МАНУ) се одржа средба со претседателството и со раководителите на одделенијата на академијата.

Премиерот Заев доби специјално признание „Европска личност на годината“ и „Носител на позитивни промени во регионот“ во Сараево

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, на манифестацијата важна за бизнисот во Југоисточна и Средна Европа, „Најменаџер и најкомпанија за 2017", во Сараево, доби специјално признание, „Европска личност на годината" и „Носител на позитивни промени во регионот", за ангажирање по прашања од политиката, бизнисот и економијата, развивање и јакнење на пријателски, регионални и меѓународни соработки, како и за создавање услови за унапредување и подобрување на животот кај граѓаните.

Премиерот Заев и економскиот тим на Владата ветија нова страница во соработката со бизнис заедницата, Владата ќе биде сервис за граѓаните и бизнисот

Премиерот Заев ги слушна барањата и предлозите на стопанствениците и ја изрази цврстата определеност на Владата да ја интензивира соработката со бизнис заедницата како и одлучноста низ взаемна консултација да се носат одлуките во креирањето и спроведувањето на економските политики.

Заев: Новиот Јавен обвинител треба да ја врати довербата во правната држава

Одговори на претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев на новинарските прашања на прес конференцијата на 05.07.2017

Средба на министерот Поповски со амбасадорот Жбогар: Медиумските реформи ќе овозможат професионални медиуми во интерес на граѓаните

Министерот за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, денеска се сретна со амбасадорот на ЕУ во Република Македонија, Самуел Жбогар.

Средба на премиерот Заев со полскиот амбасадор Мултановски: Се случуваат позитивни промени во Македонија, тоа го препознаваат граѓаните и меѓународната заедница

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска се сретна со амбасадорот на Република Полска, Јацек Мултановски.