Интервјуа

Арифи - Мора да ја одвоиме државата од партијата

Проблем е да се одговори со „да“ или со „не“ на прашањето дали државата е доволно одвоена од партијата, но мислам дека имаме направено добар исчекор во овој правец, вели вицепремиерката за евроинтеграции Теута Арифи во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

Ставрески за ИТАР ТАСС: Јужен тек и гасификацијата ќе ја обезбедат енергетската иднина на Македонија

Македонија и Русија имаат долга традиција на пријателство, разбирање и културна блискост. И ова не е политичка флоскула. Постои заемен интерес и заложба од двете земји за интензивирање на соработката на политички, економски и културен план. Како резултат на заемното залагање има нагорен тренд во соработката во сите сфери, одговори Зоран Ставрески, потпретседателот на Владата на Република Македонија и министер за финансии на прашањето на дописникот на ИТАР-ТАСС за оценката за односите меѓу Русија и Македонија.

Stavreski: 'South Stream' and gasification to provide energy safety of Macedonia

Macedonia’s inclusion in ‘South Stream’ project and construction of national gas pipeline network project are of significant strategic importance for the Republic of Macedonia which will place Macedonia in international transport corridors and will provide stable source of gas for the future generations. Partnership with Russia in this context is of essential importance.

Попоски за „Ел Паис“: Бесмислени се стравувањата на Атина за територијални претензии

Бесмислени се стравувањата за територијални претензии на Македонија кон хомонимната грчка провинција поради кои Атина става вето на македонската интеграција во ЕУ и НАТО, изјави шефот на македонската дипломатија Никола Попоски во интервју за интернет изданието на шпанскиот весник „Ел Паис“.

На Македонија и треба сериозен партнер во Атина за решавање на спорот со името

Интервју на МНР Попоски за програмата „Хоризонт“ на Бугарското национално радио, емитувано на 17 јуни и 18 јуни 2012 година.

Русите можат да инвестираат во повеќе области

Оние инвеститори кои имаат намера или, пак, ќе се одлучат да реализираат бизнис во Македонија ќе наидат на пријателски ориентирана влада која има разбирање за нивните потреби и која ќе биде значаен партнер во создавањето атмосфера за квалитетно водење бизнис, премиерот Никола Груевски за Итар-Тас.

Самак - Опозицијата нема поим од странски инвестиции

Опозицијата очигледно нема поим од странски инвестиции и како тие се пресметуваат. Слободно може да ме консултираат, па и со други стручни лица да дојдеме до некој заеднички јазик за тоа, вели министерот за странски инвестиции Веле Самак во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

Gruevski: Macedonia deserves membership invitation, NATO lacking response

Prime Minister Nikola Gruevski refers in an interview with MIA to the NATO Summit in Chicago, saying he does not expect Macedonia to get the deserved membership invitation due to the Greece's blockade, the unprincipled position and double standards policy of the Alliance, as well as the selective application of international law. He also speaks of the Government's future activities after the summit.

Pages