Интервјуа

Ставрески: Намалувањето на невработеноста се должи на владините мерки и реформи

Во изминатите години стапката на невработеност континуирано се намалува, што според вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, се должи на повеќе мерки и реформи што ги спроведува Владата, а најважно, како што истакнува во интервју за порталот Економски.мк, е што намалувањето на стапката на невработеност се случува во услови на економска криза, кога невработеноста се зголемува во сите европски земји.

Ивановски: Во администрацијата систем за вработување според заслуги

Повеќе новини за работата на администрацијата, со систем за вработување според заслугите, и објективни оценки за извршените работни задачи ќе овозможи новиот закон за администрација, најавува министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски во интервју за МИА.

Спиро Ристовски, министер за труд и социјална политика

Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски во интервју за МИА истакнува дека Буџетот за 2013 година е проектиран за да одговори на последиците од светската економска и европската должничка криза. МТСП, додава, има за 4 милијарди денари поголем буџет од минатата година како резултат на веќе усвоените зголемувања на социјалните трансфери, пред се на пензиите, социјалните помошти, средствата за намалување на невработеноста...

Minister Ristovski: 2013 budget addresses consequences from global economic crisis

The 2013 budget is projected to address the consequences of the global economic and Europe's debt crisis, which are affecting Macedonia as well. While drafting it, we paid attention to cover all important categories of budgetary beneficiaries. More funds, nearly 4 billion denars, have been singled out for the Ministry of Labour and Social Policy in 2013 as a result of the increased social transfers, such as pensions, social welfare, funds contributing to lowering unemployment..., Minister of Labour and Social Policy Spiro Ristovski says in an interview with MIA.

Пешевски: Инвестициите во Македонија растат

Вицепремиерот Владимир Пешевски, кој деновиве со владина делегација на чело со премиерот Никола Груевски во неколку градови на западниот брег на САД ги промовираше инвестиционите можности на Македонија, во интервјуто за Гласот на Америка на македонски најави дека има заинтереисрани компании, но вели дека вистинските резултати треба да се очекуваат за една до две години. На тврдењата дека Македонија заостанува зад другите балкански земји во инвестициите, Пешевски возвраќа дека споредбите треба да се прават по глава на жител.

Јанакиески: Овозможивме алтернативен извор за финансирање на автопатиштата

Владата на Република Македонија е цврсто решена да ја подобри патната инфраструктура во земјава и во изминатиот период континуирано имплементираме повеќе проекти со кои се овозможи изградбата на голем број нови локални патишта, реконструкцијата на регионални патишта, но и изградба на автопат – во делот на комплетирање на патниот Коридор 10.
Ова во интервју за економски.мк го истакнува министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески.

Извлековме поуки од кризата

Владата веќе исплатила половина од долгот кон стопанството и по основ на данокот на додадена вредност и по основ на извршени градежни работи и услуги. Ова објави вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, во интервју за „Утрински весник“.

Интервју со Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска за порталот Курир

Министерката за внатрешни работи Гордaна Јанкулоска во интервјуто за македонскиот портал Курир говори за актуелните теми поврзани со полицијата и криминалот воопшто. Во фокусот на интервјуто Јанкулоска говори за спречувањето на злоупотребата на безвизниот режим, трговијата со луѓе, измените во Законот за кривична постапка, новиот Закон за приватно обезбедување, вработувањата на 300 полициски службеници, како и замената на полициските „крајслери“ со новите автомобили.

Подобро пари со мало задоцнување отколку воопшто да нема, интервју на премиерот Никола Груевсkи за „Дневник“

По неколкуте економски потези што ја изненадија јавноста премиерот Никола Груевски во економското интервју за „Дневник“ ја објаснува операцијата за анулирање на доцнењата на поврат на ДДВ и на исплата на договорните услуги кон компаниите и зошто тоа токму сега е направено.