Интервјуа

Зоран Ставревски: Во патишта вложуваме 4 пати повеќе од претходната влада

Во интервјуто за Прес24, Вицепремиерот уверува дека не постои никаков ризик од презадолженост, и децидно потенцира дека оваа Влада не планира и нема да зголеми ниту еден дано.

Груевски: Знаењето, вештините и стандардите ќе донесат прогрес

Коалицијата со Демократската унија за интеграција, законот за абортусот, екстерното тестирање, плаќањето по учинок во здравството, протестите за поддршка на црквата во скопската општина центар...се дел од темите за кои премиерот на Македонија, Никола Груевски, говори во вториот дел од своето интервју за Нетпрес.

Gruevski: Obstructions are our challenge that we must deal with

Prime Minister Nikola Gruevski in the interview with Netpress, which will be published in two parts, speaks about effects, intention and the goal of the road shows. He assessed the last visit to China as successful, underlying that new investments and signing of agreement with Russia on South Stream are expected. He also pointed out that Macedonia will continue to participate in the NATO-led mission in Afghanistan and Macedonia’s NATO and EU membership remain a top priority.

Груевски: Попречувањата се наш предизвик со кој мора да се справуваме

По дузина посети во држави од речиси сите континенти, премиерот на Македонија, во ексклузивно интервју за Нетпрес, говори за ефектите, намената и целта на патувањата.

Економски силна Македонија ни е потребна колку и НАТО и ЕУ

Премиерот Груевски во вториот дел од интервјуто за „Дневник“ признава дека ако пред неколку години му биле споменати сегашните економски резултати, ќе бил незадоволен. Но, со оглед на светската криза, смета дека Македонија сосема добро се држи. Kога кон тоа ќе се додаде и импресивната листа на инвестиции, што тој првпат јавно ги кажува, а кои се започнати, одобрени или ги очекува, смета дека има сосема сериозна основа да тврди дека државата на економски план се движи во добра насока.

PM Gruevski: Economically powerful Macedonia is needed as much as EU, NATO membership

Prime Minister Nikola Gruevski in the second part of his interview with the daily 'Dnevnik' admits that few years ago he would not have been satisfied with today's economic results of Macedonia. But, considering the global crisis, he believes that Macedonia is coping pretty good. In addition, an impressive list of investments, he is mentioning in public for the first time, which are in progress, approved or expected, sets solid ground for him to claim that the country's economy is moving into the right direction.

Притисокот за името е врз нас, зашто сме неединствени

За спорот со Грција, за односот на меѓународната заедница кон двете земји, за можноста ДУИ да излезе од Владата, за демографската катастрофа на Македонија, за економската состојба и за инвестициите, отворено во интервју за „Дневник“, зборува претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски.

Ваљон Сарачини, министер за економија

Мерките и политиките за подобрување на бизнис климата во Македонија, измените на законските решенија кои придонесуваат за подобрување на конкурентноста на бизнисите, измените на законите за едношалтерски систем, за трговските друштва и за минерални суровини, и забрзувањето на стечајната постапка се дел од темите на кои се осврнува министерот за економија Ваљон Сарачини во интервјуто за МИА.