Интервјуа

Ристовски: Реформите се основа за градење општество базирано на знаење

Заменик-министерот за образование, Спиро Ристовски, во интервјуто за неделникот „Република“ зборува за потребите од пакетот реформи во образованието, за начинот на кој ќе бидат спроведени новите мерки и за очекувањата.

Премиерот Никола Груевски во интервју за ТВ Алфа

- Државниот испит за студентите ќе се полага од 2017 година,- Платите на специјалистите ќе се зголемат за 25 отсто,-Парите од заштедите во здравството, во минатото оделе како екстра профити,-УЈП ќе продолжи со контролите

Премиерот Никола Груевски во интервју за ТВ Сител

-Државниот испит значи да за знаење, стоп за купени дипломи, -Странските инвестиции донесоа 11.000 вработувања, нови 13.000 се во најава, - Поглаварот на ИВЗ се постави како партиски и политички, а не верски лидер, - Работиме на решање на проблемите на граѓаните, не се занимаваме со бомби како Заев,-Работиме на гасификацијата која ќе ги намали трошоците на домаќинствата и бизнисот.

Грција има две позиции, една официјална, една неофицијална

Неодамна заврши берлинскиот самит, за него имаше различни очекувања и анализи, кои одеа од една до друга крајност.Таму се случија три панели посветени на економијата и на политиката, средби зад затворени врати, декларација толкувана како четири задачи за регионот.Но што, всушност, донесе Берлин?

Грижата за нај­ран­ли­ви­те е при­о­ри­тет

Ва­кви­те слу­чаи ме по­го­ду­ва­ат. На служ­би­те од со­ци­јал­на­та за­шти­та, на на­ши­те уста­но­ви, при­мар­на цел им е гри­жа­та за со­ци­јал­но ран­ли­ви­те ка­те­го­рии - ве­ли ми­ни­сте­рот за труд и за со­ци­јал­на по­ли­ти­ка, Ди­ме Спа­сов, по ин­фор­ма­ци­ја­та за трет­ма­нот на глу­во­то мом­че во Ба­ња Бан­ско, во интервјуто за неделникот „Република“.

Груевски: Јас за разлика од СДСМ имам план

- Инаетењето на СДСМ со невлегување во Парламентот не носи во губење на препораката од Европската Комисија и тоа ќе биде лошо за сите, но изгледа Заев се уште верува дека на тој начин ќе го сврти јавното мислење кон него, и во него ќе видат спасител кој ќе не врати на вистинскиот пат. Со тоа уште еднаш покажува колку многу го потценува капацитетот на граѓаните.

Ставрески: Странските инвестиции го зголемија извозот

Македонската економија фати залет. Странските инвестиции го зголемија извозот. Со раст на БДП од 3,1% Македонија се најде на високото трето место во Европа. За ова министерот за финансии и вицеремиер Зоран Ставрески говори во интервјуто за Македонската радио телевизија.

Ставрески: Цврсти и конзистентни реформи за подобра бизнис клима

Македонија е мала земја и привлекувањето инвеститори во мала земја која нема излез на море не е лесна работа. Eдинствениот начин се цврсти и конзистентни реформи за олеснување на бизнис климата. Ова го истакнува вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во интервју за лондонски „Банкер“

Stavreski: Solid and consistent reforms for improved business environment

Macedonia is a small, land-locked country and attraction of investors is not an easy task. The only way is solid and consistent reforms for improvement of the business environment, says Vice Premier and Finance Minister Zoran Stavreski in an interview with London's The Banker.