Сервисни информации

Владата и ЕУ обезбедија средства за поддршка на туризмот – Грантови од 14 милиони евра за општините, туристичките здруженија и компаниите

Објавен е вториот јавен повик за доделување на грантови во рамки на Проектот за локалната и регионална конкурентност во туризмот, со кој на општините, туристичките здруженија и асоцијации, како и на малите и средни претпријатија им се дава пристап до 14 милиони евра, неповратни средства за поттикнување на туризмот во Македонија.

Мирна состојбата со морбили во државата, вакцинацијата најдобра превентивна мерка

Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, денеска одржаа редовна работна средба, со цел согледување на состојбата со морбили во соседството и во европскиот регион, како и состојбата со морбили во државата.

Конкурс за распределување на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа на животната средина за 2018 година

Врз основа на член 172 став 1 од Законот за животна средина („Службен весник на Република Македонија” бр.

Препораки од Министерството за здравство по најавата за студен бран од портокалова фаза во Република Македонија

Комисијата при Министерството за здравство во континуитет ја следи состојбата низ целата држава и јавноста соодветно ќе биде информирана.

Повик за формирање на авторски тимови за изработка на ракописи за учебници за четиригодишно стручно образование

Повик за искажување на јавен интерес за формирање на авторски тимови за изработка на ракописи за учебници за четиригодишно стручно образование.

Состојбата во Македонија по обилните врнежи од снег до 12 часот

Скопски регион
Во Општина Чучер Сандево патните правци кои водат кон селата Танушевци, Брест и Малино, се непроодни и истите немаат електрична енергија.

МТСП: Апел за пријавување на бездомни лица

Со оглед на неповолната временска состојба и минусните температури, Министерството за труд и социјална политика апелира до граѓаните да пријавуваат случаи на бездомништво во Црвениот крст и во центрите за социјална работа.

Втор повик за поднесување на проектни предлози на Interreg - ИПА Програмата за прекугранична соработка Бугарија - Македонија

Министерството за регионален развој и јавни работи на Република Бугарија (Управувачки орган на Програмата) во соработка со Министерството за локална самоуправа на Република Македонија (Национален орган на Програмата)

Електронски систем за јавни набавки

Бирото за јавни набавки на Република Македонија изработи интерактивна платформа за пребарување низ Отворените податоци од јавните набавки за сите државни институции.