Говори и интервјуа

Интегрално пренесени говори и интервјуа на Претседателот на Владата на Република Македонија и министрите на Владата.

Обраќање на премиерот Никола Груевски на Инвестицискиот форум „Обединето Кралство - Македонија“ во Лондон

„Ваши екселенции,
Почитувани претставници на бизнис заедницата,
Дами и господа,
Драги пријатели,

Вистинско задоволство е што сум денеска со Вас, тука во Лондон, и имам можност да се обратам пред претставници на компании од Обединетото Кралство, земја со која имаме традиционално добри односи, како политички така и економски.

Претседател на Владата на Република Македонија на Генералното собрание на Обединетите нации

Почитуван Претседател на 66-то Генерално собрание на Обединетите нации,
Почитуван Генерален секретар на Обединетите нации,
Ваши Екселенции,
Дами и господа,
Ми претставува особена чест и привилегија да се обратам пред овој исклучително важен форум и да ги споделам ставовите на Република Македонија во врска со актуелните прашања на агендата на Обединетите нации.

Nikola Gruevski address the 66th Session of the General Assembly of the United Nations

Distinguished President of the 66th United Nations General Assembly,
Distinguished Secretary-General of the United Nations,
Your Excellencies,
Ladies and Gentlemen,

It is my special honor and privilege to address this particularly important forum and to share the positions of the Republic of Macedonia regarding current issues on the United Nations agenda.

Говор на премиерот Никола Груевски по повод одбележувањето на 20 годишнината од Денот на независноста - 8 Септември

Почитувани,

Македонија во минатото даде великани, имиња кои ги изговараме со смирена благонаклоност и со стравопочит. Македонија и сега создава големи по душа и неповторливи маченици и херои, подготвени за самопожртвување пред споменот или ликот на кои им симнуваме капа.

Gruevski: We have created an independent and democratic state, unique system as future investment

Henceforth, each and every one of us should say in unison - this is our Macedonia, this is our victory. What you see around you is our due towards institutions of the state and towards the deeds of heroes who had made sacrifices in creating the state, and we should say this out loud proudly, Premier Nikola Gruevski stated in his speech delivered at a ceremony on Thursday marking the country's Independence Day.