Говори и интервјуа

Интегрално пренесени говори и интервјуа на Претседателот на Владата на Република Македонија и министрите на Владата.

Обраќање на премиерот Никола Груевски на Донаторската конференција за изградба на црквата Св. Константин и Елена

Исполнувајќи не со љубов и вера, нашата Црква продолжува да биде наш вечен сопатник, закрилник и духовен водач. Токму во нејзините храмови ги споделуваме сите овоземни радости и убавини, ги совладуваме сите таги и неправди, тука се крштеваме, ....тука се венчаваме, .....тука си спомнуваме за нашите предци и се молиме за нашите потомци, .......

Address by the Prime Minister Gruevski at the Annual Session of the NATO Parliamentary Assembly in Prague, Czech Republic

I am honored to have been invited to address the Annual Session of the NATO Parliamentary Assembly. I would also like to express my great appreciation to our excellent hosts in the Czech Republic.

Обраќање на премиерот Груевски на Годишното собрание на НАТО во Прага, Република Чешка

Задоволството што сум овде е дотолку поголемо што знам дека говорам пред орган на НАТО кој е осведочен приврзаник на политиката на проширувањето на Алијансата и кој во континуитет испраќа силни пораки за поддршка на зачленувањето на Република Македонија во НАТО. Тоа се случи и пред последниот самит на НАТО во Чикаго.

PM Gruevski: By setting a date Council of EU will open new chapter in relations with Macedonia

The European Commission's Report on Macedonia progress is the most positive one thus far, realistic and one that precisely depicts the country's EU-integration progress. By setting a date for commencing the accession talks, which has been recommended by the EC for fourth time in a row, the Council of the European Union will open new chapter for our country that we will know to appreciate and respond to, Prime Minister Nikola Gruevski said Wednesday.

Груевски: По новата препорака очекуваме и почеток на преговорите со ЕУ

Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија е најпозитивниот досега за државата, реален е и прецизно го отсликува прогресот во процесот на евроинтеграциите. Со доделување датум за пристапни преговори, што по четврти пат го препорачува Европската комисија, Советот на ЕУ ќе отвори ново поглавје за нашата земја чин, кој ќе знаеме да го цениме и да одговориме, рече премиерот Никола Груевски по средбата со евроамбасадорот Аиво Орав.

Обраќање на премиерот Груевски на средбата со бизнис заедницата и стопанските комори

Македонија мора да продолжи со одржување на здрави макроекономски политики и спроведување на реформите, истакна денеска премиерот Никола Груевски во обраќањето пред претставниците на трите стопански комори.

Обраќање на премиерот Груевски, на состанокот на Северноатлантскиот совет во Брисел

“Почитувани,
Ми претставува чест и задоволство што денес можам да присуствувам и да се обратам на овој форум на најсилната и најмодерна алијанса во историјата на човештвото, која почива на вредностите во кои веруваме, се залагаме и ги браниме, но и која сама по себе е извор на нови цивилизациски придобивки.

PM Gruevski Addresses at the North Atlantic Council in Brussels

I would like to appeal to all NATO member countries to re-examine the issue for the membership of Macedonia in the first following occasion and before the Alliance's Summit in Chicago, Prime Minister Nikola Gruevski told NATO Ambassadors Wednesday at a North Atlantic Council session in Brussels. I consider that it is rational and correct that an invitation for NATO membership is extended to the Republic of Macedonia at the Chicago Summit, he said.

Address by the Prime Minister Nikola Gruevski at the United Kingdom – the Republic of Macedonia Investment Forum

Your Excellencies,
Distinguished representatives of the business community,
Ladies and gentlemen,
Dear friends,

It is a real pleasure to be with you today, here in London, and to have an opportunity to address the representatives of companies from the United Kingdom...