Говори и интервјуа

Интегрално пренесени говори и интервјуа на Претседателот на Владата на Република Македонија и министрите на Владата.

Обраќање на премиерот Никола Груевски пред стопанските комори

Денес, слично како и минатата година ова време, по покана на стопанските комори, тука сум заедно со Вас, сопственици, директори, менаџери на над 700 компании во Република Македонија, како домашни така и странски, поголеми, средни, помали, постари и понови, извозни и увозни, трговски, индустриски, производни, услужни, финансиски и од сите сектори на економијата.

Обраќање на премиерот Никола Груевски на Мечкин Камен

Почитувани,
Браќа часот е велик ... Примерот за саможртвување е пред нас. Да докажеме дека сме корави Македонци, упорни борци и доблесни синови на родината. Од височините на Бела Вода, Македонија ќе го гледа нашиот подвиг.

Обраќање на премиерот Никола Груевски на Третата светска конференција за меѓурелигиски и меѓуцивилизациски дијалог

Разновидноста на културите, религиите и цивилизациите е голем потенцијал на секое општество. Уверени во потребата дека сите ние треба да го дадеме нашиот придонес во охрабрување на културниот и религискиот дијалог и соработка, имам чест и особено задоволство, во име на Владата на Република Македонија, да Ве поздравам...

Груевски: Република Македонија положи сериозен тест на зрелост

Победија правдата и принципите наспроти сите предизвици со кои се соочивме. Република Македонија положи сериозен тест на зрелост и избегна опасен преседан, рече премиерот Никола Груевски вечерва на прес-конференција на која што го обзнани тоа што било договорено на денешната средба со европската тројка Филе-Ховит-Бузек кај претседателот Ѓорге Иванов за, како што рече, да нема забуна и погрешна, случајна или намерна погрешна интерпретација.

Новогодишно обраќање на претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски

Почитувани граѓани,

Во годината што измина поминавме низ многу предизвици и искушенија, промени, реформи и новини, успеси, но и непријатни мигови...

Citizens firmly stand behind progress, reforms and development, Gruevski says in address to nation

Macedonia today had a difficult, but important day. Today we witnessed the first failed, violent attempt to topple democratic institutions and the government legitimately elected in free and fair elections only 18 months ago. The story involving the budget was used as a cover by Branko Crvenkovski, who has launched his final personal battle to survive in politics, Prime Minister Nikola Gruevski said in Monday's address to the nation.

Обраќање до нацијата на претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски

Денес Македонија имаше тежок, но и важен ден. Денес бевме сведоци на првиот неуспешен насилен обид за рушење на демократските институции и легитимно избраната власт на слободни и фер избори пред само година и половина...

PM Gruevski's address in honor of Day of Education in Turkish Language

By observing such holidays, we nourish tolerance, mutual respect, learn about and live with each other, Prime Minister Nikola Gruevski said late Friday at the main event organized in Skopje in honor of December 21 - the Day of Education in Turkish Language - national holiday of Turks living in Macedonia.

Груевски: 21 Декември го одбележуваме заеднички, како симбол на турската заедница

Имам посебно задоволство што еве веќе 6-та година по ред, имам можност и чест да се обратам на овој собир посветен на празникот на турската заедница во Република Македонија, 21 Декември - Денот на наставата на турскиот јазик.