Говори и интервјуа

Интегрално пренесени говори и интервјуа на Претседателот на Владата на Република Македонија и министрите на Владата.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески денеска присуствуваа на настан по повод отпочнување на градежните работи за изградба на експресен пат Градско - Прилеп, делница Градско - Дреново. Во своето обраќање премиерот Заев истакна:

 

Денеска имам посебна причина да бидам тука и да ги поздравам граѓаните на Вардарскиот и Пелагонискиот регион, бидејќи денеска сме тука за да ја стартуваме новата фаза од реализацијата на експресниот пат Градско - Дреново, иницијатива која дојде како барање на граѓаните на овие два региони.

 

На овој начин, граѓаните од Градско, Росоман, Неготино, Кавадарци, Прилеп, Битола, Крушево, Кривогаштани и другите поголеми или помали населени места зедоа учество, директно учество, во инклузивните програми на владата. Се вклучија со нивните предлози и упорност да отпочне и да се заврши овој експресен пат како исклучително важна делница од Коридорот 10, но и исклучително важна патна артерија за двата региона за граѓаните и за компаниите.

 

Најважно за граѓаните, е што овој експресен пат отвора нови можности за брза транспорт на луѓе и на производи, како и на непречено и лесно поврзување на идеите за нови иницијативи, нови проекти, нови контакти.

 

Можностите за лесно конектирање, за поврзување, инфраструктурното поврзување меѓу градовите, селата и населените места на цела територија на Република Македонија и поврзување на земјата со земјите од регионот и Европа претставува стратешки и врвен приоритет на Владата на Република Македонија. Со еден единствен интерес: Од полза и за добробит на граѓаните.

 

270 милиони евра се обезбедени оваа година за изградба, реконструкција и рехабилитација на повеќе од 60 патни правци во должина од околу 800 километри.

 

Тоа е сериозна градежна офанзива на патната инфраструктура во Република Македонија. Станува збор за проекти од голем, долгорочен интерес за економијата, за граѓаните, за идните генерации.

 

Дел од проектите ќе бидат завршени оваа година, дел ќе бидат започнати, но еден дел се очекува да бидат комплетирани во различни временски интервали следните неколку години.

Работиме на тоа да обезбедиме вистински услови за сите граѓани да имаат сигурен, безбеден и брз транспорт.

 

Почитувани,

 

Дозволете ми да се вратам на значењето на денешниот настан - на стартот на втората фаза од реализацијата на експресниот пат Градско - Дреново.

 

Ние нашите преземени обврски од овој проект ќе ги реализираме. Ќе ги отстраниме слабостите кои до сега ги имаше и ќе продолжиме понатаму.

 

Продолжуваме со постојан контакт со граѓаните. Нивните потреби се наша обврска. Доста беше изолација, ова е време на развој, поврзување и интеграција! Ова е време на граѓаните и нивните потреби!

 

Потреба на граѓаните од овие делови на Вардарскиот регион, како и на граѓаните од Пелагонија, беше да добијат современ брз, но и безбеден експресен пат.

 

Македонија во изминатите години беше инфраструктурно заостаната земја, со рурални средини без основни животни услови, без системи за снабдување со вода, фекални и атмосферски канализации. Патиштата станаа опасни и небезбедни. Според стандардите на ЕУ, дури 39%од патните решенија во нашата земја до сега беа крајно небезбедни. Еден од тие правци беше и овој. Со завршницата на градбата на овој пат, ќе замине во сеќавањата и оваа статистика.

 

Заради безбедноста на граѓаните се фокусираме на изградба на инфраструктура што ќе значи иднина за македонската економија, и, истовремено, ќе биде мрежа за сигурно и безгрижно патување и транспортна комуникација.

 

Нашата амбиција е, во името на граѓаните на нашата земја да ги реализираме нашите програмски одредници „Македонија без црни точки”, и инфраструктурно поврзување меѓу најголемите центри за кое нема да бидат потребни повеќе од 90 минути низ безбедни патни правци.

 

Почитувани,

 

И во оваа прилика сакам да ја искажам нашата благодарност, како благодарност на граѓаните на Република Македонија, за искрената поддршка на Делегацијата на Европската Комисија во нашата земја. Тие и овојпат го докажаа нивниот партнерски однос со политиките на владата, и особено со потребите на граѓаните на нашата земја, и издвоија голем дел од финансиските средства за овој екпресен пат од ИПА 2 програмите за поддршка на земјите во предпристапниот процес кон членство во ЕУ.

Конектирањето, поврзувањето е вредноста која е заедничка и за нас, и за Европската Унија, и која и овој пат ја докажуваме на дело во уште еден заеднички потфат.

 

Благодарам.

Интегрално обраќање на Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев на отворањето на хотелот Меркур во Тетово:

 

Почитувани гости,

Почитуван амбасадор на Република Франција, Тимоние,

Почитуван претседател на ДУИ, Али Ахмети,

Почитуван поглавар на Исламската верска заедница, Хаџи Сулејман ефенди Реџепи,

Почитуван сопственик и менаџмент на хотелот Меркур,

На самиот почеток дозволете да Ви упатам искрени честитки и желби за почеток на една успешна и плодоносна работа.

На мое огромно задоволство денеска присуствувам на свеченото отварање на хотелот Меркур.

Вашата инвестиција создава услови и отвора потенцијал градот Тетово да прерасне во атрактивна дестинација препознатлива на регионалната и европска туристичката мапа.

Новите инвестиции се нова вредност во економијата. Вашата инвестиција претставува нова вредност за градот Тетово и за Република Македонија.

Ова е потврда дека деловната клима се стабилизира и се повеќе шанси и можности за нови инвестиции се отвораат.

Очекувам да постигнете многу позитивни резултати на економски план. Посакувам да реализирате уште многу нови инвестиции во Македонија.

Владата на Република Македонија гради партнерски однос со бизнис заедницата. Имаме слух за потребите на бизнисот и политичка волја заедно да ги надминуваме и унапредуваме состојбите во економијата. Во тој дух упатувам искрени желби за плодоносна соработка.

Уште еднаш честитки и Ви посакувам успех во работата!

Човечкото општество е изградено врз основа на принципот на натпреварот помеѓу поединци и меѓу општества – рече Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, на денешното отворање на Гимназијадата во Тетово.

Поздравувајќи ги присутните ученици од повеќе средни школи во Македонија, градоначалничката на Тетово, Теута Арифи, директорот на Агенцијата за млади и сорт, Дарко Каевски, пратеници, спортисти и спортски работници, тој додаде:

Повисоко, подалеку, побрзо, посилно. Тоа се стремежите на спортистите, тоа се и стремежите и на нашето општество. 

Драги ученици, почитувани спортисти, наши деца, добар ден.

Присуството и отворањето на секој спортски настан, ми претставува посебно задоволство, затоа што во секоја таква прилика гледам дополнителен мотив за Владата која ја предводам да остане посветена на здравјето на граѓаните преку активно унапредување и збогатување на спортските политики.

За нас како влада, но и како луѓе пред се, развојот на спортот и спортските навики е главното оружје со кое сакаме да го заштитиме здравјето на граѓаните од сите возрасти, социјални групи и средини.

Спортот има многу важна улога во поттикнување на социјалната интерактивност, проактивноста, во градење толерантни и отворени заедници, кои во големата слика прават едно заедничко општество. Едно општество за сите.

Системската поддршка на спортот од страна на државата исто така е клучна и за остварувањето на високи спортски резултати, за обезбедување достоинствени услови за живот и работа на спортистите и спортските работници.

Затоа училиштата ни се од исклучителна важност во намерата да инвестираме, со сите расположливи ресурси и капацитети во развојот на спортската инфраструктура и условите за спортувањето како начин на живот, во Република Македонија.

Спортските навики се доблести. Дисциплина, тимска работа, почит, лидерство, солидарност.

Поради тоа, и многу други причини, Владата создава услови за зголемен број на часови по спорт во основните и во средните училишта.

Го враќаме спортот во училиштата со креирање спортски систем со кој ќе се започне со натпревари и активности од класните и меѓу-класните натпревари во училиштата, завршувајќи со национален систем на натпревари со учество на училишни победници и репрезентации од секоја општина во сите степени од образованието.

Ги поддржуваме и Националните спортски федерации во креирањето современ, национален систем на натпревари и ја почитува самостојноста на Федерациите, затоа што во духот на спортот, за нас тие се екипа. 

Драги деца, спортисти, почитувани професори и спортски работници.

Со апел за спортски фер-плеј и натпреварувачки дух, ви посакувам успешна игра, и силна заедница.

Ја прогласувам оваа гимназијада за отворена.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска имаше свое обраќање на годишното изборно собрание на Македонско-бугарската стопанска комора во коешто истакна:

На самиот почеток дозволете да му го честитам изборот за нов претседател на Македонско-бугарската стопанска комора на Кирил Лазаров и да му посакам успешна работа.

Сакам да ви оддадам признание на вас членките на Македонско-бугарската стопанска комора и да ви укажам на вашата значајна улога во зајакнувањето на соработката со нашата соседна земја, Република Бугарија. Во иднина вашата работа ќе претставува значаен јазол којшто ќе ги поврзува земјите и бизнисот на економски план.

Лично јас негувам огромна надеж токму  преку овој состав денеска овде присутен дека ќе го оправда тоа што ние политичарите сме должни да го овозможиме, а тоа е да го отвориме патот за бизнисот, профитот, работните места, бруто домашниот производ и меѓусебната трговска размена.

Владата на Република Македонија е цврсто решена да ги отвори перспективите за бизнисот и економијата. Прв храбар чекор на тој пат беше потпишувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Република Бугарија.

Преку градење на политички мостови кои нѐ спојуваат настојуваме да постигнеме економски резултати кои се важни за подобрување на животниот стандард на граѓаните од двете земји. Потпишавме повеќе меморандуми и договори и ги отворивме сите фронтови за соработка со нашиот добар сосед Бугарија.

Резултати од таквите храбри чекори веќе се чувствуваат. Охрабрувачки се последните податоци кои покажуваат дека по потпишувањето на Договорот за соработка, пријателство и добрососедство со Република Бугарија имаме зголемување на обемот на трговската размена.

Очекувам таа соработка уште посилно да се интензивира. Вашата улога како комора која ги поврзува бизнисите и економските субјекти од двете земји ќе биде екстремно значајна.

Сигурен сум дека и во иднина многу компании од Бугарија ќе ја препознаат нашата земја како стабилна и долгорочна дестинација и ќе инвестираат во Македонија. Како што се многу примери, на досегашни компании, едно од тие е Минстрој на господинот Волканов. Мое очекување е да се отворат многу пазари и полиња на соработка и за македонските компании и во Република Бугарија.

Должност на политичарите, на нас е да ги отворат можностите, а должност на стопанствениците е да ги зграбат таквите можности.

За таа цел, ве повикувам да го искористиме овој поволен момент за нови инвестиции.

Македонија широко ги отвори вратите за нови инвестиции. Мерките за поддршка за раст на конкурентноста и нови инвестиции предвидени во Планот за економски раст ви стојат на располагање. Сите компании добиваат третман на домашни компании. Бугарските компании овде во Македонија и ги чувствуваме како домашни компании досега. Во палетата мерки за поддршка ви стојат на располагање и мерките за поддршка на пораст на платите.

Ве повикувам да ги разгледате можностите што ви се нудат и со ваша нова инвестиција да бидете дел од една успешна економска приказна овде на Југоисточна Европа.

Инвестициите и членството на Република Македонија во НАТО и ЕУ се важни за економскиот развој на нашата држава, како и за остварувањето на нашите стратешки цели и секој искрен пријател на Македонија е драгоцен наш пријател, а посебно кога станува збор за голем пријател како што е Република Бугарија.

Уште еднаш упатувам честитки за изборот на вашиот нов претседател и очекувам и понатаму успешна и плодоносна соработка со Македонско-бугарската стопанска комора.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, вчера беше гостин во дебатната емисија „Топ тема на ваша страна“ на телевизија Телма.

 

 

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, во рамките на неговото гостување на емисијата 24 Отворено, на темата “100 дена Влада”, одговараше на прашања од бизнисмени, аналитичари, граѓански активисти и новинари, синдикалци.

 

Почитуван потпретседател на САД, Мајк Пенс, почитуван премиер на Црна Гора, Душко Марковиќ, почитувани присутни, почитувани медиуми,

Јадранската повелба испраќа силна регионална порака до НАТО Алијансата и до светот:

- Членството во НАТО е нашата заедничка иднина.

Интеграциите во НАТО бараат од нас меѓусебна соработка. Бараат политики на мостови. Бараат зрели политички раководства кои имаат чувство за тоа што им е потребно на граѓаните на нашите држави. Бараат одговорност за регионалната и глобалната безбедност. Бараат свесност од наша страна, како поединци кои имаат чест да ги предводат државите, и како држави, да придонесуваме кон светскиот мир.

Со нашето присуство овде, на Самитот на земјите членки на Јадранската повелба ние велиме: Да, подготвени сме да соработуваме во интерес на граѓаните на нашите држави и низ интеграциските процеси, да го донесеме регионот до неговиот дом, до големото семејство на НАТО.

Членството на Црна Гора во НАТО е охрабрувачка порака на Алијансата дека вратите се отворени за сите што ќе се издигнат над сопствените предизвици и ќе покажат дека можат да придонесуваат за колективните потреби и за сопствените граѓани.

Ѝ честитам на Црна Гора!

Изразувам верба и подготвеност за акција, за Република Македонија да биде 30-тата членка на НАТО.

Интеграциите на Република Македонија во НАТО и во Европската унија се стратешки цели за нашата држава. Сите патокази го покажуваат патот на Македонија токму кон НАТО и ЕУ. Новата Влада на Република Македонија, ќе се обврзам и на овој форум, е одлучена да биде локомотивата на возот кон овие две организации, за да го осигураме добриот живот на нашите граѓани и иднината на своите деца.

Работиме темелно, посветено и енергично.

За да ги забрзаме интеграциите во ЕУ и НАТО на домашен план го почнавме Планот 3-6-9 за итните реформски приоритети, што водат кон професионални и независни институции, демократизација на целото општество, а со тоа и кон квалитетен живот за сите граѓани.

На регионален план се отворивме кон соседите за зацврстување и продлабочување на соработката, пријателството и довербата. Вчера потпишавме Договор за добрососедски односи со Бугарија, но паралелно ја интензивиравме комуникацијата и со другите земји од регионот.

Овие чекори се во насока на развој на Република Македонија но и на развој на регионот.

Очекувам дека ќе придонесат кон напредок во европските и евро-атлантските интеграции на Македонија со членство во НАТО и со сериозни придвижувања на државата кон членство во ЕУ.

Охрабрени сме од оптимизмот, вербата и поддршката што ги чувствуваме од нашите граѓани, но и од оптимизмот, вербата и поддршката што доаѓаат од САД и од нашите пријатели, земјите членки на ЕУ.

Тоа за мене како премиер на Република Македонија и за нас како Влада е силен мотив да ја оправдаме довербата и да ги оствариме очекувањата во интерес на граѓаните на Македонија, на регионот, како и во светски рамки.

Бидејќи е ова Самит што се однесува на НАТО интеграциите, изразувам во оваа прилика благодарност за постојаната соработка со САД којашто многу значи за демократските интеграциски процеси на Македонија, а и регионот.

Тоа што со нас седи висок претставник на Соединетите Американски Држави, покажува каков верен, стратешки партнер имаат Македонија и регионот во САД и во НАТО.

Затоа најавувам дека ќе продолжиме како држава да бидеме партнер од доверба во мисиите на НАТО и активно да придонесуваме кон безбедноста.

Република Македонија ќе го зголеми буџетот за одбрана и ќе го зголемиме учеството во мисиите на НАТО.

Исто така, ќе ги интензивираме односите со земјите членки на Јадранската повелба.

Свесни сме дека дека регионот, овој мал дел од светот на којшто припаѓаме, е стратешки важен за регионалната и глобалната безбедност и стабилност.

Ова треба да нѐ охрабри, не смее да нѐ плаши. Да работиме напорно и со нашите потенцијали и да покажеме дека силата е во волјата и во ангажираноста, а не во тоа колку сме големи или мали како држави. Затоа што, на крајот, секој има своја улога и свое значење под сонцето, на демократскиот хоризонт. 

Јадранската повелба е можност да седиме заедно и да ги дискутираме заедничките интеграциски, безбедносни и одбранбени предизвици, како и идните перспективи за регионална и транс-атлантска соработка, како и да бидеме активни партнери во овие процеси.

Република Македонија е почестена што може да претседава со Самитот на земјите членки на Јадранската повелба и да биде ко-домаќин со Република Црна Гора.

Ја имаме шансата да покажеме дека ние сме генерација политичари со позитивен дух и со отворен ум за потребите од нов начин на управување и убеден сум дека ќе одговориме достоинствено на честа и одговорноста доверена од граѓаните во нашите држави, во регионот, а во интерес на потребите на светскиот мир и напредок.

Почитувани граѓани, почитувани гости и присутни, претседател на државата Ѓорге Иванов, премиер на Република Бугарија, Бојко Борисов, министри и претставници на владите и парламентите на Република Македонија и Република Бугарија, претставници на дипломатскиот кор, претставници на политичките партии, од судовите, научници од МАНУ, претставници на граѓански здруженија,

Пред споменикот на великанот и револуционер Гоце Делчев, кој пред повеќе од еден век знаеше дека „Ќе удри утринската зора и за нас“, пред сегашните и идните генерации, на 114-годишнината од Илинденското востание и на 73-годишнината од Првото заседание на АСНОМ, од име на граѓаните на Македонија и на Владата на Република Македонија, изразувам одлучна верба за јасна иднина:

Има светла иднина за Нашата Република Македонија и има иднина за секого во оваа наша убава земја, Република Македонија.

Историјата и минатото ги ставивме да бидат цврсти темели на коишто почнавме да ја градиме европската и евро-атлантската иднина на Република Македонија којашто води до квалитетен живот. 

Го послушавме Делчев. Тој рече „Нека не се губи времето!”. И се здруживме, ги подадовме рацете меѓу нас и создадовме пат кон развојот. За развој се потребни доброволно подадени раце на граѓани и народи кои се потпираат и поддржуваат и така заеднички чекорат стабилно напред.

Потребни ѝ се, и стабилност, и развој на Република Македонија. 

Денес кога се поклонуваме пред загинатите за слободна иднина, со чист образ можеме да изговориме, дека и нашите генерации, минаа низ предизвиците и се бореа за право, за слобода и за човечки живот! Нашите генерации ја oдбраа и одбранија слободната иднина. И тргнати сме чекор понатаму, кон стабилна иднина.

Патот за Република Македонија, почитувани граѓани, конечно е отворен. Бидете сите горди за овој успех.

Успехот не е на еден човек. Застанавме заедно, Македонци, Албанци, Турци, Срби, Власи, Роми, Бошњаци, други... Успехот не е на една група или политичка партија. Паѓавме и се кревавме заедно. Успехот е заеднички, на сите, без разлика на вера, етничка припадност, пол или убедување. Успехот е на оваа НАША МАКЕДОНИЈА!

И токму борците кои ги положиле своите животи во тие темели се нашиот завет дека Македонија ќе ја чуваме, ќе ја сакаме и ќе ја градиме. Но, најсигурно ќе ја чуваме СИТЕ ЗАЕДНО; најсилно ќе ја сакаме СИТЕ ЗАЕДНО; и најубаво ќе ја градиме СИТЕ ЗАЕДНО.

Токму тој збор, ЗАЕДНО, е најсилната гаранција за иднината на нашата Македонија.

И ние денес, почитувани граѓани, треба сите да покажеме одговорност кон себе и кон светот.

Како што заедно во државата обезбедивме демократски промени, потребно е да учествуваме и во демократските промени во регионот. Затоа што, колку повеќе идеи, заложби и ангажмани ќе здружиме кон напредокот, толку поцврсто, сите од регионот, ќе отидеме напред со демократскиот свет.

Одговорноста денес значи храброст и одлучност да се гледа напред.

Владата и граѓаните на Република Македонија дадоа пример како може да се исчекори напред. Погледот мора да се насочи напред и да биде кон вистинската цел.

Знаеме дека нашата стратешка цел се членство во Европската унија и НАТО. И Република Македонија, ве уверувам, го прави потребното.

Подадовме раце не само внатре, туку и кон надвор. И еве, има одговор, има раце кои се испружени кон нас. Еве сме заедно, со нашите соседи и пријатели, официјалните претставници на граѓаните на Република Бугарија, премиерот Борисов и дел од Владата и Парламентот на Бугарија кои ја покажуваат истата одговорност кон заедничките цели.

Затоа, денеска заедно ја испраќаме пораката:

Регионот е подготвен да води политики на зрелост, мудрост и посветеност кон своите граѓани. Регионот се однесува европски и заслужува да ја добие шансата да се развива во европското и евро-атлантското семејство.

Владата на Република Македонија постави добри основи за соработка и со другите соседи од регионот и имаме право да очекуваме дека во периодот што престои ќе добиеме и други испружени раце кон нас.

Стабилноста, безбедноста, мирниот живот на граѓаните, економскиот развој, културната соработка, се потребни на граѓаните на Република Македонија, но и на граѓаните на целиот Балкан, чијашто иднина се исто така ЕУ и НАТО.

Земјите членки на овие две организации кон коишто целиме, ги препознаа отворените и искрени намери на Република Македонија и затоа ѝ дадоа на нашата земја силна поддршка на Самитот за Западен Балкан во Трст, со што очекувам да бидеме охрабрени и денеска на состанокот на земјите од Јадранската група со потпретседателот на САД, Мајк Пенс во Подгорица.

Затоа, почитувани граѓани, мојот оптимизам и оптимизмот на Владата дека доаѓаат добри денови за Република Македонија и за граѓаните на нашата држава, се реалност за што е потребна поддршка и од сите вас.

Слободата, демократијата, развојот, напредокот бараат исто така жртви. Тие жртви денес значат да се грижиме за себе и за своето семејство, но да се грижиме и за општетсвото во коешто живееме и за државата што ја обновуваме.

Градиме професионални институции, независно судство, услови за слободни и објективни медиуми. Потребни ни се силни и квалитетни корективи, Парламентот, регулаторните тела, граѓанските организации, секој граѓанин поединечно.

Тие реформи се потребни за нашата иднина во ЕУ и НАТО. Членството во овие организации ќе отвори простор за квалитетни странски инвестиции, за конкурентни пазари за домашните претпријатија. Тоа ќе отвори простор за нови работни места и повисоки плати. Тоа ќе донесе мирен живот во нашите домови. Тоа ќе ги мотивира нашите деца да ја гледаат својата иднина во својата татковината, во Нашата Македонија.

Поради ова, почитувани граѓани, кога говориме за итните реформски приоритети и за Планот 3-6-9, гледајте во него шанса за сегашност со живот за сите. Тоа е и реформски план за професионализација на институциите кои се ставаат во служба на граѓаните.

Се чувствува разбудената надеж во нашата држава. Дури и светот ја почувствува.

Ова, сакам да знаете дека за мене како премиер и за Владата е голема чест и прифатена одговорност да ги оствариме очекувањата за достоинствен живот и за перспективна Македонија.

Почитувани граѓани,

Упатувам апел за максимална сериозност и ангажираност и од сите политички субјекти во државата и од институциите. Ова е заедничка иницијатива и акција.

Денеска кога правиме исчекор за новата приказна на Република Македонија, во периодот после најдлабоката политичка криза во историјата на современата државност, повикувам повторно да го воскликнеме повикот од Манифестот на АСНОМ: „Каква Македонија ќе изградиме, таква ќе ја имаме“ и во новите предизвици да влеземе без петно од минатото.

Да го искористиме поводот, празнувањето на основањето на државноста на Република Македонија, двојниот Илинден, кога е неминовно да се сетиме на сите што своите животи ги вградија во темелите на вековниот сон – македонската држава, да изразиме жалење за неправдата за сите оние што настрадаа заради различни идеолошки и политички ставови.

Во исто време, да повикаме на помирување на минатото и сегашноста, во име на иднината. Да се обединиме заради заедничките стратешки цели од исклучителна важност за иднината на нашата заедничка држава – Република Македонија.

Очекувам, како што Владата се отвори за целата општествена јавност, така и секој, без разлика од различностите по која било основа, да се види себе си и да се вгарди себе си во процесите и промените со коишто заедно испишуваме нова историја за Република Македонија. На таа историја следните генерации ќе можат цврсто да ја постават иднината, како што ние го правиме тоа со аманетот од Илиденското востание и АСНОМ.

И затоа, да бидеме сите на ниво на својата обврска.

Да останеме здружени едни со други и да и го обезбедиме на Република Македонија заслуженото место во светот, во тој свет којшто е поле за културен напредок на народите.

Имаме пред себе големи цели.

И како што вели Гоце Делчев: Трудот е силата со која човекот станува голем во секоја иницијатива.

Како што вреди секоја капка крв врежана во овој свет датум, 2 август,  Ден на Републиката, вреди и секоја капка пот за Нашата Македонија.

Нека ни е честит и вековит 2 август, Денот на Илинденското востание, Денот на АСНОМ, денот на нашата држава, Република Македонија.

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, за време на посетата на Босна и Херцеговина беше поканет на ексклузивно и опширно интервју за регионалната телевизија Н1. Првото прашање на новинарот Борис Брезо се однесуваше на посткризната ситуација во Република Македонија. Тој го замоли премиерот Заев да даде оценка каква е ситуацијата сега и дали постои можност кризата да се повтори.

Претседателот на Владата на Република Македонија Заев, нагласи дека сите во државата извлекоа поука од политичката криза и дека сите чекори што беа преземени, или се преземаат, се во насока таа никогаш да не се повтори.

„Тргнавме напред за да обезбедиме подобар живот за сите граѓани. Вие сте телевизија што го покрива целиот овој мултиетнички регион и вие самите известувавте за настаните кај нас. Овие лузни на моето лице се затоа што еден Македонец се бореше за унапредување на правата на помалите етнички заедници, за доброто на мултиетничка Македонија“, изјави Заев за Н1.

Премиерот Заев за ТВ Н1 соопшти дека со Претседателот на Србија Александар Вучиќ, ги разрешиле сите дилемите кои се појавија во јавноста после неговата изјава дека „има опасност македонското сценарио да се прошири и во Србија“, како и за прашањето на присуството на поранешниот службеник на српските безбедносни служби во Собранието на Република Македонија за време на насилните настани на 27 април оваа година.

„Србија немаше влијание на настаните во Македонија, ниту лоши намери. И таму многу добро знаеја дека Македонија беше блокирана, без функционални иснтитуции. Затоа граѓаните одлучија дека е време за промени. На вечерата на Самитот за Западе Балкан се сретнавме со Претседателот Вучиќ, си подадовме рака и решивме да продолжиме напред. Се договривме да го направиме тоа што го сакаат нашите граѓани – да отвориме нови перспективи и за Србија и за Македонија“, потенцираше премиерот Заев во интервјуто.

Во овој дел на интервјуто, претседателот на македонската влада се задржа на поентите договорени во Трст, на Самитот за Западен Балкан. Доколку се оствари договореното во Трст, ќе им покажеме на Брисел и на ЕУ, дека регионот може да решава важни прашања од заеднички интерес. 

„Во Трст расчистивме со Брисел: Унапредување на регионалната соработка не е замена за членството во ЕУ и НАТО. Тука нема дилеми. Сепак, сите западни земји повеќе ќе не почитуваат ако има покажеме дека соработуваме и дека можеме заеднички да ги освојуваме западноевропските пазари и ќе имаме заеднички пристап до пристапните фондови на ЕУ“, поентираше премиерот Заев.

Посебно внимание во интервјуто му беше посветено на прашањето на паток на Република Македонија со НАТО и на прашањето за проблемот со Република Грција.

„Владата што ја предводам е одлучна да ги реши сите отворени спорови со нашите соседи. Сега имаме одлични односи со Бугарија и Албанија, како и со Србија и Косово. 

Имаме и со Грција. Со Грција разговараме за тоа дека и тие ќе имаат придобивки од тоа што Република Македонија ќе стане членка на НАТО“, одговори Зоран Заев.

Тој додаде дека ја смета за реалност изјавата дека Република Македонија ќе биде 30-та членка на НАТО и дека отворената понуда на алијансата ќе го поттикне рашевањето на отвореното прашање со Грција.

Премиерот Заев подробно го елаборираше и неговиот став дека на мултикултурните општества како што се Република Македонија и Република Босна и Херцеговина, како и другите земји во регионот, треба да се гледа како на предност во духот на основниот принцип на ЕУ – единство во различностите.

„Треба да бидеме паметни и да го искористиме тоа“, истакна премиерот Заев за Н1 телевизија.

Водителот на интервјуто посебно се задржа на актуелните истраги во Република Македонија кои се однесуваат на сериозни злоупотреби на врвни личности од поранешната владеачка партија и запраша дали се можни и нивни притвори.

„Тоа не е моја работа. Мораме да создадеме услови обвинителството и судиите независно да работат. Ако постојат докази, секој мора да одговара. Ако постои опасност осомничените да влијаат на сведоци, мора да бидат притворени. Сите се еднакви пред законот и секој мора да одговара доколку се докаже неговата вина“, објасни претседателот на Владата на Република Македонија.

Во завршницата на интервјуто за телевизијата Н1, премиерот Заев беше запрашан за претстојните локални избори. Тој соопшти дека тие се најавени, дека наскоро ќе бидат распишани, и дека ветува дека владата ќе обезбеди услови за фер и демократски избори. 


Оригинален извор

 

Почитуван домаќин на оваа Конференција за Западен Балкан, претседател на Советот на министри на Република Италија, г-дин Паоло Џентилони, почитуван еврокомесар за проширување, Јоханес Хан, почитувана потпретседателке на ЕК и висока претставничка за надворешна и безбедносна политика, Федерика Могерини, колеги од земјите членки на ЕУ и од регионот,

За почит се амбициите и задачите што ги презеде Италија, со цел поврзување на регионот и отворање соработка помеѓу земјите во клучни области, што отвораат можности за економски развој, справување со заедничките безбедносни предизвици и европски перспективи. И чест и потреба е да се биде дел од овој Самит што е шанса за унапредување на регионалната соработка, со значајната поддршката на земјите членки на ЕУ на Западен Балкан. И кон ЕУ и кон Република Италија, за ова, изразувам голема благодарност во име на граѓаните на Република Македонија, во име на Владата на Македонија и во мое име како премиер.

Да, има голема потреба од формирање рамка за унапредување на односите меѓу земјите од Западен Балкан, кон што е силно определена новата Влада на Република Македонија.

Постои и голема потреба не само од реформи, туку и од фокусиран забрзан реформски напредок.

Ова ја трасира евроинтеграцијата на регионот. Ова усогласување со стандардите на ЕУ значи и достигнување квалитет на живот во нашите држави, што ќе ги направи спокојни, сигурни, среќни и безбедни нашите граѓани.

Знам дека граѓаните на Македонија се изморени од долгогодишната стагнација. Но, сакам да го споделам и оптимизмот во нашата држава, што го заменува тој замор. Тој оптимизам е резултат на видиците што ги отворија демократските промени во Македонија, но и подадената рака од Брисел и меѓународната заедница, кои што тоа го препознаа и ги отворија вратите за Република Македонија.

Тоа се врати на перспективи за граѓаните на Македонија, на верба и на надеж дека ова е моментот што не смее да се испушти. Ова е шансата за напредок. И ние тоа го имаме предвид.

Затоа ќе бидам конкретен по посочените точки важни за овој Самит:

1. Сакам да ве уверам дека: Постои политичка волја кај Владата на Република Македонија да ја поддржи и прифати Aгендата за поврзаност на регионот, која што значи шанси за напредок на Македонија и на Западен Балкан. Поврзувањето не е само политичко прашање. Добрососедските односи не се само прашање на политичка култура. Тие се неопходност. Тие се мостови кон Европа и светот. Тие значат и конкретни придобивки во квалитетот на живот на нашите граѓани.  Кон тоа придонесува добрата инфраструктурна поврзаност, којашто носи можности за економски развој на државите. Затоа го поздравувам денешното потпишување на Договорот за транспортна заедница, што ќе го олесни поврзувањето меѓу државите од регионот според законодавство на ЕУ.

Железничното поврзување на Република Македонија со Република Бугарија е пример колку ние сериозно гледаме на оваа Агенда за поврзување во регионот.

Одлуката веќе ја донесе нашиот меѓународен партнер ЕБОР, за изградбата на железничката пруга Куманово - Деве Баир, како дел од Коридорот 8, на барање на Македонија.

Исто така, Владата на Македонија е посветена кон реформи и во енергетскиот сектор, со цел да го исполниме својот дел од обврските од Договорот за основање енергетска заедница за Југоисточна Европа. Свесни сме дека тоа ќе отвори можности за финансиски олеснувања за граѓаните и за компаниите.

2. Владата на Република Македонија е свесна дека основата на секоја демократска држава, во што сме определни да продолжиме да ја градиме Македонија, е владеењето на правото и доброто управување.

Тоа е европска и цивилизациска вредност, важна за остварувањето на стратешката цел на Република Македонија - членство во Европската унија. Длабоката и долгогодишна политичка криза, предизвикана токму од непочитувањето на овие базични обврски, ни покажа дека тоа е и потреба за граѓаните кои имаат уставно право на правда и почитување на нивните слободи и права. Секој да е еднаков пред законот. Секој да се чувствува заштитен. Затоа реформите во правосудството се меѓу итните реформски приоритети во Планот 3-6-9 што го усвои Владата. Си зацртавме амбициозни краткорочни, среднорочни и долгорочни цели, за следните 3, 6 и 9 месеци. На есен да добиеме чиста препорака од Европската комисија за преговори со ЕУ, а потоа да отвориме пат за дискусии меѓу земјите членки и за датум за почеток на пристапните преговори. Ве уверувам, Македонија може да биде и ќе биде кредибилен партнер на ЕУ во регионот, а тоа ќе испрати и нова мотивирачка порака за целиот Западен Балкан, затоа следете нè и поддржувајте нè. Потребна ни е вашата помош и поддршка.

3. Интеграциите за кои зборуваме отвораат пат за регионална економска област што ќе донесе олеснувања и во трговските односи, инвестициите, мобилност, дигитална интеграција. Потребен ни е одржлив економски развој и економска стабилност за граѓаните. Само задоволни граѓани се гаранција за мир, стабилност и безбедност. 

4. Безбедносните прашања се посебен предизвик на денешнината. Во врска со ова, порачувам дека Република Македонија останува цврст партнер во справувањето со предизвиците во борбата против тероризмот. Илегалната миграцијата, радикализацијата, бараат заеднички ангажман во справувањето. Македонија покажа одговорност во мигрантската криза и ќе продолжиме активно да соработуваме со ЕУ, за да имаме резултати.

Република Македонија, почитувани пријатели од регионот и од Европската унија, се гледа себе си како дел од големото семејство на народи и држави. Граѓаните на Македонија го препознаа и го избраа вистинскиот пат, патот на демократските промени и во име  на граѓаните на Македонија сакам да порачам, ќе соработуваме и ќе придонесуваме кон регионалниот и европски развој.