Соопштенија

 • Средба на премиерот Никола Груевски со Емирот на Државата Катар Хамад бин Калифа ал Тани

  Во Владата на Република Македонија денеска се одржа билатерална средба на делегации на Владата на Република Македонија и Државата Катар, предводени од претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски и Емирот ...

 • Седница на Економскиот совет

  Ве информираме дека вчера попладне (понеделник, 17.10.2011 година) Економскиот совет при Владата на Република Македонија одржа редовна седница, на која се разгледуваа повеќе точки од областа на економските политики и проекти.

 • Груевски: Македонија е подготвена за преговори со ЕУ, фер и чесно е тоа да и се овозможи

  Обновената препорака од ЕК е признание за сработеното. Уверен сум дека во овој момент Македонија го има капацитетот и кадровски, и организациски, и вредносно, па и културолошки да ги почне проговороите за членство во ЕУ и ќе биде фер ...

 • „Џонсон контролс“ ја почна изградбата на новата фабрика во Штип

  Во технолошко индустриската развојна зона во Штип почна изградбата на нова фабрика на американскиот автомобилски гигант „Џонсон Контролс“, а во која е предвидено производство на навлаки за автомобилски седишта. Камен темелникот го поставија премиерот Никола Груевски, Владимир Теплик од „Џонсон Контролс“, амбасадорот на САД во земјава Пол Волерс и вицепремиерот Владимир Пешевски.
  Премиерот Никола Груевски истакна дека инвестицијата на автомобилскиот гигант „Џонсон Контролс“ е во вредност од околу 20 милиони долари, а во која ќе се вработат 1.400 работници.

 • Премиерот Груевски се сретна со Македонците од Голо Брдо

  Република Македонија ќе стори се што може за да помогне да се подобрат условите за живот на етничките Македонци кои живеат во Албанија во соработка со властите во Тирана. Тие се лојани граѓани на Република Албанија и така треба да биде . . .

 • Премиерот Груевски ја предаде во употреба регионалната делница од дебарското село Џепиште до границата со Албанија

  Премиерот Никола Груевски денеска ја предаде во употреба новата регионална делница од дебарското село Џепиште до границата со Република Албанија.
  На свеченоста присуствуваа жители од повеќе населени места на областа Голо Брдо, од македонска и од албанска страна, претставници на локаланите власти на Дебар и Маврово-Ростуше, македонскиот амбасадор во Тирана, министри и пратеници.

 • Седница на Комитетот за реформи во јавната администрација

  Комитетот за реформи во јавната администрација при Владата на Република Македонија, денеска(четврток, 13.10.2011 година) одржа состанок на кој се разгледуваше Стратегијата за реформи на јавната администрација и акционите планови за нејзина имплементација.

 • Ивановски: Професионално услужени граѓани е целта на реформите во администрацијата

  Комитетот за реформи во јавната администрација денеска одржа состанок на кој ги разгледа активностите на Владата, Акцискиот план и Стратегијата за реформа на јавната администрација.
  Целта е, како што изјави ресорниот министер Иво Ивановски по седницата, граѓаните да бидат професионални ефикасно услужени од администрацијата.

 • Владата го утврди Предлог законот за престанување на важење на Законот за попис

  Владата на Република Македонија на денешната седница расправаше и го утврди текстот на Предлог Законот за престанување на важење на Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија 2011 година.

 • Изјава на премиерот Никола Груевски по добивањето на Извештајот за напредокот на Република Македонија за 2011 година

  Почитувани,
  Предмалку го добивме Извештајот кој го подготви Европската Комисија, и кој се однесува на напредокот што нашата држава го направи во изминатата година.
  Ние сме задоволни што оваа година, исто како и минатите 2009 и 2010 година, Европската Комисија даде позитивна оценка за се она што македонските институции и граѓаните го реализираа во изминатиот период на полето на европските интеграции на Република Македонија.

Pages