Соопштенија

 • Италијанска инвестиција од 10 милиони евра во изградба на трговски центар во Петровец

  Со поставување камен-темелник во општина Петровец денеска почна изградба на мултифункционален трговски центар, инвестиција на италијанската групација Еуроиталија во вредност од 10 милиони евра. Деловниот објект ќе се простира на површина од 10.000 квадратни метри и треба да овозможи 100 нови работни места.

 • Промоција на 13 нови книги од медицинските науки во рамки на проектот за превод на 1000 стручни книги

  Тринаесет нови наслови на книги од областа на медицинските науки беа промовирани денеска во рамки на проектот „Превод на 1000 стручни, научни книги и учебници од кои се учи на врвните, најдобрите и најреномираните универзитети во САД и Англија, а од областа на правото во Франција и Германија“.

 • Средба Груевски - Хејг во Лондон

  Премиерот Никола Груевски во рамки на посетата на Лондон по повод Инвестицискиот форум „Обединето Кралство - Македонија“, за презентација на можностите за правење бизнис пред потенцијалните британски инвеститори, денеска се сретна со шефот на британската дипломатија Вилијам Хејг.

 • Груевски: Третото место на Македонија на листата топ реформатори на СБ валоризација на сработеното

  Веста од Светската банка дека Македонија има огромен напредок во делот на реформите за создавање добра бизнис клима и за креирање бизнис е голем успех за нас и сериозна валоризација од институција, која што нема политички пресметки кога ги прави овие рангирања туку оценува само стручно според направените реформи и нивното спроведување особено во делот на економијата и економските промени што се направени во земјата.

 • Ставрески: Македонија трет топ реформатор во светот во Извештајот на Светска банка за водење бизнис

  Република Македонија е трет топ реформатор во светот оваа година, според Извештајот на Светска банка „Дуинг бизнис 2012“, по Мароко и Молдавија. Во Извештајот, објавен денеска, таа се искачи за 12 места од 34 на 22 место. Таа е лидер во Западен Балкан и подобра е од 19 земји членки во ЕУ.

 • Груевски: Македонија е добра земја за водење бизнис, потврда е присуството на странските инвеститори

  Македонија е добра земја за водење бизнис, тоа најдобро го потврдува Светската банка која преку листата на Дуинг Бизнис неколку години по ред ја става Македонија на врвот на листата на реформатори и поволни бизнис дестинации, а значаен напредок забележуваме и на листата на Форбс.

 • Премиерот Никола Груевски се сретна со потпретседателот на Европската банка за обнова и развој Јан Фишер

  Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска имаше официјално обраќање пред учесниците на Инвестицискиот форум “Обединето Кралство – Македонија”, кој што се одржа во Лондон.

 • Ставрески: Ефективни нови 50 милиони евра за малите и средни претпријатија од ЕИБ

  Кредитната линија од 50 милиони евра од Европската инвестициска банка (ЕИБ) намената за финансирање на проекти за средните и малите претпријатија стана ефективна со денешното потпишување на договорите за гаранција на заемот.
  Средствата ќе бидат дистрибуирани од Македонската банка за поддршка на развојот преку комерцијалните банки со поволни услови. Каматната стапка ќе изнесува 5,5 проценти, а ќе бидат одобрувани два вида на кредити - инвестициски кредити за трајни обртни средства.

 • Попоски: Силна поддршка за зачленување на Македонија во НАТО

  Силна поддршка за зачленување на Република Македонија во НАТО алијансата и увреување дека се исполнети сите услови за тоа, е заедничката констатација на учесниците на амбасадорскиот состанок, информира министерот за надворешни работи Никола Попоски по завршување на редовниот годишен состанок на Република Македонија со Северно-атланскиот совет во Брисел.

 • Ставрески: Нема зголемување на даноците или воведување на прогресивно оданочување

  Не се размислува за зголемување на даноците или за воведување на прогресивено оданочување бидејќи тоа би однело многу претпријатија во пропаст, изјави денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Во нашата програма нема предвидено зголемување на даноци, ниту воведување на прогресивно одданочување. Сметаме дека тоа е лоша политика посебно во вакви околности кога во економијата во Европа и светот се случуваат кризни ситуации зголемувањето на данокот не е добро и тоа би одвело многу претрпијатија во пропаст.

Pages