Соопштенија

 • Отворен модернизираниот аеродром „Александар Велики“

  Обновен и модернизиран со најсовремена технолошка опрема според сите светски стандарди и капацитет да опслужува четири милиони патници годишно е новиот лик на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, што го презентира денеска концесионерот - турски ТАВ во присуство на македонскиот државен врв и бројна бизнис турска делегација. Од 9 септември (петок), со првиот лет на Аустриан ерлеинс целиот сообраќај ќе се одвива на новиот терминал на „Александар Велики“, најави Мустафа Сани Шенер, генерален директор на ТАВ аеродроми.

 • Филе: Името може да се реши до крајот на годинава, реформите да продолжат

  Еврокомесарот за проширувње Штефан Филе е оптимист и очекува до крајот на годинава да биде решен проблемот со името меѓу Грција и Македонија.
  - Решението ќе биде добро за земјата, за луѓето и за бизнисот. Вашата земја заслужува да биде дел од позитивната слика на регионот. Ако нема решение земјата ризикува да заостане, рече еврокомесарот на денешната прес-конференција со премиерот Никола Груевски.

 • Клиниката за очни болести во Скопје доби современа медицинска опрема

  Нова современа медицинска опрема денеска доби Клиниката за очни болести во Скопје. Станува збор за инвестиција од еден милион евра што е дел од вкупната набавка на офталмолошки апарати за јавните здравствени установи вредна три милиони евра. Клиниката е опремена со последната генерација апарати за дијагностика на очни болести како што се оптички томограф и ретинална камера, како и со опрема за офталмолошка амбуланта: биомикроскоп, тонометар, сет за ортооптика, офталмоскопи и апаратура за изведување хируршки зафати.

 • „Џонсон контролс“ отвора нова фабрика во Штип, инвестиција од 20 милиони евра

  „Џонсон контролс“ почнува со реализација на втората инвестиција во земјата од околу 20 милиони евра. Договорите треба да се потпишат за две до три недели, а изградбата на фабриката лоцирана во Технолошко индустриската зона кај Штип да почне со изградба на средината на наредниот месец. Според премиерот Никола Груевски, кој денеска имаше средба со менаџерот на проектот во Македонија Стивен Мејлеманс, ова е потврда за добрите услови за бизнис со оглед на тоа што компанијата „Џонсон контролс“ одлучува да инвестира по вторпат во земјава.

 • Индиската „Мадерсон груп“ влегува на македонскиот пазар

  Индиската компанија „Мадерсон груп“ денеска со поставување камен-темелник во Технолошко-индустриската развојна зона Скопје 1 го официјализираше влезот на македонскиот пазар. Станува збор за инвестиција вредна 12 милиони евра со која треба да се обезбедат нови 140 вработувања. Планирано е на површина од 2,7 хектари да бидат изградени два производствени погона во кои ќе се произведуваат делови за ретровизори, односно во еден од објектите лимени делови за ретровизори, а во другиот стакло за ретровизори.

 • Пуштена во употреба училишна спортска сала во Трубарево

  Основното училиште „Крум Тошев“ во скопско Трубарево по 52 години постоење доби нова училишна спортска сала, која е дел од владиниот проект за изградба на 180 спортски сали во земјава. Ќе ја користат 327-те ученици на училиштето, како и жителите од ова населено место. Во употреба ја пуштија премиерот Никола Груевски, министерот за образование и наука Панче Кралев, градоначалникот на општина Гази Баба Тони Трајковски.

 • Состанок на Комитетот за странски инвестиции

  Во Владата на Република Македонија денеска се одржа состанок на Комитетот за странски инвестиции со кој претседаваше претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски.

 • Прва седница на Комитетот за туризам

  Со цел да се зајакне фокусот и поддршката на Владата за развој на туризмот во Република Македонија, како и да се обезбеди навремена реализација за Стратегијата за развој на туризмот и на проектите од програмата на Владата од оваа област...

 • Прва седница на владиниот Економски совет

  Во Владата на Република Македонија денеска се одржува првиот состанок на Економскиот совет со кој претседава премиерот Никола Груевски.
  Економскиот совет е новоформирано тело во рамки на Владата во кое постојано ќе членуваат нејзиниот претседател кој воедно ќе биде и негов претседавач, министрите од економските ресори, гувернерот на Народната банка, како и претставници на други државни институции со одредени надлежности во сферата на економските прашања.

 • Пуштено во употреба тениско игралиште во Вевчани

  Општина Вевчани денеска доби ново тениско игралиште, кое е дел од владиниот проект за изградба на 100 тениски терени во државата.
  Вредноста на инвестицијуата е пет милиони денари, а игралиштето ги има сите карактеристики потребни за одржување меѓународни тениски натпревари - осветлување, пристапни патеки, жичана ограда, целосна инфраструктурна приклученост и најсовремена подлога по сите стандарди на Светската тениска асоцијација.

Pages