Позиционирана во центарот на Балканот; претставувајќи порта кон европскиот пазар од 500 милиони жители, со традиоционалните пријателски односи, поволностите кои ги нуди во бизнисот, Македонија заслужува да биде прв избор за турските инвеститори. Ова беше пораката  пренесена до економските новинари од најпрестижните турски медиуми на денешниот настан што го организираше Стопанската комора на Македонија и Турција (МАТТО) во Скопје.

Претседателот на МАТТО Ајдован Адемоски посочи дека трговската размена од 400 милиони долари меѓу двете земји не е доволна, а целта треба да биде таа да достигне една милијарда. Во последниве 10 години Република Турција се позиционираше во првите топ 10-земји инвеститори во Македонија. „Добрите политички односи треба да се рефлектираат во економската соработка меѓу двете земји“, истакна Адемовски. 

Министерот за економија Крешник Бектеши упати на стабилната и пријателска бизнис-клима, давајќи посебен осврт на  мерките за финансиска поддршка на инвестициите. „Со неодамна донесениот Закон за инвестиции и План за економски раст понудивме цела лепеза од можности за финансиска поддршка на инвестициите, подеднакво за домашните и странските компании. Даваме поддршка за нови вработувања, за воспоставување и унапредување на соработка со добавувачи од РМ, за технолошки развој и истражување, за инвестициски проекти од значаен економски интерес, за зголемување на конкурентноста на пазарот, за освојување на пазари и пораст на продажбата“, подвлече Бектеши.

Пред Македонија се ЕУ и НАТО перспективите, особено значајни за безбедноста и сигурноста на вложувањата. „Земјата нуди и одлични можности за инвестирање, најмногу во слободните зони каде корпоративниот, персоналниот и данокот за опрема, вклучително и ДДВ се нула проценти, а одлични се условите и за гринфилд и за браунфилд инвестиции“, рече министерот за инвестиции Аднан Ќахил, дополнувајќи дека токму поради ваквите услови, производството во Македонија е 30 отсто поевтино во однос на другите земји.

Пред присутните, претставници на компаниите ТАВ, Џевахир Холдинг, Суташ, како членки на МАТТО ги претставија своите досегашни инвестиции во Македонија и најавија нови, со милионски суми. Од 11 компании во слободните економски зони, пет се турски. Според статистиката, од вкупниот број странски инвестиции во Македонија, 1,8 милијарди долари се турски.
Економските новинари од Турција пристигнаа вчера, а ќе престојуваат во Македонија до 8 јули. Целта на посетата, чиј домаќин е МАТТО, е да се информираат за економските услови и потенцијалите кои потоа би ги пренеле во својата земја. 

Вчера попладне, во Македонската опера и балет, Агенцијата за иселеништво на Република Македонија на свечена промоција  ги презентираше трите нови проекти кои се од суштинско значење за иселениците од Македонија во дијаспората.

Со изработката на Прирачникот за иселениците, Сликовница за изучување на мајчиниот јазик за децата на иселеници во дијаспората и новата веб страна,  Агенцијата за иселеништво овозможи реализација на потребите, целите и барањата на иселениците во  земјите во коишто живеат, работат и организирано дејствуваат.

При изработка на трите проекти, Агенцијата за иселеништво доби поддршка и од соодветните институции и Владата на Република Македонија. Исто така, треба да се нагласи дека взаемната соработка со министерот задолжен за дијаспора, во Владата на Република Македонија, Едмонд Адеми, ги даде очекуваните резултати за подобрување на соработката со иселениците и иселеничките организации во целиот свет.

Министерот задолжен за дијаспора во Владата на Република Македонија, Едмонд Адеми, во своето обраќање, по овој повод, посочи дека му претставува посебна чест отворањето на оваа промоција и претставувањето на трите проекти реализирани од Агенцијата за Иселеништво, и тоа: прирачникот за иселениците којшто ќе им помогне на иселениците да се запознаат со своите права и обврски во нивната матичната земја; Сликовница за изучување на мајчин јазик, којашто пак дава можност на многу креативен, лесен и забавен начин децата на иселениците од земјата да се запознаат и да го научат јазикот на нивните родители, и секако новата веб страна на Агенцијата за иселеништво, за исцрпување на сите информации за нивните потреби.

Министерот Адеми нагласи дека нема поголема заштита и промоција на сопствениот национален, културен и јазичен идентитет од тоа кога една Влада се грижи за новите генерации, родени надвор од Македонија, да овозможи на овие генерации да им го зближи знаењето и учењето на мајчиниот јазик. Токму тоа оваа Влада го прави, и ќе продолжи да го прави во наредниот период со конкретни активности.

Министерот Адеми посочи дека Иселениците се лојални граѓани во земјите во коишто живеат, творат и работат, но истовремено се и мост на поврзување меѓу Република Македонија и земјата на престојот. Истовремено тие треба да бидат горди на земјата на нивото потекло бидејќи во континуитет ќе ја имаат поддршката од Владата на која можат да се потпрат.

Воедно, се нагласи дека Агенцијата за иселеништво со оваа промоција ги приближи активностите, дејноста и причините за кои што постои и функционира како важна државна институција.

Во своето обраќање, директорот на Агенцијата за иселеништво, Никола Шалваринов, во својот говор посочи дека со овие клучни проекти се нагласуваат активностите на Агенцијата, со единствена цел да се постигне препознатливост при преземените обврски и нејзиното работење.

Во таа насока, објасни дека Агенцијата изработи соодветна Илустрирана азбука во печатена и дигитална форма, како помагало за изучување на мајчиниот јазик, наменета за децата на иселениците, при што Сликовницата е во изработка и издавништво на Агенцијата, којашто на илустративен начин допира до најмладите и создава здрава  основа за изучување на мајчиниот јазик. Исто така, нагласи дека и останатите два проекти, Прирачникот за иселеници и веб страната на Агенцијата, се во духот за информирање и приближување на работата на Агенцијата до иселениците, а истите се изградени согласно актуелните  законски прописи  во земјата, сегашните општествени, политички и економски состојби како и во насока на можните идеи, планови  и соодветни решенија.

Според Шалваринов, Прирачникот за потребите на иселениците на јасен и недвосмислен начин ги појаснуваат правата, обврските и потребите коишто можат да ги остварат иселениците од Македонија. Инаку, ребрендирањето на веб страната, се овозможува лесен пристап до минатите, идните и моменталните  активности на Агенцијата, давајќи соодветна слика за работењето коешто е од клучен интерес и за иселениците и за државата.

За првпат по многу години иселениците од Македонија добиваат вистински патоказ за начинот за остварување на своите  права, посочи во своето обраќање пред присутните директорот на Агенцијата, Шалваринов.

За оправданоста и реализацијата на овие проекти од страна на Агенцијата, во своето  обраќање на промоцијата, професорката Верица Јанеска од Економскиот институт во Скопје,  посочи дека преку Прирачникот за иселеници ќе им се доближат потребните информации и податоци за остварување на правата во матичната земја, додека пак Сликовницата на модерен и лесен начин  ќе го доближат мајчиниот јазик до најмладите генерации на иселеници во дијаспората.

Воедно, професорката Јанеска посочи дека новата  веб страна ќе биде прозорец  за активностите, случувањата и идните активности на Агенцијата кон иселениците од Република Македонија.

Директорот на Јавното претпријатие за државни патишта, Зоран Китанов денеска пред претставниците на медиумите ги презентираше остварените инвестиции на претпријатието за првите 6 месеци од 2018-та година.

Притоа истакна дека, во интерес на граѓаните, целта на ЈПДП и на Владата на Република Македонија е да се реализираат програмските одредници „Македонија без црни точки” и инфраструктурно поврзување кое ќе овозможи пристигнување од еден до друг град за помалку од 90 минути.

„ЈП за државни патишта во вториот квартал од 2018- та година има остварено инвестиции во вкупен износ од 2.217.070.250 денари или 36 милиони евра, што е за 9.770.127 евра повеќе во споредба со минатата година, или зголемување од 37%.

Или, споредбено за првото полугодие од 2018 година во однос на првото полугодие од 2017 година, ЈП за државни патишта има реализација на инвестиции за 6,82% повеќе, или 3,43 милиони евра повеќе реализирани инвестиции“, истакна Китанов.

Овие средства, како што рече директорот Китанов, се обезбедени од кредити од меѓународни финансиски институции, како и од сопствени средства на ЈП за државни патишта. 

Инаку, за 2018-тата година, се обезбедени вкупно 270 милиони евра за изградба на нови патишта, за реконструкција, рехабилитација и за обнова на повеќе од 60 патни правци ширум Македонија во должина од околу 800 километри. Дел од овие средства се од државниот и од буџетот на ЈПДП, а дел се обезбедени преку заем од Светска банка, ЕБОР и ИПА2.

„Со околу 20 милиони евра, буџетски средства и со средства на ЈПДП, веќе се работи на рехабилитација на регионални патишта во должина од 230 километри.

Со 86 милиони евра средства обезбедени од Европската банка за обнова и развој се планира рехабилитација на 26 патни правци во должина од 422 км.

Со 14 милиони евра од Светска банка се работи на рехабилитација на 13 патни правци во должина од околу 150 км“, додаде директорот на ЈП за државни патишта, Зоран Китанов.

Дел од проектите, како што рече Китанов, ќе бидат завршени до крајот на 2018-та, а оние чија изградба ќе започне годинава, се очекува да бидат комплетирани во текот на следните неколку години.

„Заради безбедноста на граѓаните се фокусираме на изградба на инфраструктура што ќе значи иднина за македонската економија и истовремено, ќе биде мрежа за сигурно и безгрижно патување и транспортна комуникација.

Градиме патишта, исто како што градиме и држава, по Европски правила“, заклучи директорот на ЈП за државни патишта, Зоран Китанов.

Претставниците на медиумите, Китанов, исто така ги информираше и за приходот од патарините, кој во првото полугодие од 2018-та година е поголем за 54 милиони денари споредбено со истиот период лани.

Одговорајќи на новинарско прашање на што се должи тоа, Китанов рече дека тоа е поради зголемениот обем на сообраќај, но и како резултат на подобрата организираност. Притоа потенцирајќи дека на Коридорот 10 првично ќе започне електронската наплата на патарините.

Исто така, директорот на ЈП за државни патишта појасни дека се реновираат патарините по должината на Коридорот 8 и дека преостанува на есен да започне инсталирањето на потребниот софтвер за овој вид на плаќање на патарините.

Во однос на изградбата на автопатот Кичево – Охрид, одговорајќи на прашање на новинарите, Китанов рече дека за 10-тина дена ќе се знае точната сума којашто ќе треба дополнително да ја плати ЈП за државни патишта. Притоа тој истакна дека Владата и ЈПДП се во предност, бидејќи со фирмата изведувач се преговара со цените на подизведувачите според кои и досега работеле, без притоа државата да наплати високи маржи – пракса која се практикувала во изминатите години.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, синоќа имаше пријателски и срдечен телефонски разговор со потпретседателот на САД, Мајк Пенс.

Американскиот потпретседател упати силни честитки до премиерот Заев и до неговиот грчки колега Алексис Ципрас за покажаното лидерство со потпишување на договорот за решение на спорот меѓу двете земји.

Според потпретседателот Пенс, договорот покажува јасен сигнал дека Република Македонија се доближува кон развиениот западен свет, што ќе биде јасно верификувано на самитот на НАТО во Брисел наредната недела.

Поканата за влез во НАТО, како што рече Пенс е јасен сигнал дека позитивниот резултат од референдумот ќе значи конечно полноправно членство на Македонија во Северно-атлантската алијанса.

Пенс исто така изјави дека САД изразуваат интерес да бидат вклучени и да ги поддржат прогресивните процеси кои следуваат во наредниот период во Македонија, посебно за спроведување на реформите, како и за целосна имплементација на договорот со Грција.

Потпретседателот Пенс им посака на македонските институции успешни и динамички преговори за членство во Европската Унија, нагласувајќи дека пријателството помеѓу Македонија и САД се продлабочува и зајакнува.

Премиерот Заев изрази благодарност за големата поддршка што ја има Република Македонија од САД во континуитет од времето на прогласувањето на независноста и во сите важни процеси за државата односно интеграција во НАТО и во ЕУ.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев во Сараево е прогласен за Европска личност на годината од Агенцијата за избор на најдобар менаџер во БиХ, Југоисточна и Средна Европа и Европското здружение на менаџери.

Премиерот Заев ја доби златната плакета за европска личност на годината од врвни менаџери и политичари, како што е наведено во Одлуката, „за исклучителни заслуги за стабилизација и подобрување на односите меѓу европските држави, посебно меѓу соседите, како и за економска, културна и секоја друга соработка меѓу државите и народите во регионот, за надминување на сите стереотипи и барање најдобри можни решенија во постоечките услови на соработка и пријателства“.

Златната плакета – Европска личност на годината, на премиерот Заев му ја врачи претседавачот со претседателството на БИХ, Денис Звиздиќ.

По добиената награда, премиерот Заев имаше обраќање пред околу 500-тините присутни личности од бизнис заедници од регионот и Европа, како и пред актуелни и поранешни врвни политичари од регионот и Европа.

Во обраќањето премиерот Заев се заблагодари за честа што му ја укажуваат организаторите и граѓаните на БИХ со тоа што трета година по ред, втора година како премиер на Република Македонија му ја доделуваат највисоката награда, Златна плакета за европска личност на годината.

Премиерот Заев потврди и во обраќањето на Церемонијата дека плакетата европска личност на годината, оваа година ја посветува на сите негов колеги од регионот, премиерите од Босна и Хецеговина, Србија, Црна Гора, Албанија, Косово, како и на колегите од Бугарија и од Грција и на граѓаните на државите.

„Никогаш повеќе Балканот нема да биде буре барут, Балканот ќе биде европски", порача во обраќањето премиерот Заев.

Претседателот на Владата Заев, придружуван од претседавачот со Советот на министри на БИХ, Денис Звиздиќ по настанот даде изјава за медиумите на повеќе актуелни прашања.

Премиерот Заев рече дека Македонија има евро-атлантска иднина, а НАТО и ЕУ значат и економија. Тој додаде дека очекува успешен референдум, дека граѓаните ќе го кажат последниот збор на референдум за тоа каква иднина сакаат. Премиерот Заев го повика претседателот Иванов да го потпише договорот со Грција, откако за него по втор пат даде согласност Парламентот, со што ќе даде простор граѓаните да се изјаснат. Тој рече дека има правни механизми за обезбедување на волјата на граѓаните, а референдумот е еден од нив, а во врска со можни предвремени избори оцени дека политичарите треба да имаат цел мандат бидејќи не е важно да победат политичарите, туку државата. Премиерот Зоран Заев во изјавата за медиумите во Сараево рече и дека на Самитот на НАТО на 12 јули очекува покана за Македонија.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, во Сараево попладнето имаше тет-а-тет средба со претседавачот со Советот на министри на Босна и Херцеговина, Денис Звиздиќ.

На средбата е констатирано дека се во развој билатералните односи помеѓу Република Македонија и Босна и Херцеговина, за што говорат и честите средби на високи политички нивоа, коишто се дел од позитивните тенденции за соработка и евро-атлански перспективи на регионот.

Претседавачот со Советот на министри на БиХ, Звиздиќ, му честиташе и лично на премиерот Заев за достоинствените лидерски одлуки и чекори што отворија пат Република Македонија да добие датум за почеток на преговорите со ЕУ, а за неколку дена и покана за членство во НАТО на претстојниот Самит на Алијансата.

Се зафативме за сериозни реформи и се посветивме на градење добрососедски односи врз база на доверба и грижа едни за други. Така станаа возможни договорите со Бугарија и со Грција, низ заеднички напори, како и реализацијата на Планот 3-6-9 со клучните реформски приоритети. Отворените врати за Македонија од ЕУ и НАТО се дополнителен мотив, уште поенергично, како Влада и како општество да ги сработиме сите домашни обврски, пред се во делот на правосудството и воспоставувањето правна држава. Граѓаните на Македонија ќе живеат подобро и ќе бидат посреќни, а тоа го посакуваме за граѓаните на целиот регион, рече премиерот Заев.

Претседателот на Владата, Заев и претседавачот со Советот на министри, Звиздиќ заеднички констатираа дека напредокот на Република Македонија, за само една година, од режим во демократска држава со евро-атлантска иднина е реален пример, како ако се има политичка волја, има решенија за секое билатерално прашање, а државата може да се развива. Ова е поттик за земјите од регионот за нивниот индивидуален напредок, што води и кон колективен регионален напредок во евро-интегративните процеси.

На средбата, премиерот Зоран Заев и претседавачот со Советот на министри, Денис Звиздиќ, беа разменети мислења за можностите на унапредување на соработката меѓу Македонија и БиХ, меѓу што влегува и реализацијата на идејата за воспоставување авио линија којашто ќе ги олесни контактите меѓу двете земји на сите нивоа.

Премиерот Заев е во Сараево на покана на Агенцијата за избор на нај менаџер во БИХ, Југоисточна и Средна Европа и на Европското здружение на менаџери за да му ја доделат, како што е најавено, највисоката награда, Златна плакета – европска личност на годината.

Непосредно пред почетокот на оваа традиционална манифестација, премиерот Заев даде изјава за медиумите во којашто изрази  благодарност за честа што ја добива трета година по ред, втора како премиер на Република Македонија, да му биде врачена највисоката награда, Златна плакета за европска личност на годината.

Премиерот Заев соопшти дека годинешната плакета за европска личност на годината, ја посветува на сите негови колеги од регионот, премиерите од Босна и Хецеговина, Црна Гора, Албанија, Србија, Косово, на премиерите од Бугарија и од Грција, како и на граѓаните на сите наши држави.

Причина за тоа, како што рече премиерот Заев е тоа што лидерите од регионот и граѓаните заедно покажаа лидерство за добра сегашност и добра иднина, а само преку тоа заедништво и соработка, стана возможно да се постават мостовите меѓу нас во регионот и мостовите меѓу нашиот регион и Европа.

Оваа 2018 година, Република Македонија доби датум за почеток на пристапни преговори со ЕУ, очекуваме и покана за членство во НАТО, за неколку дена.  Оваа година се отворија перспективи и за регионот, рече премиерот Заев.

Воспоставивме регионална интензивна, искрена и пријателска регионална соработка и испративме порака дека решение за секој билатерален спор има, ако има политичка волја, рече претседателот на Владата, Заев.

ЕУ и НАТО освен политичка, се и економска стабилност и лидерите, граѓаните и државите од регионот треба да продолжат да работат заедно, рече во изјавата за медиуми во Сараево, претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев.

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска присуствуваше на промотивен настан во организација на ЕВН на којшто беше претставена нова понуда на фотоволтаични системи за домаќинствата и бизнисите. Во рамки на овој настан премиерот Заев даде изјава за медиумите во којашто истакна:

 

 

Владата на Република Македонија преку новиот Закон за енергетика ја отвори можноста секое домаќинство на кровот од својата семејна куќа, како и секоја компанија, да има можност да инсталира фотоволтаична централа и за сопствени потреби да произведува електрична енергија, а понатаму вишоците струја да ги продава на слободниот пазар.

Особено ми е драго што новиот Закон за енергетика веќе ги дава првите позитивни резултати. Преку овој проект на ЕВН Македонија овие системи на фотоволтаични централи стануваат достапни за граѓаните и компаниите.

Сончевата енергија е еколошки чиста и неисцрпна.

Нашата Македонија е земја на сонцето - тој огромен природен непресушен извор на енергија и потенцијал со заедничка работа и влог мора да го направиме да биде еден од генераторите на економскиот раст во Република Македонија.

Македонско сонце за македонска енергија!

Целта е да го намалиме увозот на електрична енергија и да го зголемиме домашното производство. Да го подобриме квалитетот на живот и да овозможиме услови да се намалуваат трошоците за граѓаните, но и за компаниите, со цел да обезбедиме поголема конкурентност и развој на стопанството. Повеќе пари да остануваат кај граѓаните.

Употребата на ваквите високотехнолошки системи кои ја користат соларната енергија за производство на електрична енергија ќе придонесе за зголемување на домашното производство на електрична енергија, и за почиста и поздрава животна околина, пониски трошоци и подобар квалитет на живот за граѓаните.

Продолжуваме да работиме на мерки и решенија кои ќе бидат основа за развој на енергетскиот сектор како важен сегмент за раст на економијата. Европската енергетска заедница ја прогласи Македонија за најреформатор во енергетиката поради новиот закон и поради сѐ што е направено во оваа област последната година. 

Владата на Република Македонија преку новиот Закон за енергетика ги отвори можностите, а денешниов настан е пример како овие заложби добиваат конкретна реализација. Неодамна се отвори и првата домашна компанија којашто произведува фотоволтаични панели - прв македонски производ од овој тип. 

Ме радува фактот што ЕВН Македонија и компаниите ги препознаваат можностите и веќе креираат понуди со кои ги прават достапни напредните технологии за граѓаните и компаниите. 
Ја користам можноста да се заблагодарам на оваа донација и потстрек на општествена одговорност што ја покажува ЕВН Македонија.
 


Во одговор на новинарско прашање, премиерот Заев додаде:

 

 

„Државата ќе изнаоѓа различни методи и начини како да ги поттикне домаќинствата пред сѐ, а компаниите имаат доволно сила бидејќи профитабилно тоа ќе им се врати за да може да го мултиплицираме овој проект насекаде низ Македонија.

Целта беше таа, најголемата компанија во Македонија го направи првиот исчекор да ги поттикне и другите компании на ваква општествена одговорност да помогнат на наши семејства коишто се повеќебројни, кои се потрошувачи на електрична енергија. Ова семејство знам дека се грее на електрична енергија, исто така тоа е многу важно бидејќи продуцира трошоци, но во периодите кога помалку троши, а повеќе произведува да може да го пласира тоа во мрежата за што ќе добие и парични приходи.

Ова ќе ѝ помогне на државата вкупно во производството на електрична енергија. Има многу кровови во Република Македонија, треба да ги искористиме. Нашето знаме е сонцето, имаме сончеви денови имаме сончева светлина којашто и тоа како може да донесе бенефит и за граѓаните и за државата, вин-вин ситуација. Убеден сум дека ако државата ги испрактикува механизмите што ги има Австрија, што ги има во Германија, а се познати овде во Македонија, новиот закон за енергетика тоа веќе го дава, бенефит ќе имаат и граѓаните, ќе остануваат повеќе пари кај нив што е главна стратешка определба на Владата на Република Македонија верувам и на сите во општеството, но истовремено бруто домашното производство на електрична енергија ќе расте.

Знаете дека Македонија има некаде околу 30% недостаток на енергија кое се увезува иако новите тенденции покажуваат дека ЕЛЕМ продава на пазарот има екстра приходи од тоа што го продава заради менаџментот но генерално знаеме сите дека треба да расте производството на електрична енергија во државата“.
 

Министерот за култура, Асаф Адеми денеска одржа прес-конференција во Владата на Република Македонија, на која информираше за идните активности кои ова министерство ќе ги спроведе како и за сите спроведени активности во 2018-та година.

„Во изминатиот месец, остваривме повеќе работни средби со претставници на дипломатскиот кор, со кои разговараме за идните проекти кои ќе ги реализираме заеднички во наредниот период. 

Во делот на инвестициите, согласно поставената динамика, се реализираат повеќе санации, реконструкции и адаптации на повеќе постојни објекти на националните установи низ Македонија. Буџетските средства за инвестициони работи за капиталните инвестиции за 2018 година изнесуваат 927.060.188,00 денари. Досега, процентот на реализација е 42%, a до крајот на буџетската година очекуваме истиот да достигне 90% од предвидените капитални проекти.“ – рече министерот Адеми.

Во своето обраќање министерот Адеми истакна дека: „ Состојбата во врска со реализацијата на 5 проекти за издавање на книги, од кои за 4 проекти во изминатиот период е доставена уредна документација за 83 книги, но од март/април 2017 година од страна на Министерството за култура не е направен прием на ниту една книга. Причината за недоставените примероци е дека Министерството во своја сопственост има 770.000 примероци од испечатените наслови од капиталните издавачки проекти започнати од претходната Влада. Во моментов, дел од испечатените примероци се сместени во подрумите на Министерството, но и во подрумите и други помошни простории на 5 национални институции од културата. Со цел решавање на оваа ситуација, првиот чекор е побрзо дистрибуирање на испечатените примероци во подрумите. Во оваа насока, наскоро ќе биде доставена Информација на Влада со нови предлог - решенија за овие наталожени проблеми, каде ќе се предложи промена на одлуката на листата на институциите кои треба да ги добијат примероците од книгите, и ќе се вклучат оние кои што во претходните години не добивале примероци“

Исто така министерот во своето обраќање нагласи дека ова е реформска влада, и Министерството за култура останувам посветено на реализација и исполнување на сите потребни реформи, согласно определбите на Националната стратегија за развој на културата во Република Македонија во периодот 2018 – 2022 година и Акцискиот план за имплементација на Националната стратегија, усвоени во Собранието на РМ во мај оваа година. За таа цел се формирани 20 работни групи од надворешни стручни лица, при што за одделни суштински прашања за реформите во културата дел од нив веќе ја завршиле или ја привршуваат работата.

„Наша заложба и визија е Министерството за култура да им припаѓа на граѓаните, да ги исполни нивните очекувања и потреби и да им служи на културните институции и културните работници во земјата. 

Во таа насока, нашето залагање ќе биде, пред сѐ, за градење интеркултурно општество, за афирмација на автохтоните културни вредности, за културни проекти без никаква негативна селекција, за поддршка на веќе постоечките културни активности, како и за градење на други, кои ќе опстојат и по нашето заминување од ова министерство, а ќе бидат сведоштво за нашиот пристап за „култура подеднакво за сите“.“ – истакна министерот Адеми во своето обраќање.


Интегрално обраќање на министерот за култура Асаф Адеми на прес-конференцијата која се одржа денеска во Владата на Република Македонија

Почитувани новинари, почитувани граѓани,

Во духот на транспарентностa во комуникацијата со јавноста, дозволете ми да го изразам моето големо задоволство што денеска можеме да се сретнеме и да ве информирам за моите планови и визии за наредниот период.

Најпрвин, би сакал да информирам дека во изминатиот месец имав интензивни средби со вработените на сите нивоа. Од моето назначување бев домаќин на повеќе работни средби со директори на национални установи и институции од областа на културата, а присуствував и на повеќе значајни манифестации од областа на културата низ Македонија. Во изминатиот месец, остваривме повеќе работни средби со претставници на дипломатскиот кор, со кои разговараме за идните проекти кои ќе ги реализираме заеднички во наредниот период. 

Во делот на инвестициите, согласно поставената динамика, се реализираат повеќе санации, реконструкции и адаптации на повеќе постојни објекти на националните установи низ Македонија. Буџетските средства за инвестициони работи за капиталните инвестиции за 2018 година изнесуваат 927.060.188,00 денари. Досега, процентот на реализација е 42%, a до крајот на буџетската година очекуваме истиот да достигне 90% од предвидените капитални проекти. 

Во однос на нормативно-правните работи и авторското право и сродните права, започнати се повеќе законски измени, а треба да се завршат и повеќе приоритетни активности што произлегуваат од Националната стратегија за развој на културата за периодот 2018-2022 година. За таа цел, интензивно се работи на колективниот договор за културата, на нацрт-законот за јавниот интерес во културата, на нацрт-предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за авторското право и сродните права и на Законот за заштита на културно наследство. Исто така, продолжуваме со активности за децентрализацијата во културата, која е еден од приоритетите во Националната стратегија 2018-2022 година. 

Во меѓународната соработка, се одвиваат низа активности за соработка со повеќе земји и партнери од регионот и, пошироко, од светот. Се формираше Координативен центар за соработка со земјите од Централна и Источна Европа и Народна Република Кина (16+1), иницијатива на земјите од ЈИЕ и Кина, чиј 4-ти Форум, со согласност на сите земји-членки е договорено да се одржи следната година во Македонија.

Во изминатиот период беше направен и изборот на добитниците на наградата „Мајка Тереза“, а Одборите избрани во Собранието на РМ работат на избор на добитници на наградите „11 Октомври“ и „Св. Климент Охридски“. 

Треба да ја напоменам  и состојбата во врска со реализацијата на 5 проекти за издавање на книги, од кои за 4 проекти во изминатиот период е доставена уредна документација за 83 книги, но од март/април 2017 година од страна на Министерството за култура не е направен прием на ниту една книга. Причината за недоставените примероци е дека Министерството во своја сопственост има 770.000 примероци од испечатените наслови од капиталните издавачки проекти започнати од претходната Влада.

Во моментов, дел од испечатените примероци се сместени во подрумите на Министерството, но и во подрумите и други помошни простории на 5 национални институции од културата. Со цел решавање на оваа ситуација, првиот чекор е побрзо дистрибуирање на испечатените примероци во подрумите. Во оваа насока, наскоро ќе биде доставена Информација на Влада со нови предлог - решенија за овие наталожени проблеми, каде ќе се предложи промена на одлуката на листата на институциите кои треба да ги добијат примероците од книгите, и ќе се вклучат оние кои што во претходните години не добивале примероци.

Во однос на зачувување на статусот на Охрид, а согласно препораките на Центарот за светско наследство на УНЕСКО (Краков 2017 година), Националната комисија на УНЕСКО при Министерството за култура, во соработка со надлежните органи и институции, локалната самоуправа и невладиниот сектор, презема конкретни активности за исполнување на овие препораки.  Дел од реализираните активности се внесени во Извештајот за напредокот доставен до УНЕСКО на 13 февруари 2018 година. Дополнително, во тек е реализација на останатите активности како што е ревизија на Законот за управување со светското природно и културно наследство на Охридскиот регион и подготовки за ревизија на Акцискиот план.

Вкупните обврски согласно сметководствената евиденција на Министерството за култура заклучно со 31.05.2018 година изнесуваат 1.375.344.089 денари. Почнувајќи од 4 јуни 2018, се доставени сите склучени договори по Годишната програма за нивно сметководствено евидентирање што претставува важен исчекор во реалното прикажување на финансиските обврски. Токму ова беше истакнато и во извештајот на Државниот завод за ревизија за работата на министерството за култура во 2016 година. 

Бидејќи ова е реформска влада, ние остануваме посветени на реализација и исполнување на сите потребни реформи, согласно определбите на Националната стратегија за развој на културата во Република Македонија во периодот 2018 – 2022 година и Акцискиот план за имплементација на Националната стратегија, усвоени во Собранието на РМ во мај оваа година. За таа цел се формирани 20 работни групи од надворешни стручни лица, при што за одделни суштински прашања за реформите во културата дел од нив веќе ја завршиле или ја привршуваат работата.

Наша заложба и визија е Министерството за култура да им припаѓа на граѓаните, да ги исполни нивните очекувања и потреби и да им служи на културните институции и културните работници во земјата. 

Во таа насока, нашето залагање ќе биде, пред сѐ, за градење интеркултурно општество, за афирмација на автохтоните културни вредности, за културни проекти без никаква негативна селекција, за поддршка на веќе постоечките културни активности, како и за градење на други, кои ќе опстојат и по нашето заминување од ова министерство, а ќе бидат сведоштво за нашиот пристап за „култура подеднакво за сите“. 

На крајот, поаѓајќи од ваквите податоци и констатации, сметам дека тековните работи во Министерството за култура се одвиваат во нормален тек, се забележуваат и предизвици и тешкотии што се санирани или се санираат, додека нашата заложба е сите предвидени и усвоени проекти да се реализираат навреме, а за тоа и јавноста навремено и точно да ја информираме. Остануваме отворени за сите ваши прашања и забелешки, за секој вид на критика и сугестија, сѐ со цел културата во Република Македонија да биде на највисоко ниво на приоритети и успеси.  

„На завршницата на еден убав проект кој се одвиваше во последнава година - Ревизија на индустриската политика 2009-2020 - финансиран од Делегацијата на ЕУ и имплементиран од Министерството за економија,  денеска ќе ја претставиме Индустриската стратегија, како важен нов документ кој произлезе од проектот. Стратегијата е во согласност со принципите на европските добри практики и е клучна економска основа на земјава во преговорите за пристапување со ЕУ. Фокусот во стратегијата е ставен на производствениот сектор, а во документот се интегрирани мерките од  Планот за економски раст и предложени се нови мерки, бидејќи бизнис секторот и нивниот развој е секогаш во нашиот фокус!“, рече Бектеши во своео обраќање на настанот на кој беа претставени компонентите на проектот, чиј главен исход беше преглед на тековната индустриска политика и подготовка на модерна индустриска стратегија до 2027 година и акционен план до 2020 година. 

Како илустрација за значењето на индустрсикиот сектор, министерот Бектеши спомена дека преработувачката индустрија  во Република Македонија е од огромно значење и учествува со 12,2% во БДП (2016 година), вработува 19% и учествува со 10% во бројот на активни компании, а најголем дел од извозот или 87% од извозот се креира кај компаниите од индустријата. Речиси 40% од вкупните странски инвестиции во државата се во преработувачката индустрија, од кои 75% се концетрирани во 3 сектори и тоа: транспорт и опрема; основни и преработени материјали и преработка на храна.

„Целта на Индустриската стратегија е да се промовира индустријализацијата преку стимулирање на растот и развојот на производствениот сектор, затоа што само така ќе се зголеми продуктивноста, ќе се создадат добри работни места, ќе се зголемат приходите и ќе се зајакне човечкиот капитал", истакна Бектеши.

Стратегијата има пет цели, и тоа: зајакнување на базата на преработувачката индустрија; подигнување на продуктивноста во производството, иновациите и трансферот на технологии; катализирање на зелената индустрија и зеленото производство; стимулирање на извозот на производството; изградба на сектор за учење за производство.

Притоа, постои силно образложение за ставање на фокусот на преработувачкиот сектор. Ова е во согласност со новиот план за економски раст на Владата, кој во текот на пет години ќе додели државни средства за производствениот сектор во износ од 150 милиони евра, како и големите напори направени за успешно привлекување странски директни инвестиции во технолошките и индустриските развојни зони (ТИРЗ), со што се подигна профилот и имиџот на Република Македонија, а истовремено се спротивстави и на трендот на деиндустријализација, забележан во соседните земји.

Според раководителот на секторот за соработка во рами на Делегацијата на ЕУ, Никола Бертолини, она што државата го правеше последните десет години не беше добро. „Нема да има конкурентност со субвенции. Субвенциите ја влечат економијата надолу. 
Конкурентноста почнува да се развива кога бизнисот лежи на здрави основи“, порача тој, укажувајќи дека еден од поголемите проблеми со кои се соочува македонската економија е недостигот на соодветно едуциран, млад кадар и додавајќи дека Индустриската стратегија што произлезе од проектот, претставува добра појдовна основа. 

Софче Јовановска, советник во Кабинетот на вицепремиерот Кочо Анѓушев, подвлече дека ако македонските компании сакаат да обезбедат раст, мора да извезуват.

Покрај стратегијата, подготвен е и Акционен план за периодот 2018-2020. Инаку проектот „Ревизија на индустриската политика 2009-2020“, е имплементиран од Министерството за економија преку Pinto Consulting GmbH, дел од Pohl Consulting Consortium.