Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, заедно со Заменик на Претседателот на Владата и министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, министрите за култура, за комуникации, отчетност и транспарентност и за дијаспора, Асаф Адеми, Роберт Поповски и Едмонд Адеми, како и со заменик – министерот за локална самоуправа Дејан Павлески и со Националниот координатор за развој на културата Роберт Алаѓозовски, денеска присуствуваше на 45-тата Галичка свадба. 

Искажувајќи го своето задоволство поради можноста да биде покровител на овогодинешната Галичка свадба, Премиерот Заев истакна дека Владата ќе продолжи да ја негува македонската традиција. 

„Пред само неколку дена во Брисел бев посебно горд на поканата која ја добивме за членство во НАТО. Денеска сум посебно горд на нашата историја, нашето културно историско наследство кое го славиме со векови наназад и така ќе продолжиме во иднина. Нашето културно наследство е наша гордост. Штитејќи го културното наследство, го јакнеме и нашиот идентитет“, рече Премиерот Заев.  

Инаку во мај годинава, престижниот магазин „Њујорк тајмс“, Галичката свадба ја вброи меѓу 9-те најдобри фестивали во Европа. На оваа листа покрај од Македонија, се наоѓаат фестивали од Шведска, Шпанија, Германија, Шкотска, Чешка, Италија и два фестивали во Франција. 

Оваа значајна културна манифестација повеќе од 4 децении ги негува свадбарските обичаи и ритуали на жителите од мијачкиот крај. Во исто време, ја зачувува автентичноста на изворните песни и ора, како и надалеку познатата галичка носија на која е врежан печатот на вековните македонски традиции. 

„Почитувани пријатели, ја градиме Македонија како едно општество, како едно семејство за сите. Тоа е промена за трајна придобивка којашто од Македонија ќе направи земја со која сите ќе се гордееме“, додаде Премиерот Заев.

Тој на овогодинешните младенци на Галичката свадба, Тања Лепчевска и Златко Димовски им посака среќа, бериќет и  брак исполнет со многу деца. 

Галичката свадба секоја година се одржува на „Петровден“, односно за време на викендот кој е најблиску до овој празник. Манифестацијата, традиционално, започнува в петок. Низата свадбени обичаи кулминираат денеска, со венчавањето на младоженците во црквата „Св. Петар и Павле“, како и со изведбата на невестинското и други ора.  Во минатото на Петровден во ист ден се правеле повеќе од 60 свадби.

Меѓу гостите на овогодинешната, 45-та Галичка свадба, беа и амбасадорите на неколку земји во Република Македонија. Оваа значајна културна манифестација ја следеа повеќе од три илјади луѓе од земјава, но и од странство.
 


Во своето обраќање Премиерот Заев, меѓу другото истакна дека Владата на Република Македонија и натаму ќе ја негува македонската традиција. 

Во продолжение, интегралниот текст од обраќањето на Премиерот Заев: 
„Во срцето на Мијачијата, моето срце е преполно. Пејсажите, природната убавина со која сме опкружени и оваа глетка пред мене, ме оставаат без здив. 

Пред само неколку дена во Брисел бев посебно горд на поканата која ја добивме за членство во НАТО. 

Денеска сум посебно горд на нашата историја, нашето културно историско наследство кое го славиме со векови наназад и така ќе продолжиме во иднина. Петровден е вековит во македонската култура и посебно во мијачката. На Петровден, како што ми кажаа домаќините на времето се правеле и над 60 свадби во ист ден. 

Ви благодарам за можност да бидам покровител на манифестација позната ширум светот. Галичката свадба повеќе од 4 децении како културна манифестација ги негува свадбарските обичаи и ритуали на жителите од овој крај. Себично во себе ги чува изворните песни и ора, како и надалеку познатата галичка носија. Изработена со филигранска прецизност на терзиите, во колоритот на носијата е врежан печатот на вековните македонски традиции. 

Почитувани министри, амбасадори, гости и пријатели на Македонија од целиот свет. 

Сакам да истакнам дека само пред два месеци престижниот магазин „Њујорк тајмс“, Галичката свадба ја вброи меѓу 9-те најдобри фестивали во Европа. На оваа листа покрај од Македонија, се наоѓаат фестивали од Шведска, Шпанија, Германија, Шкотска, Чешка, Италија, и два фестивали во Франција. 

Затоа, Ве уверувам дека Владата на Република Македонија ќе продолжи да ја негува македонската традиција. Нашето културно наследство е наша гордост. Штитејќи го културното наследство, го јакнеме и нашиот идентитет. Галичката свадба е силен показател дека сме на вистинскиот пат.

Почитувани пријатели, ја градиме Македонија како едно општество, како едно семејство за сите. Тоа е промена за трајна придобивка којашто ќе направи земја со која сите ќе се гордееме.

Би сакал на овогодинешните младенци на Галичката свадба, на Тања и на Златко да им посакам среќа и бериќет, брак исполнет со многу дечиња. 

На крајот дозволете ми уште еднаш да повторам дека сум среќен што заедно со вас денеска имам можност да уживам во звукот на зурлите и екот на тапаните на тешкото. За многу години нека е“, заклучи Премиерот Заев.

Министерството за труд и социјална политика, преку Владата на Македонија ќе предложи законски измени и дополнувања со кои ќе се намалува старосната граница за пензионирање на рударите. Оваа промена, денеска во Македонска Каменица, ја соопшти, минситерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, на средба со рударите, менаџментот на рудникот САСА, дел од Синдикатите и градоначалничката Соња Стаменкова.

„Согласно ветеното во програмата за работа,  Министерството за труд и социјална политика преку Владата на Р.Македонија изготви законско решение со кое рударите ќе можат да остврат право на старосна пензија и со навршување на 40 години пензиски стаж за мажи, односно 35 години пензиски стаж за жени„, изјави министерката Царовска, по средбата.

Со прделог измените и дополнувањата на Законот за пензиско и инвалидско осигурување се овозможува на осигурениците кои работат на работни места на кои стажот на осигурување им се смета со зголемено траење да им се намалува возраста за пензионирање пропорционално на времето поминато на работа со бенефициран стаж. Ова решение во моментот се однесува само за рударите, но со него се создава можност истата формула за пропорционално намалување на возраста да се применува на сите работници кои работат на работни места со бенефициран стаж.

Изјава за медиумите на министерот за здравство, Венко Филипче,

15.07.2018 год.

 

Почитувани претставници на медиумите,

Мерките кои ги спроведе Владата на Република Македонија и Министерството за здравство во делот на намалување на смртност кај новороденчињата даваат одлични резултати.

Во периодот од 01.01 до 31.06.2018 година евидентиран е пад од 6,7% на смртноста кај новороденчињата во однос на претходната година истиот период.

Статистиката вели дека годинава во првите шест месеци имаме 57 починати новороденчиња, од кои 61,4% се работи за возраст на починатите новородени од 22ра до 28ма гестациска недела. Тоа се незрели новородени под 28 гестациска недела, од кои пак половината од нив се под 25-та гестациска недела, што секаде во светот се новородени на граница на живот и смрт. Над 37ма гестациска недела има само 3 починати бебиња, од кои 2 беа со тешки вродени аномалии на повеќе органи и органски системи.

Значително е зголеменото  преживувањето во групата од 29-36 гестациска недела  во која очекуваме поголема виталност и поголемо преживување со понизок степен на оштетувања, кој понатаму потенцијално значат и подобар квалитет на живот за овие деца.

Во оваа прилика како успех сакам да го напоменам и преживувањето на најмладото новороденче во регионов од само 23 гестациски недели и 3 дена и родилна тежина од 2450 грама.

Трендот на намалување на смртноста кај новороденчињата се должи на неколку фактори:

Обновување и осовременување на апаратурата за работа благодарејќи на донацијата од Владата на Република Македонија, која речиси во првите денови од мандатот донираше 16 високо квалитетни инкубатори. Во моментов во тек се и тендери за набавка на нова апаратура: високо-фреквентен респиратор, два апарати за неинвазивна вентилација, ситни медицински апарати кои се важни за правилна терапија на бебињата. Дополнително, голем процент од новороденчињата се предвремено родени поради инфекција на мајката што витално ги загрозува. Во тек е тендер за набавка на апарат кој ќе врши подобра и побрза дијагностика, односно за само 2 часа од земањето материјал ќе бидеме во можност да го изолираме причинителот и да имаме антибиограм за соодветен избор на антибиотик.

Со поддршка од Министерството за здравство кадровски е зајакнат одделот и доекипиран. Веќе почнаа со работа нови сестри и лекари кои позитивно влијаат врз квалитетот на работата на одделот. Дополнително, целиот оддел е реорганизиран, со цел да обезбеди поголема ефикасност во работата.

Осовременети и нови протоколи за работа се имплементирани, а засилено е и придружувањето кон истите, при што акцент е ставен на помалку инвазивен пристап секаде каде што тоа е можно, согласно светските трендови. Следнава недела ќе биде и официјализирано финалното упатство за примарна пост-партална хеморагија, а протокол за работа во случај на пост-партална хеморагија ќе биде истакнато во сите родилишта во земјава.

Препораките кои произлегуваат од Комитетот за безбедно мајчинство и нивното имплементирање, обуките за ефективна перинатална заштита, како и подобрените услови за работа придонесуваат за намалување на новороденечката и мајчината смртност, а со тоа и подигнување на услугите и квалитетот на здравствена заштита.

Во моментов се работи на организирање дополнителни обуки и едукации на лекарите. Кон крајов на месецот ќе бидат организирани неколку обуки и практични курсеви во Клиника за гинекологија и акушерство од експерти од Универзитетска болница „Мајчин дом”, Софија, Бугарија за педијатри, неонатолози и гинеколози.

Сите досега спроведени обуки и претстојните едукации, воведените најнови протоколи и стандарди врзани за грижа за новороденчиња, подобрените услови за работа и зајакнати тимови, како и зајакнување во делот на опрема, вродува со плод.

Овој успех на намалување на процентот на морталитетот кај новороденчињата е огромен поттик за нас како Министерство за здравство да работиме заеднички и во соработка со граѓанскиот сектор и сите релевантни институции да дадеме се од себе да продолжиме и понатаму со намалување на смртноста кај новороденчињата и мајките.

„Овие денови бевме сведоци на големи успеси. Се надевам дека сето тоа ќе се валоризира и на референдумот кој ќе биде на есен, на којшто граѓаните ќе си го кажат своето мислење и ќе потврдат дека Македонија многу брзо чекори напред“, рече синоќа во Струмица, Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, на големата граѓанска прослава „Одиме напред - Македонија во НАТО и ЕУ“.

Тој, во својата изјава додаде дека верува оти Македонија многу брзо ќе стане членка и на НАТО и на ЕУ.

„Со овој чекор“, како што изјави тој, „сите вековни страдања, и ризици за постоењето на државата, македонскиот јазик и народ, еднаш засекогаш ќе бидат затворени, а Македонија ќе стане член на глобалното семејство каде што припаѓаме и каде што ние ќе ги носиме одлуките“, изјави министерот Манчевски.

„Многу чекавме. Од 1993 година сакаме да влеземе во НАТО. 25 години поминаа. 10 години откако не успеавме во Букурешт. Голема историска година имаме пред нас, со големи раскрсници“, рече синоќа Министерот за надворешни работи Никола Димитров, на големата граѓанска прослава ,,Одиме напред - Македонија во НАТО и ЕУ“, и додаде дека успеавме да изградиме пријателство со две држави со кои, како што рече тој, имаме деликатни историски односи.  

„Од тензии успеавме да направиме пријателство и другарство. И благодарение на тоа, ни се отвораат патиштата за НАТО и за ЕУ“, рече во изјавата за медиуми министерот Димитров.

Тој, додаде и дека радоста на народот е токму поради тоа.

„Јас пораснав со овој проблем и со оваа шанса. Дајте луѓе да се собереме да се згриземе, да си ја оправиме државата за да не биде“, рече министерот Димитров.

„Многу години имавме чувство дека ја пропуштаме секоја шанса и дека лоши работи се случуваат на државата“, рече синоќа Министерката за одбрана Радмила Шекеринска на големата граѓанска прослава „Одиме напред - Македонија во НАТО и ЕУ“.

Таа, во својата изјава рече дека на граѓаните им е доста од лоши вести и од трауматични искуства, и додаде:

„Денеска е ден кога можеме да кажеме дека нешто успеавме заедно. Дека за оваа држава, издејствувавме две историски шанси, почеток на преговори со Европската унија и покана за НАТО“.

Таа го сподели впечатокот од забавите во повеќето градови од земјава, велејќи дека пораката на граѓаните е, како што рече таа, „сакаме добри вести и сакаме резултати“.

 

Во 15 градови, со 40 музичари, со автентичен домашен звук, граѓаните ширум Македонија го прославија историскиот успех на земјава, добивањето покана за членство во НАТО и датумот за преговори со ЕУ.

Граѓаните од целата земја излегоа слободно и прославија, на 15 настани кои обединуваат и со тоа ја поддржаа Македонија која се обединува и која оди во НАТО и ЕУ.

Вредноста на историскиот момент е препознаена ширум држава, од Гевгелија до Гостивар, од Куманово до Струга.

Владата на Република Македонија изразува благодарност до општините за поддршката и помошта прославите да поминат во најдобар ред, а до музичарите благодарност за професионалниот однос и ангажман. Во текот на утрешниот ден Владата ќе објави целосен извештај за организацијата на настаните. 

Македонија ја продолжува успешната приказна. Тоа е приказна за слободата, успехот, безбедноста и економскиот раст. Застануваме рамо до рамо со најсилните земји од Европа и светот, застануваме цврсто во одбрана на правото на сопствен став, осудуваме ширење омраза заради изразен став. 

Доаѓа време на подобар живот за сите граѓани, тука во нашата земја. 

 

 

 

Македонија има причина да слави!

Дочекавме големи настани. Ги остваруваме нашите заеднички стратешки цели, нашите заеднички сонови и надежи.

Концертите вечерва се покана за обединување, со сите наши политички разлики, околу остварените стратешки цели на нашата земја – Членството во ЕУ и во НАТО.

Ова се настани што ни се дадени и заслужени и за нешто друго: Да го испратиме во историјата, да го заборавиме еднаш засекогаш синдромот да го порекнуваме успехот на другиот! Зашто секој успех е успех за сите нас. За секој граѓанин.

Зашто тоа што го направи Македонија за само една година е успех на сите нас. Без разлика на политичката определба.

Имаме зошто да славиме и да се издигнеме над делбите.

Сега како никогаш досега да си подадеме рака. Сакам да ги повикам сите граѓани и да им порачам: Денеска силите што не делат – не се толку силни како силите што не обединуваат!

Силите што не обединуваат се датумот за преговори со ЕУ и поканата за членство во НАТО.

Тоа се силите што ни ја отворија иднината.

Ги повикувам сите граѓани, САМИ да си одговорат на прашањето: Каде бевме пред една година, каде сме денес?

Македонија е слободна земја. Секој граѓанин самостојно одлучува и ќе одлучува за својот став. Ја повикувам уште еднаш, и ќе ја повикувам опозицијата отсега натаму секој ден: Ајде да ја избереме македонската иднина! Нашата заедничка иднина. Ајде да престане сеењето омраза.

Да се издигнеме над делбите и разликите.

Заради нас, заради нашата држава, и заради иднината на нашите и на следните генерации.

 

 

 

 

Денеска во кумановската болница, беше отворен првиот од вкупно трите центри за заштита на жртви од семејно насилство со донација од 400 илјади евра од УНДП и УНФПА, како и во соработка со граѓанската организација ХЕРА. Центарот профункционира по само една година откако Владата на Р.Македонија ја ратификува Истанбулската конвенција за превенција и сузбивање на насилството врз жените и на семејното насилство.

„Во државата досега немаше ниту еден центар каде ќе бидат згрижени овие жртви. Токму поради тоа, процентот на пријави на вакви случаи е многу мал. Во овие центри сега жртвите ќе ја добиваат помошта на едно место, односно нема да бидат принудени да одат на различни места и постојано да ја раскажуваат истата приказна„, изјави Лујза Винтон, постојана координаторка на Обединетите нации во Македонија.

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, во своето обраќање рече дека со отворањето на овие центри, Македонија ги обезбедува потребните услуги за жртвите на сексуално насилство, кои се во согласност со меѓународните стандарди.

„Владата забрзано работи на подготвување на неколку пакет мерки за искоренување на секој вид насилство. На овој начин сите заеднички ќе направиме напори за развивање и подобрување на националното законодавство за борба против насилството врз жените, но и кон превентивно делување и подигање на јавната свест„, рече Царовска.

Според, министерот за здравство Венко Филипче, целта на овие центри е примарно да се заштитат жртвите од родово насилство, на начин со кој ќе се почитува достоинството и интегритетот на жртвите.

“Центарот е пристапен за жртвите со физички инвалидитет и е целосно опремен со гинеколошка опрема. Во следниот период се очекува да се отворат уште најмалку три нови центри, а Министерството за здравство се обврзува и понатаму да го поддржува развивањето на центрите за упатување на жртви на сексуално насилство и усогласување на стандардите на Република Македонија со стандарите на Советот на Европа и ОН„ рече Филипче.

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски вели дека отворањето на првиот ваков центар треба да се разбере како почеток на патот кон целта.

„Овие центри ќе служат, не само за спречување или за заштита на жртвите, туку за нивно подигнување на нозе, за да можат сами понатаму да чекорат во животот„ рече Спасовски.

За работењето на центарот е развиена стандардна оперативна процедура за третман на жртви на сексуално насилство која ќе помине како официјален документ на следната владина седница и истата ќе биде обврзувачка за понатамошно користење.

На отворањето на центарот, покрај владини и преставници од меѓународните организации, присуствуваше и градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски.

Република Македонија, во декември 2017 година ја ратификуваше Конвенцијата на Совет на Европа за превенција и сузбивање на насилството врз жените и семејното насилство.

Според член 25 од оваа Конвенцијата, имаме обврска, како држава, да ги инкриминираме сите форми на насилство врз жените вклучително и сексуално насилство.

Премиерот Зоран Заев вчера во Владата на  Република Македонија се сретна со претставници на повеќе граѓански организации и разговараше за актуелни прашања поврзани со напредокот на Република Македонија, со посебен акцент на  структурата на преговорите за пристапување на земјата кон Европската Унија, како и престојниот Референдум.

 

„Во мое лично име, во име на Владата и Кабинетот, Ве поканувам и Ве повикувам да се вклучите во процесите што претстојат, да ги чуеме Вашите мислења во функција на искористување на сите капацитети по важните аспекти и прашања кои се исправени пред Република Македонија, рече премиерот Заев на денешната средба со претставниците на невладините организации.

Претседателот на Владата на Република Македонија ги информираше присутните за настаните во Лондон и Брисел, каде како што рече, Македонија беше во фокусот на двата Самита и каде сите светски лидери изразија поддршка и заинтересираност да помогнат во одржувањето на успешен Референдум кој ќе ја потврди и определбата на граѓаните за членство во Европската унија  и НАТО.

„За референдумот, Владата сака да ги обедини сите сили кои се за влез на Македонија во ЕУ и НАТО, за да им ги доближиме на граѓаните придобивките од членството во овие организации и да ја оствариме иднината која долго ја очекуваме, истакна премиерот Заев.

Истовремено, покрај за Референдумот, премиерот Заев од невладиниот сектор побара поддршка и за Скринингот кој што го врши Европската комисија, со цел да се подготват преговорите за членство и кој претставува аналитичка презентација на состојбата во земјата кандидат во однос на поглавјата од правото на ЕУ.

Тој предложи вклучување на претставниците на граѓанските организации во работните и во преговарачките групи.

„Вие активно учествувате во реформските промени со коишто ја поставивме и ја движиме Република Македонија стабилно на патот на Европската Унија на НАТО и вашето искуство и работа помогнаа кога го создадовме и реформскиот План 3-6-9.  И сега исто, ќе  ве повикам да продолжиме активно да соработуваме во практикувањето на политиките на Владата, да ја дефинираме структурата и да разговараме за сите области кои се битни во една генерална рамка, со цел да ги оствариме сите подготовки, а кои се однесуваат на документите кои треба да ги усвоиме по одделни поглавја, оцени премиерот Заев.

Премиерот Заев ги информираше присутните за планираната посета на еврокомесарот за проширување Јоханес Хан на 17 јули, додавајќи дека тоа ќе биде почетна точка на Скринингот, со временска рамка до јуни 2019 за подготвување на структурата и темпото на реформите кои ќе овозможат почеток на преговорите на време.

Претставниците на невладиниот сектор на премиерот Заев му упатија честитки за успешно постигнатиот историски договор со Грција, како и отворањето на преговорите за пристапување на Македонија во Европската унија и добивањето покана за НАТО и изразија задоволство од поканата на Премиерот да земат учество  во одделни области, во понатамошните процеси за обезбедување на подобра иднина на македонските граѓани.

На вчерашната средба се слушнаа предлози за изнаоѓање начини за поблиско запознавање и доближување на придобивките од ЕУ и НАТО до граѓаните на република Македонија.