An Italian Investment of 10 Million Euros in Construction of a Shopping Centre at Petrovec

By laying the cornerstone in the municipality of Petrovec, the construction of a multifunctional shopping centre began today, an investment of the Italian group Euroitalia worth 10 million euros. The business building will span across an area of 10.000 square meters and should provide 100 new jobs.

Средба Груевски - Хејг во Лондон

Премиерот Никола Груевски во рамки на посетата на Лондон по повод Инвестицискиот форум „Обединето Кралство - Македонија“, за презентација на можностите за правење бизнис пред потенцијалните британски инвеститори, денеска се сретна со шефот на британската дипломатија Вилијам Хејг.

Груевски: Третото место на Македонија на листата топ реформатори на СБ валоризација на сработеното

Веста од Светската банка дека Македонија има огромен напредок во делот на реформите за создавање добра бизнис клима и за креирање бизнис е голем успех за нас и сериозна валоризација од институција, која што нема политички пресметки кога ги прави овие рангирања туку оценува само стручно според направените реформи и нивното спроведување особено во делот на економијата и економските промени што се направени во земјата.

Ставрески: Македонија трет топ реформатор во светот во Извештајот на Светска банка за водење бизнис

Република Македонија е трет топ реформатор во светот оваа година, според Извештајот на Светска банка „Дуинг бизнис 2012“, по Мароко и Молдавија. Во Извештајот, објавен денеска, таа се искачи за 12 места од 34 на 22 место. Таа е лидер во Западен Балкан и подобра е од 19 земји членки во ЕУ.

Stavreski: Macedonia third top reformer in the world according to World Bank Doing Business Report

Republic of Macedonia is the thrid top reformer in the world this year according to World Bank "Doing Business 2012” Report, following Morocco and Moldova. According to the Report, released today, it moved 12 places from 34th to 22nd place.

Груевски: Македонија е добра земја за водење бизнис, потврда е присуството на странските инвеститори

Македонија е добра земја за водење бизнис, тоа најдобро го потврдува Светската банка која преку листата на Дуинг Бизнис неколку години по ред ја става Македонија на врвот на листата на реформатори и поволни бизнис дестинации, а значаен напредок забележуваме и на листата на Форбс.

Обраќање на премиерот Никола Груевски на Инвестицискиот форум „Обединето Кралство - Македонија“ во Лондон

„Ваши екселенции,
Почитувани претставници на бизнис заедницата,
Дами и господа,
Драги пријатели,

Вистинско задоволство е што сум денеска со Вас, тука во Лондон, и имам можност да се обратам пред претставници на компании од Обединетото Кралство, земја со која имаме традиционално добри односи, како политички така и економски.

Премиерот Никола Груевски се сретна со потпретседателот на Европската банка за обнова и развој Јан Фишер

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска имаше официјално обраќање пред учесниците на Инвестицискиот форум “Обединето Кралство – Македонија”, кој што се одржа во Лондон.

Ставрески: Ефективни нови 50 милиони евра за малите и средни претпријатија од ЕИБ

Кредитната линија од 50 милиони евра од Европската инвестициска банка (ЕИБ) намената за финансирање на проекти за средните и малите претпријатија стана ефективна со денешното потпишување на договорите за гаранција на заемот.
Средствата ќе бидат дистрибуирани од Македонската банка за поддршка на развојот преку комерцијалните банки со поволни услови. Каматната стапка ќе изнесува 5,5 проценти, а ќе бидат одобрувани два вида на кредити - инвестициски кредити за трајни обртни средства.

Pages