Gruevski: Putting Pressure by Overstating the Weaknesses will have an Opposite Effect; we Remain on the Same Priorities for Membership in NATO and EU

The newly applied tactics of certain individuals or a part of the international community to put pressure on Macedonia for the name issue by stating that we do not conduct enough reforms and by overstating the weaknesses is wrong and will not achieve results, but have an opposite effect. This issue cannot be solved by force, by putting the entire pressure on one side only. Still, we remain committed to our same priorities for membership in NATO and EU and we remain on our reform path and it is our strategic interest at the moment. Even if the reforms do not yield the expected results regarding our path to NATO and EU, they are good for the country, for improving the quality of life for the citizens.

“Johnson Controls” Started the Construction of the New Plant in Shtip

The construction of a new plant of the US automotive giant started in the Technologic Industrial Development Zone in Shtip, where car seat covers will be made. The cornerstone was laid by the Prime Minister Nikola Gruevski, Vladimir Teplik from “Johnson Controls”, the Ambassador of the USA to Macedonia Paul Wohlers and the Deputy Prime Minister Vladimir Peshevski.

„Џонсон контролс“ ја почна изградбата на новата фабрика во Штип

Во технолошко индустриската развојна зона во Штип почна изградбата на нова фабрика на американскиот автомобилски гигант „Џонсон Контролс“, а во која е предвидено производство на навлаки за автомобилски седишта. Камен темелникот го поставија премиерот Никола Груевски, Владимир Теплик од „Џонсон Контролс“, амбасадорот на САД во земјава Пол Волерс и вицепремиерот Владимир Пешевски.
Премиерот Никола Груевски истакна дека инвестицијата на автомобилскиот гигант „Џонсон Контролс“ е во вредност од околу 20 милиони долари, а во која ќе се вработат 1.400 работници.

Премиерот Груевски се сретна со Македонците од Голо Брдо

Република Македонија ќе стори се што може за да помогне да се подобрат условите за живот на етничките Македонци кои живеат во Албанија во соработка со властите во Тирана. Тие се лојани граѓани на Република Албанија и така треба да биде . . .

Премиерот Груевски ја предаде во употреба регионалната делница од дебарското село Џепиште до границата со Албанија

Премиерот Никола Груевски денеска ја предаде во употреба новата регионална делница од дебарското село Џепиште до границата со Република Албанија.
На свеченоста присуствуваа жители од повеќе населени места на областа Голо Брдо, од македонска и од албанска страна, претставници на локаланите власти на Дебар и Маврово-Ростуше, македонскиот амбасадор во Тирана, министри и пратеници.

Седница на Комитетот за реформи во јавната администрација

Комитетот за реформи во јавната администрација при Владата на Република Македонија, денеска(четврток, 13.10.2011 година) одржа состанок на кој се разгледуваше Стратегијата за реформи на јавната администрација и акционите планови за нејзина имплементација.

Ивановски: Професионално услужени граѓани е целта на реформите во администрацијата

Комитетот за реформи во јавната администрација денеска одржа состанок на кој ги разгледа активностите на Владата, Акцискиот план и Стратегијата за реформа на јавната администрација.
Целта е, како што изјави ресорниот министер Иво Ивановски по седницата, граѓаните да бидат професионални ефикасно услужени од администрацијата.

Владата го утврди Предлог законот за престанување на важење на Законот за попис

Владата на Република Македонија на денешната седница расправаше и го утврди текстот на Предлог Законот за престанување на важење на Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија 2011 година.

Изјава на премиерот Никола Груевски по добивањето на Извештајот за напредокот на Република Македонија за 2011 година

Почитувани,
Предмалку го добивме Извештајот кој го подготви Европската Комисија, и кој се однесува на напредокот што нашата држава го направи во изминатата година.
Ние сме задоволни што оваа година, исто како и минатите 2009 и 2010 година, Европската Комисија даде позитивна оценка за се она што македонските институции и граѓаните го реализираа во изминатиот период на полето на европските интеграции на Република Македонија.

Statement by the Prime Minister Nikola Gruevski after Receiving the Progress Report for 2011

Ladies and gentlemen,
We have just received the Report prepared by the European Commission, concerning the progress that our country has made in the past year.

Pages