Пуштен во употреба проширениот бул. „Св. Климент Охридски“ во центарот на Скопје

Реконструираниот бул. „Св. Климент Охридски“ денеска беше свечено пуштен во употреба. По тримесечни градежни работи, булеварот е проширен со трета коловозна лента во двете насоки, со што значајно ќе се растовари сообраќајниот метеж во центарот на Скопје. Реконструиран е во должина од 524 метри - од крстосницата со бул. „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ до крстосницата со бул. „Партизански одреди“. Изведувач на оваа делница е ГП „Гранит“, а инвестицијата на Град Скопје е вредна 37 милиони денари.

Промовирани новите автобуси на ЈСП „Скопје“

Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ денеска ги промовираше новите 68 двокатни автобуси од кинеско производство од кои еден панорамски, како и 39-те украински нископодни автобуси. Со тоа ЈСП „Скопје“ има 140 автобуси со што е заменет 50 отсто од возниот парк.
Автобусите од Кина и од Украина се набавени со средства од Владата на Република Македонија.- Со денешното претставување на автобусите на ЈСП „Скопје“ практично почнува прославата на 20-годишнината од независноста на Република Македонија, која ќе продолжи со отворањето на реновираниот аеродром „Александар Велики“, рече премиерот Никола Груевски на промоцијата на автобусите.

Отворен модернизираниот аеродром „Александар Велики“

Обновен и модернизиран со најсовремена технолошка опрема според сите светски стандарди и капацитет да опслужува четири милиони патници годишно е новиот лик на аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, што го презентира денеска концесионерот - турски ТАВ во присуство на македонскиот државен врв и бројна бизнис турска делегација. Од 9 септември (петок), со првиот лет на Аустриан ерлеинс целиот сообраќај ќе се одвива на новиот терминал на „Александар Велики“, најави Мустафа Сани Шенер, генерален директор на ТАВ аеродроми.

Fule: Name row could be settled by year's end, reforms must resume

EU Enlargement Commissioner Stefan Fule has voiced optimism saying he expected the name issue between Greece and Macedonia to be settled by year's end.
"A name settlement is good for the country, for the people and businesses. Your country deserves to be a part of the positive picture," the EU commissioner told a joint press conference with PM Nikola Gruevski on Monday.
I'm an optimist, he stressed, that the major dispute will be settled by the end of 2011. This feeling is enhanced by the trust established between premiers Gruevski and Papandreou and their commitment to solve this complex issue. I encourage them to act and make as much efforts as possible to settle the row in due time.

Филе: Името може да се реши до крајот на годинава, реформите да продолжат

Еврокомесарот за проширувње Штефан Филе е оптимист и очекува до крајот на годинава да биде решен проблемот со името меѓу Грција и Македонија.
- Решението ќе биде добро за земјата, за луѓето и за бизнисот. Вашата земја заслужува да биде дел од позитивната слика на регионот. Ако нема решение земјата ризикува да заостане, рече еврокомесарот на денешната прес-конференција со премиерот Никола Груевски.

Interview of Deputy PM Teuta Arifi with RFE

We should work on reforms on the whole. The things are good, there is good activity but still there is much to be done in relation to reforms and efficiency of the public administration. We should not neglect the fact that judiciary and the entire process is being monitored by the EU and also here there’s work to be done, Deputy PM for EU Affairs Teuta Arifi stated in the interview for Radio Free Europe (RFE).
- I cannot say that reforms in the judiciary are lagging but I consider that we can change the image towards better and it can be done. I held meetings with high judicial officials and I see will and preparedness. This preparedness should be shown and I think it will be appreciated from Brussels as well, Arifi said.
Asked about her optimism that Macedonia will receive good EC progress report in October, Arifi said, “optimism cannot be based on your wishes but on what you are doing.”

Clinic for Eye Diseases in Skopje gets new medical equipment

The Clinic for Eye Diseases in Skopje gets Sunday new modern medical equipment. The investment worth EUR 1 million is part of the purchase of apparatuses for ophthalmology for public health institutions worth EUR 3 million.
The Clinic is equipped with latest generation of apparatuses for diagnostic of eye diseases as optical tomography and retinal camera as well as equipment for ophthalmology outpatient department: bio microscope, tonometer, ophthalmoscopes and apparatuses for conducting surgeries.

Клиниката за очни болести во Скопје доби современа медицинска опрема

Нова современа медицинска опрема денеска доби Клиниката за очни болести во Скопје. Станува збор за инвестиција од еден милион евра што е дел од вкупната набавка на офталмолошки апарати за јавните здравствени установи вредна три милиони евра. Клиниката е опремена со последната генерација апарати за дијагностика на очни болести како што се оптички томограф и ретинална камера, како и со опрема за офталмолошка амбуланта: биомикроскоп, тонометар, сет за ортооптика, офталмоскопи и апаратура за изведување хируршки зафати.

„Џонсон контролс“ отвора нова фабрика во Штип, инвестиција од 20 милиони евра

„Џонсон контролс“ почнува со реализација на втората инвестиција во земјата од околу 20 милиони евра. Договорите треба да се потпишат за две до три недели, а изградбата на фабриката лоцирана во Технолошко индустриската зона кај Штип да почне со изградба на средината на наредниот месец. Според премиерот Никола Груевски, кој денеска имаше средба со менаџерот на проектот во Македонија Стивен Мејлеманс, ова е потврда за добрите услови за бизнис со оглед на тоа што компанијата „Џонсон контролс“ одлучува да инвестира по вторпат во земјава.

India's Motherson Group to build two plants in Macedonia

By a cornerstone laying ceremony for construction of two plants at the Technological and Industrial Development Zone Skopje 1, India's Motherson Group has officially entered Macedonia's market.
The company invests EUR12 million in the plants that will manufacture parts for rear view mirrors, aimed for the European market, as well as open 140 new jobs. The plants should be completed in 12 months.
Macedonia is proud to host a giant such as Motherson Group, being present and successful in over 30 countries worldwide, Prime Minister Nikola Gruevski said at the cornerstone laying ceremony.
The new investment, he said, bears two-fold significance for Macedonia - opening of new jobs, the company's announcements for further investments; and role model for other India's companies to come to Macedonia.

Pages