Претседателот на Владата на Република Македонија г-дин Никола Груевски, на сите верници од исламска вероисповед во Република Македонија им го честита големиот муслиманскиот празник Курбан Бајрам

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, на сите верници од исламската вероисповед во Република Македонија им го честита големиот муслимански празник Курбан Бајрам и по тој повод испрати честитка до претседателот на Исламската заедница во Република Македонија, господин Реис Хадџи Сулејман Ефенди Редџепи.

Министерката Јанкулоска задоволна од сработеното во изминатите 100 дена од формирањето на Владата

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска е задоволна од она што инстутуцијата со која раководи го постигнала во изминатите 100 дена од формирањето на Владата, кои, како што рече, се континуитет во реформите за приближување на полицијата кон граѓаните, во создавањето на модерна и европска полиција и континуитет во бескомпромисната борба против корупцијата и криминалот.

Димовски: Покажавме дека ги спроведуваме реформите за конкурентно, европско земјоделство

Со многу труд, макотрпна работа, посветеност и решителност, преку преземање конкретни мерки и активности, покажавме дека ги спроведуваме реформите за подобрување на состојбите во земјоделството, рече денеска ресорниот министер Љупчо Димовски, давајќи отчет за сработеното во изминатите 100 дена.

Анкета: Граѓаните задоволни од Владата во првите сто дена, Груевски политичар со најголема доверба

Мнозинството од анкетирани граѓани се задоволни од работата на Владата во првите сто дена, премиерот Никола Груевски е политичар со најголема доверба, а ВМРО-ДПМНЕ би победила на евентуални парламентарни избори. Поддршката за влез во ЕУ и НАТО и натаму е висока, иако со тренд на намалување, но граѓаните се против членство ако услов за тоа е промена на името.

Excerpts of PM Gruevski's interview with 'Kapital' weekly

For the last five years Macedonia has registered the highest annual GDP growth and foreign investments inflow in spite of the most serious global economic crisis. Prime Minister Nikola Gruevski says in an interview with the weekly 'Kapital'.

Груевски: Правиме максимални напори за да ја придвижиме економијата напред

Во изминатите пет години се направија многу суштински промени. Македонија го оствари највисокиот годишен раст на БДП во поновата историја и највисоко ниво на странски директни инвестиции и покрај тоа што се случи најголемата светска економска криза. Правиме максимални напори за да ја придвижиме економијата напред.
Ова го истакнува премиерот Никола Груевски во интервју за неделникот „Капитал“.

Отчет на министерот за труд и социјална политика за сработеното во првите сто дена од формирањето на Владата

Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски е задоволен од активностите што во изминатите 100 дена ги спровела и реализирала институцијата со која тој раководи и смета оти тие ќе ги унапредат состојбите во областите за кои таа е надлежна.

Македонија се враќа на нивото на економски раст од пред кризата

„Во првото полугодие од 2011 година остварена е стапка на раст од 5,2%, што упатува дека Македонија се враќа на нивото на економски раст остварено пред кризата. Секогаш може повеќе и подобро, но доколку објективно се погледне врз реалноста, ние треба да бидеме задоволни од сработеното. Со политиките и посветеноста на реализација на проектите што сме ги ветиле пред граѓаните ќе продолжиме независно од наметнатиот проблем со името“, вели премиерот Груевски во ексклузивното интервју за „Капитал“.

Ставрески: Намалувањето на царините на суровините пример за одлична соработка меѓу Владата и бизнис заедницата

Намалувањето на царините за предвидените стотина полупроивозводи, суровини и репроматеријали во прехранбената, машинската индустрија и земјоделството се во корист на стопанството, но и на најдобар начин ја одразуваат одличната соработка меѓу Владата и бизнис-заедницата, изјави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по денешната средба со претставниците на стопанските комори.

Промовирани новите електронски учебници за 5-то и 6-то одделение

Сите учебници за кои Министерството за образование и наука има авторски права, Министерството за информатичко општество и администрација ги дигитализира и ги поставува на веб порталот e-ucebnici.mk, да бидат достапни за сите ученици.
Нови 53 учебници за петто и шесто одделение се дигитализирани и поставени на веб страницата e-ucebnici.mk. Со тоа вкупниот број учебници кои учениците можат да ги најдат и користат во електронска форма изнесува 103.

Pages