Медиа центар

 • Владата со мерки, забрани и санкции во врска со пожарите

  Засилени контроли на критичните точки за појава на пожари, како и забрани и санкции, со цел да се намалат причините за нивна појава, најави денеска владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев, презентирајќи го новиот сет мерки на Владата за превенција од пожари.

 • Владата не испратила делегација, нејзини членови приватно биле во Слупчане

  Владата нема донесено одлука за одбележување на настанот во Слупчане, ниту има испратено официјална владина делегација на тој настан.

 • The Government did not send the delegation to Slupcane

  Macedonia's Government has neither made a decision to mark nor sent a delegation to attend the event in Slupcane. In line with the law it considers the event as unofficial.

 • Women most common domestic violence victims

  Sixty percent of domestic violence victims in Macedonia are women aged 30-64, with 80 percent of them unemployed, having elementary or secondary education, show the results of the national research over the state of domestic violence in households.

 • Најчести жртви на семејно насилство се жени со пониско образование од рурални средини

  Во Македонија 60 проценти од жртвите на семејно насилство се женски лица на возраст меѓу 30 и 64 години, а 80 отсто од нив се невработени со средно или основно образование. Процентот на лицата кои биле жртви на насилство е повисок во руралните средини иако најголем број од насилствата се пријавени во урбаните средини.

 • Средба на Бесими со поранешните министри за одбрана и началници на ГШ

  Новата формација на АРМ, прогресот во евроатлантските интеграции - членството во НАТО, мировните мисии и модернизацијата на Армијата, беа темите на кои се разговараше на денешната неформална средба на актуелниот министер за одбрана Фатмир Бесими со поранешните министри за одбрана и началници на Генералштабот на АРМ како дел од активностите во рамки на одбележувањето на јубилејот „20 години АРМ“.

 • Besimi meets with former defense ministers and ARM (Army of the Republic of Macedonia) Chiefs of Staff

  The establishment of the new Army of the Republic of Macedonia (ARM), progress in Euro-Atlantic integration, peacekeeping missions and modernization of the army were the topics of discussion at Wednesday's informal meeting of Defense Minister Fatmir Besimi with former defense ministers and ARM Chiefs of Staff, in the framework of the observances of the army's 20th jubilee.

 • Министерот Попоски се сретна со шефот на Мисијата на ОБСЕ

  Министерот за надворешни работи Никола Попоски денеска се сретна со шефот на Мисијата на ОБСЕ, амбасадорот Ралф Брет.

 • FM Poposki meets Head of OSCE Mission to Macedonia

  Foreign Minister Nikola Poposki and the Head of the OSCE Mission to Macedonia, Ambassador Ralf Breth, exchanged opinions Tuesday on the programme frame of the Mission's work in 2013.

 • Тодоров: Една од скопските клиники ја потврди функционалноста на плаќањето по учинок

  Една од скопските клиники покажа дека концептот „плаќање по учинок“ на лекарите е добро осмислен и поставен. Сите доктори за изминатиот месец земале 100 отсто плата, а еден е и награден, рече денеска ресорниот министер Никола Тодоров, одговорајќи на новинарски прашања по промоцијата на набавените нови 2.000 душеци во комплексот „Мајка Тереза“.

Pages