Медиа центар

 • Семинар за примена на ЕУ директивите и затворање на нелегалните депонии

  Македонија има создадено солидна правна рамка за воспоставување на одржлив систем за управување со отпадот која е во согласност со барањата на ЕУ, но има потреба за помош во нејзината имплементација, истакна министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми на отворањето на семинарот „Градење на капацитетите за имплементирање на ЕУ директивата за депонии-затворање на нелегалните депонии и инспекција“.

 • Seminar on EU directives on waste management, closing of illegal landfills

  Macedonia has set up a sound legal frame for sustainable waste management system in line with the European Union's standards, but it needs help for its application, the Minister of Environment and Physical Planning, Abdilaqim Ademi, said Tuesday at a seminar 'Building the capacity for implementation of EU directives for waste disposal - closing of illegal dumps and inspection.'

 • Отворен Меѓународниот саем за туризам

  Туристички агенции и хотелиери од Македонија, Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Бугарија, Турција од денеска до сабота во рамки на Меѓународниот саем за туризам во Скопје ќе ги претстават своите најнови, најатрактивните аранжмани. Хит годинава, велат, се повторно Турција и Грција, а новина во понудата е турски Кипар.

 • Во Парламентот семинар за родово буџетирање

  Во Собранието на Република Македонија денеска се одржува семинар насловен „Парламентот: клучен актер во родовото буџетирање“ во организација на собраниската Комисија за еднакви можности меѓу мажите и жените, Министерството за труд и социјална политика и Клубот на пратенички.

 • Попоски ќе побара од Бан Ки-мун да се почитува одлуката на Судот во Хаг

  Шефот на македонската дипломатија Никола Попоски утре во Њујорк треба да се сретне со генералниот секретар на Обединетите Нации Бан Ки Мун. На средбата за очекува да стане збор за пресудата на Меѓународниот суд во Хаг и нејзиното игнорирање, особено во контекст на интеграцијата на Македонија во НАТО и ЕУ, како и за актуелностите во македонско-грчкиот дијалог за надминување на разликите околу името.

 • Breth, Arifi urge activities on adopting OSCE recommendations for electoral legislation to be intensified

  The OSCE Mission to Skopje welcomes the government's efforts in line with the recommendations by the OSCE/ODIHR referring to reforms of the electoral process and expects more efforts to be made.

 • EU integration process to be brought closer to citizens through Europe Day, says Ambassador Orav

  More than 30 activities are included in this year's celebration of Europe Day (May 9), organised by the EU Delegation to Macedonia in partnership with the Secretariat for European Affairs and the European Movement of Macedonia.

 • FM Poposki to meet UN Secretary General Ban Ki-moon

  Foreign Minister Nikola Poposki is set to meet in New York with UN Secretary General Ban Ki-moon. The meeting is expected to focus on judgment of the International Court of Justice and its ignoring especially in context to Macedonia's integration in NATO and EU.

 • Средба на министерот Ристовски со претставници на Светската федерација на синдикати за шумарство

  Македонија да ја искористи меѓународната поддршка што ја има за формирање нови одржливи работни места во областа на градежништвото, но и преку проектите за зелена работа, порача генералниот секретар на Светската федерација на синдикати за шумарство и градежна индустрија (BWI) Амберт Јусон, кој денеска имаше средба со министерот за труд и социјална работа Спиро Ристовски и претседателот на ССМ Живко Митревски.

 • МОН: Користењето на Е-дневникот задолжително од идната учебна година

  Од идната учебна година Е-дневникот ќе се употребува задолжително во сите училишта и по сите предмети, а примената ќе ја контролираат просветните инспектори. Софтверот веќе требаше да биде секаде користен, но МОН им остава време за адаптација на наставниците до крајот на оваа учебна година.

Pages