Медиа центар

 • Кралев: Нема укинување, туку мирување на некои студиски програми на Техничкиот факултет во Битола

  Министерот за образование и наука Панче Кралев изјави дека на Техничкиот факултет во Битола нема укинување на студиски програми, туку една, во сообраќајниот отсек, е ставена во мирување. Одговарајќи на новинарски прашања при денешната посета на Новаци, тој нагласи дека продолжува поддршката за техничките науки.

 • Nikola Poposki: What We Have Seen in Central Europe Can Also Happen in the Balkans

  The Visegrad countries are among the strongest supporters of EU Balkan enlargement. They are excellent examples for all of us to pick up good practices and try to implement them at our level., says Foreign Minister Nikola Poposki in an interview with web-magazine "Visegrad Revue", reflecting the positions by four member-states - Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia.

 • Адеми: Забраната за откуп на старо железо ќе се укине кога ќе се намалат кражбите

  Забраната за вршење внатрешен промет, откуп и извоз на отпадоци и остатоци на производи од железо, челик, алуминиум, бакар, олово, цинк, калај, бронза и месинг ќе се укине кога ќе се видат резултатите од мерките што Министерството за животна средина и просторно планирање ги предложи до Владата, со кои треба да се намалат кражбите на предмети од јавен интерес, информира денеска министерот Абдилаќим Адеми.

 • Голем интерес за рудникот Тајмиште

  Компании од Индија, Русија, Турција, Украина и една домашна се заинтересирани за рудникот Тајмиште, покажа јавниот повик, но условите за давање под концесија, како што најави денеска министерот за економија Ваљон Сарачини, најверојатно ќе се сменат.

 • Попоски: Членството на Македонија во НАТО е во интерес и на Грција

  Ова го истакнува министерот за надворешни работи Никола Попоски во интервју за веб магазинoт „Вишеградска ревија“ која ги одразува ставовите на четирите земји членки на групата - Полска, Чешката Република, Унгарија и Словачка.

 • Семинар за примена на ЕУ директивите и затворање на нелегалните депонии

  Македонија има создадено солидна правна рамка за воспоставување на одржлив систем за управување со отпадот која е во согласност со барањата на ЕУ, но има потреба за помош во нејзината имплементација, истакна министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми на отворањето на семинарот „Градење на капацитетите за имплементирање на ЕУ директивата за депонии-затворање на нелегалните депонии и инспекција“.

 • Seminar on EU directives on waste management, closing of illegal landfills

  Macedonia has set up a sound legal frame for sustainable waste management system in line with the European Union's standards, but it needs help for its application, the Minister of Environment and Physical Planning, Abdilaqim Ademi, said Tuesday at a seminar 'Building the capacity for implementation of EU directives for waste disposal - closing of illegal dumps and inspection.'

 • Отворен Меѓународниот саем за туризам

  Туристички агенции и хотелиери од Македонија, Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Бугарија, Турција од денеска до сабота во рамки на Меѓународниот саем за туризам во Скопје ќе ги претстават своите најнови, најатрактивните аранжмани. Хит годинава, велат, се повторно Турција и Грција, а новина во понудата е турски Кипар.

 • Во Парламентот семинар за родово буџетирање

  Во Собранието на Република Македонија денеска се одржува семинар насловен „Парламентот: клучен актер во родовото буџетирање“ во организација на собраниската Комисија за еднакви можности меѓу мажите и жените, Министерството за труд и социјална политика и Клубот на пратенички.

 • Попоски ќе побара од Бан Ки-мун да се почитува одлуката на Судот во Хаг

  Шефот на македонската дипломатија Никола Попоски утре во Њујорк треба да се сретне со генералниот секретар на Обединетите Нации Бан Ки Мун. На средбата за очекува да стане збор за пресудата на Меѓународниот суд во Хаг и нејзиното игнорирање, особено во контекст на интеграцијата на Македонија во НАТО и ЕУ, како и за актуелностите во македонско-грчкиот дијалог за надминување на разликите околу името.

Pages